A lenyűgöző természet - Hajnali köd a határban

Publikálás dátuma
2017.06.09. 11:58

A látványt, illetve annak megörökítést, közkinccsé tételét az MTI fotósának, Varga Györgynek köszönhetjük: ilyen a júniusi hajnali köd Nagykanizsa határában.

Szerző

Benzin-dízel keveréket tankoltak – Súlyos malőr Kétegyházán

Publikálás dátuma
2017.06.09. 11:41
Népszava fotó
Órákon át tankoltak nem a járművükbe való üzemanyagot önhibájukon kívül az autósok múlt pénteken a kétegyházi benzinkúton. A benzines gépkocsik sofőrjei nem értették, miért állt le az autójuk. A dízeles járművek vezetői leállást nem tapasztaltak, csak furcsa motorhangokat – értesült a beol.hu.

Volt, aki visszament a benzinkútra, de az első esetnél az alkalmazott nem is sejtette, hogy az üzemanyaggal lehet bármi gond. A második hasonló panasznál már felmerült a gyanú, aztán jött a harmadik, és a gyanúból bizonyosság lett.

– A MOL üzemanyag-szállítója tévesen hajtotta végre a lefejtést, vagyis gázolajtartályokba került a benzin és fordítva. Azonnal szóltak a munkatársaim, és a kiszolgálást leállítottuk – hangsúlyozta Oláh Timót, az üzemanyagtöltő-kutat működtető cég ügyvezetője. – Értesítettem a MOL-t, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is. Ahol csak lehetett, azonnal közzétettük a sajnálatos eseményt.

Oláh Timót elmondta, tíz év alatt egyszer Újkígyóson fordult elő az üzemanyagot szállító gépkocsivezető hibájából hasonló eset, de akkor a sofőr időben észlelte a hibáját. Most azonban sokan tankoltak addig, amíg az üzemanyagok összekeveredésére fény derült.

– Mintegy 1100 liter más üzemanyag kerülhetett a járművekbe, mint amilyen kellett volna, és már 30-an jelentkeztek – magyarázta Oláh Timót. – A tankolt mennyiséget az ügyfelek visszakapják. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a MOL Zrt. az igazolt károkat tudja csak megtéríteni, ezért, ha szerelői beavatkozás történik, minden esetben számla és a szerelő nyilatkozata szükséges az üzemanyag okozta meghibásodásról. A kárigényről a jegyzőkönyvet a benzinkúton vesszük fel, de a kártalanítás csak akkor fizethető ki, ha ezt az olajipari cég jóváhagyta. Miután a MOL elszállította a rossz üzemanyagot, kitisztították, teljesen átmosták a tartályokat, és megfelelő üzemanyaggal töltötték fel, így szerdán reggel kinyithattunk.

„Kétegyházán, a Timotex Kft.-nél történt üzemanyag-összekeveredés körülményeit az esetet követően azonnal kivizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a szállítás során, emberi hiba következtében alakulhatott ki ez a sajnálatos helyzet. A Timotex Kft.-vel folyamatosan kapcsolatban állunk, kérjük az esetlegesen érintett fogyasztókat, hogy a Timotex Kft.-t keressék a további teendőkkel kapcsolatban. Sajnálatunkat fejezzük ki a kialakult helyzet miatt, és mindent megteszünk a mihamarabbi, gördülékeny ügyintézés, és a megfelelő kárrendezés érdekében” – közölte a MOL.

Szerző
Frissítve: 2017.06.09. 14:28

Izgalmas reggelre ébredtünk - Áder beszélt a Kossuth rádióban

Publikálás dátuma
2017.06.09. 10:51
MTI Fotók: Kovács Attila
A korábbi találgatás - miért is nem Orbán beszél péntek reggel a Kossuth Rádióban - már magyarázatot is nyert: a miniszterelnök kevés kivételtől eltekintve, általában kéthetenként szól a népéhez az állami rádión keresztül. És valóban, egy hete megkaptuk a szokásos muníciót, vagyis a hiányérzetet semmi egyéb nem indokolta, mint az a fránya diszkalkulia. (egy hét, két hét...) És hát talán szükség volt arra, hogy az államfő tudassa: "nincs itt a világvége." Merthogy ezt mondta az államfő. 
 És valóban, ez a múlt héten volt...
Node, mit mondott Áder János?

