Sukoró-ügy - Felmentés után súlyos ítélet

Publikálás dátuma
2017.06.09. 07:08
Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. volt értékesítési igazgatója. MTI Fotó: Illyés Tibor
A 2008-as sukorói telekcsere ügyében 3, illetve 2,5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte hűtlen kezelés kísérlete miatt a Kúria Tátrai Miklóst és Császy Zsoltot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori vezetőit.

Szóbeli indoklásában a Kúria hosszan bírálta a másodfokú, a vádlottakat felmentő ítélet hiányosságait, hibáit, de kiemelte a másodfokú döntés hatályon kívül helyezése nem vinné előre ezt a csaknem egy évtizedes ügyet. A beruházást még 2009 tavaszán a Gyurcsány-kormány egyik utolsó intézkedésével kiemeltté nyilvánította, ám júniusban már Bajnai Gordon miniszterelnökként vizsgálatot rendelt el az ügyben, amelynek lényege az: vád szerint az MNV vezetői egy értékes Velencei-tavi, sukorói telket egy albertirsai gyümölcsösre cserélték volna.

A Kúria emlékeztetett arra, hogy másodfokon a felmentés egyik indoka az volt, hogy a vagyoni hátrány okozására irányuló szándék – ami a hűtlen kezelés megállapításának egyik feltétele – kétséget kizáróan nem bizonyított. Ezzel szemben a Kúria leszögezte: a vádlottaknak szembesülniük kellett volna azzal, hogy a csereügylet nem feltétlenül szükséges, továbbá nyilvánvalóan, súlyosan értékaránytalan.

Császy Zsolt, MTI Fotó Illyés Tibor

Császy Zsolt, MTI Fotó Illyés Tibor

Tátrai Miklós és Császy Zsolt az ítélet szerint legkorábban a 3, illetve 2,5 éves börtönbüntetése kétharmadának kitöltése után kerülhet feltételes szabadságra, így az adható kedvezményeket és az eddig előzetes letartóztatásban töltött hónapokat is leszámítva ez alapján hozzávetőleg egy-másfél évre kell börtönbe vonulniuk.

Az állami cég két egykori vezetője a döntésre reagálva az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben azt írta, az ítélet „méltó lezárása annak a folyamatnak, amelyben politikai megrendelésre készült a vád, és amelyben a politikai irányítás alá került ügyészség jelölte az eljáró bírót. (...) az egész eljárás során lábbal tiporták a védekezéshez fűződő jogunkat, mind az ügyészség, mind a bíróság pártosan járt el”.

Úgy vélekedtek, a Kúria az első fokon eljáró, őket elmarasztaló Szolnoki Törvényszék álláspontját tette magáévá, utóbbi célja pedig szerintük „nem az igazság kiderítése, hanem a vádnak megfelelő ítélet meghozatala volt”.

Véleményük szerint az ügyészség a rendszerváltás óta ebben az ügyben lépett fel először a büntetőjog eszközeivel egy politikai döntés ellen.

Tátrai Miklós 

Tátrai Miklós 

Közölték azt is, minden hazai és nemzetközi jogi lehetőséget meg fognak ragadni arra, hogy a „szégyenteljes eljárást” semmissé tegyék.

Császy a Népszavának az ítélethirdetés után kijelentette: ez az ítélet a magyar igazságszolgáltatás szégyene, az eljárás a jogállam sárba tiprása. Azért is tartja politikai jellegűnek a döntést, mert az állam gazdasági érdekeit nem a bíróság hivatott megítélni.

Dezső Antal, Tátrai Miklós ügyvédje – az elsőrendű vádlott nem jelent meg az ítélethirdetésen – úgy fogalmazott, megvárják az írásba foglalt ítéletet, s csak azután döntenek az esetleges további lépésekről.

"Az ügyészek a bűnösök"
Gyurcsány Ferenc a közösségi oldalán azt írta: az elítéltek ártatlanok, „a nyomozó ügyészek, az elmarasztaló ítéletet hozó bírák a bűnösök”. „Tisztességes kollégáimat zártátok börtönbe, mert engem nem tudtatok” – értékelt a volt miniszterelnök.
A Demokratikus Koalíció azt közölte, hogy kormányra kerülése után börtönbe záratná a telekcsere ügyében eljáró ügyészeket, bírákat, valamint a legfőbb ügyészt és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét.
Az LMP szerint Gyurcsány Ferencnek viselnie kell a politikai következményeket a jogerős döntés után.
A Fidesz a Budai Gyula országgyűlési képviselő által jegyzett közleményében azt írta, üdvözlik a Kúria ítéletét, „mert a bűnözőknek a börtönben a helye”.Szerző

Brit választás - May előremenekül: belentette, hogy kormányt alakít

Publikálás dátuma
2017.06.09. 01:35
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
Elvesztette abszolút többségét a kormányzó brit Konzervatív Párt az előrehozott választáson.  Pengeélen táncol az Egyesült Királyság – így kommentálta a sajtó kora reggel a brit előrehozott választások csütörtök esti urnazárása utáni exit poll eredményt.  A font a hírre zuhanórepülésbe kezdett a pénzpiacokon. Péntek kora délután Theresa May bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. A miniszterelnök, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek.
Péntek kora délután

Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök péntek délután bejelentette, hogy ő alakítja meg az új brit kormányt. May, aki előzőleg kormányalakítási megbízást kért II. Erzsébet királynőtől, közölte azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről szóló tárgyalások a terveknek megfelelően tíz nap múlva elkezdődnek, és e tárgyalásokon az ő kormánya képviseli majd az Egyesült Királyságot.

May bejelentette, hogy a kormányzásban a Konzervatív Párt segítségére lesz "barátja, és szövetségese", a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP). A két párt hosszú évek óta erőteljes kapcsolatokat ápol, és ennek alapján "bízom abban, hogy képesek leszünk együttműködni az Egyesült Királyság egészének érdekében" - mondta rövid nyilatkozatában a brit kormányfő. May azonban nem tett említést a formális koalíció lehetőségéről.

Reggel óta:
Elmaradt a tory-k sikere

Az eredmények megerősítik az exit pollokat, amelyek szerint a konzervatívok nem aratnak fölényes győzelmet – holott Theresa May éppen az erősebb választói felhatalmazás érdekében jelentette be az előrehozott választásokat. A BBC péntek reggel közölt modellszámításai szerint a Konzervatív Párt 318, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt 261 alsóházi mandátumot szerezhetett a csütörtöki választáson.A 2015-ben megválasztott előző alsóházban a konzervatívoknak 330, a Munkáspártnak 232 képviselője volt. Az eredménnyel mindazonáltal kialakult a brit politikai szótár meghatározása szerinti "hung Parliament", vagyis az olyan összetételű, "függő" alsóház, amelyben egyik párt sem szerzi meg a stabil önálló kormányzáshoz szükséges többséget.

A Munkáspártot vezető Jeremy Corbyn lemondásra szólította fel Mayt, aki szerinte elvesztette felhatalmazását.  Islington választókerületi győzelme után Jeremy Corbyn bírálta a megszorításokat és a közszolgáltatások megnyirbálását. Hozzátette: az emberek kinyilvánították, hogy esélyt akarnak adni a fiataloknak.

A Munkáspárt "készen áll az ország szolgálatára"

A Munkáspárt a csütörtökön tartott előrehozott parlamenti választásokon jelentősen, a véglegeshez közeli adatok alapján 29 fővel 261-re növelte frakciójának létszámát. Jeremy Corbyn péntek délelőtt a BBC televíziónak nyilatkozva lemondásra szólította fel Theresa May konzervatív párti miniszterelnököt. Arra a kérdésre, hogy a Munkáspárt kormányalakításra készül-e, Corbyn úgy fogalmazott: a Labour készen áll az ország szolgálatára, mivel ezért harcolt a választásokon. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásoknak a tervezett időpontban, tíz nap múlva mindenképpen el kell kezdődniük, mivel a kilépési folyamat a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásával már elindult

Nem a skótok estéje

A Skót Nemzeti Párt legalább 12 képviselői helyet veszített el a Munkáspárttal, a liberálisokkal és a kozervatívokkal szemben. A meglepetésszerű eredmények egyúttal azt is mutatják, hogy egyre kisebb a valószínűsége egy újabb függetlenségi népszavazásnak.

Elbukta képviselői mandátumát Nick Clegg, a Liberális Demokraták korábbi vezetője, egykori miniszterelnök-helyettes. Megköszönte választóinak eddigi támogatását, amellyel 12 éven át képviselhette őket.

Konzervatív vereség a Brexit-ellenes Londonban
May leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images

Több londoni szavazókörben a Brexitet nem támogató szavazók elpártoltak a tory-któl és inkább a Labour jelöltjére voksoltak. Putney-ban a konzervatív jelölt alig 100 szavazattal győzött. Elemezők szerint a fiatal szavazók fontos szerepet játszottak az eredmény alakításában. Különösen a Jeremy Corbyn vezette Munkáspártnak sikerült megszólítania őket.

A csütörtöki parlamenti választások eredménye éles kontrasztban áll a kampány elején közölt közvélemény-kutatásokkal, amelyek még toronymagas, 18-20 százalékpontos támogatottsági előnyt mutattak a konzervatívoknak a Munkáspárttal szemben. Az akkori számítások szerint ez elég lett volna ahhoz, hogy Theresa May a többi frakció létszámát 120-150 fővel meghaladó alsóházi konzervatív pártcsoporttal a háta mögött alakítson új kormányt. May első pénteki nyilatkozatában csak annyit mondott, hogy a Konzervatív Párté a legnagyobb frakció, és a párt kapta a legtöbb voksot, feladata pedig most a stabilitás időszakának megteremtése. A BBC kormányforrásokból származó péntek reggeli értesülése szerint a brit miniszterelnök nem kíván lemondani. Olyannyira nem, hogy Theresa May kormányalakítási megbízást kér a királynőtől.