Netalántán beszélt arról, amit összeszorult gyomorral vár több, amúgyis nehezített életű szülő, vagyishogy aláír-e ismét engedelmesen, vagy hajlandó a tisztjéhez felnőve végiggondolni, mit szabadít ismét a társadalomra a fideszes ötletelés, és jelezni, hogy nem kéne?  

Ne már, hol élünk, vagy mi.

Áder János természetesen egy szót sem szólt sem erről, sem más lényeges társadalmi kérdésekről, ellenben - az MTI híradása szerint -  mindenkit megnyugtatott:  nincs itt a világvége azzal, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke bejelentette országa kilépését a párizsi klímaegyezményből.

Kő a szívünkről.

Az államfő indoklása szerint azért nincs itt a világvége, mert az azt aláíró többi ország ezután is kész tartani magát a vállalásokhoz, ahogyan az Egyesült Államok szövetségi államainak többsége is.  Áder János az ő morális magaslatáról megerősítette: erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja Donald Trump döntését, amellyel kapcsolatban jogos és indokolt a kritika, ugyanakkor kiemelte: a párizsi egyezmény többi országának vezetője nemcsak egyértelművé tette a vállalások betartását, hanem fel is akarja gyorsítani a végrehajtási jogszabályok kidolgozását.

Kicsit mintha feszengene a főnök székében

Kicsit mintha feszengene a főnök székében

Mindenképpen továbbmennek a párizsi úton

Az Egyesült Államokban pedig a szövetségi államok többségének, 30-nak a vezetője bejelentette: nem hajlandó elfogadni az elnök döntését, "ők mindenképpen továbbmennek a párizsi úton" - hívta fel a figyelmet Áder János, jelezve: így az a furcsa helyzet állhat elő, hogy az Egyesült Államok úgy is teljesítheti korábban tett vállalását, hogy kilépett a párizsi megállapodásból.

Kiosztja a feladatot

A magyar államfő megjegyezte továbbá, hogy miután az Egyesült Államok várhatóan a finanszírozásból is kivonul, a klímaváltozás elleni küzdelem pénzügyi forrásainak előteremtéséhez a gazdag országoknak, például a G20-csoport másik 19 tagjának mélyebben kell a zsebébe nyúlnia. Ha van politikai szándék, akkor a problémát meg lehet oldani. Ma még ez az eszköz a kezünkben van, ha viszont nem csinálunk semmit, akkor ez az eszköz kiesik a kezünkből, és innentől az elszabaduló klímaváltozásnak és vízválságnak a szenvedő alanyai, kiszolgáltatottjai lesznek - figyelmeztetett.

Javaslatai is vannak a megoldásra

Áder János több javaslatot is tett a klímaváltozás ellen. Ilyen például a fosszilis energiahordozók fokozatos kivezetése az energiarendszerből, amelyben az első lépcső a leállás a szénről - és átállás például a gázra -, majd a szél-, a nap- és a geotermikus energia használata.

( Node, mit olvashattunk két napja a Népszavában? Áder János vélhetőleg nem gyakran forgatja a lapot. Szóval azt írtuk, Ujhelyi István szocialista EP-képviselő érdeklődése, majd tájékoztatása  alapján, hogy  Arias Cañete éghajlat- és az energiapolitikáért felelős uniós biztos szerint: "A Fidesz-rezsim egyedülálló az európai kormányok között abban, hogy visszaélve hatalmi pozíciójával, a szükséges fejlődéssel ellentétes módon jószerivel betiltotta a szélerőművek magyarországi telepítését, a napelemes rendszerekre pedig groteszk különadót vetett ki. Ez egyértelműen ellentétes az európai irányokkal és elvárásokkal.")


Az ilyen kis nüansznyi kötekedéseken átlendülve, Áder János a Kossuth rádióban szorgalmazta a tudományos kutatások felgyorsítását például a környezetbarát, gazdaságos energiatárolás megoldása érdekében. Sürgette emellett a tengeri közlekedés okozta szennyezés kezelését, valamint az erdők irtása helyett erdők telepítését. Igaz, azt is mondta, az atomenergia is felértékelődik. 

Szerző