Kapkod fűhöz, fához, szalad a vargához... illetve a DUP-hoz

Downing Street-i források - és az MTI híradása - szerint May délelőtt egyeztetett a legnagyobb észak-írországi protestáns britpárti erővel, a Demokratikus Unionista Párttal (DUP), és abban a tudatban járul az uralkodó elé, hogy a DUP támogatni fogja a Konzervatív Pártot. A csaknem végleges adatok szerint a csütörtöki előrehozott parlamenti választásokon a Konzervatív Párt a szavazatok 42 százalékát szerezte meg, és ezzel a legnagyobb létszámú frakciója lesz. Az egyéni voksok megoszlása alapján azonban a konzervatívok az abszolút többséghez minimálisan szükséges 326 képviselői helynél kevesebbet szereztek a 650 fős alsóházban. A konzervatív frakció létszáma legfeljebb 319 tagú lehet, de a konzervatívokat hagyományosan támogató DUP tíz mandátumot szerzett, így a két pártcsoport együttes frakciólétszáma már meghaladja az abszolút többséghez szükséges minimumot.

Mit kap a DUP cserébe?

Felmerül azonban a kérdés, hogy a DUP a konzervatív brit kormány támogatásáért cserébe kér-e majd engedményeket elsősorban az új kormány Brexit-stratégiájának kialakításában, különös tekintettel arra, hogy a brit EU-tagságról tavaly rendezett népszavazáson Skócia mellett Észak-Írországban is arra szavazott a többség, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja. Arlene Foster, a DUP vezetője már korábban is többször kijelentette, hogy a párt nem támogatja a Konzervatív Párt által meghirdetett "kemény Brexit" politikáját. Ennek egyik sarkalatos eleme, hogy az Egyesült Királyság - legalábbis Theresa May korábban hangoztatott tervei alapján - az EU-tagság megszűnésével együtt kivonul az Európai Unió egységes belső piacáról is. A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság azért nem maradhat az EU egységes belső piacának tagja uniós tagságának megszűnése után, mivel ha fenntartaná teljes jogú tagságát e piacon, ahhoz olyan feltételeket kellene teljesítenie - mindenekelőtt az unión belüli szabad mozgás elfogadásával -, mintha nem is lépett volna ki az EU-ból.

A Demokratikus Unionista Párt mindemellett nem támogatja a "kemény" határellenőrzés visszatérését sem az Ír Köztársaság és Észak-Írország között. A brit EU-tagság megszűnése után az ír-északír határ lesz az Egyesült Királyság és az Európai Unió egyetlen szárazföldi határa. Ez a csaknem 500 kilométeres határ jó ideje teljesen jelképes, és a közúti átkelőkön semmiféle ellenőrzés nincs.

Theresa May maga is jelezte korábbi nyilatkozataiban, hogy ő sem kívánja a határellenőrzések újbóli bevezetését Észak-Írország és Írország között. Az azonban egyelőre nem ismert, hogy ez miképp lesz elkerülhető, mivel Írország továbbra is tartja majd magát az EU-n belüli szabad mozgás alapelvéhez, és határellenőrzés nélkül elvileg bárki beléphet ír területről Észak-Írországba, vagyis az Egyesült Királyságba.

Szerző
Frissítve: 2017.06.09. 17:35

May szigorú rendőri védelem alatt adta le a voksát

Publikálás dátuma
2017.06.08. 23:20
Theresa May és férje is leadta a voksát FOTÓ: Matt Cardy/Getty Images
Alig több mint két év alatt harmadszor élhettek szavazójogukkal a britek. A 2015. májusi “normális”, a Konzervatívok váratlanul biztos győzelmét hozott parlamenti voks után tavaly júniusban referendum döntött az Európai Unióból való kilépésről. A csütörtöki rendkívüli általános választáson Theresa May kormányfő lényegében a Brexit-tárgyalások zavartalan lefolytatására kért felhatalmazást a 46,9 millió szavazásra regisztrált állampolgártól.

A hét elején ősziesre és rendkívül csapadékosra fordult az időjárás, ez hagyományosan csökkenti a választási kedvet. A szavazói közöny az FTI Consulting felmérése szerint a Konzervatívoknak kedvez. A megkérdezett tory rokonszenvezők 93, a munkáspártiaknak csak 88 százaléka jelezte, hogy mindenképpen felkeresi a gyakorta furcsa helyszíneken, például tűzoltóállomásokon berendezett választóhelyiségeket.

A kampány idején elkövetett két terrorista merénylet következtében a voksolás szigorú biztonsági intézkedések közepette zajlott. Különösen az a Maidenhead választókerülethez tartozó sonningi cserkészkunyhó, illetve az észak-londoni Holloway-i Pakeman Általános Iskola állt megerősített rendőri védelem alatt, ahol Theresa May és Jeremy Corbyn adta le voksát.