Előfizetés

Nem lesz a futóké Budapest

Publikálás dátuma
2017.06.12. 16:52
A Női Futógála résztvevői a Városligetben. Itt nem akadályozzák a közlekedést. MTI Fotó: Kallos Bea
Rendeletmódosítással kívánják csökkenteni a futó sportesemények számát Budapesten - derül ki a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének napirendjén szereplő javaslatból.

A Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztés szerint a módosítás célja, hogy szigorítsa a futóversenyek pályázati feltételeit, illetve - mérlegelve a korábbi évek gyakorlatát, a tapasztalatokat felhasználva - a pályázati eljárás egységesebbé váljon a hatékonyabb ügyintézés érdekében.

Szigorító feltételként jelenik meg, hogy valamennyi szervező pályázat útján kerülhet be a futó sportesemények éves naptártervébe.

A javaslat szerint egy naptári évben legfeljebb három jelentős forgalomkorlátozással járó, hat kisebb forgalomkorlátozással járó, valamint három forgalomkorlátozással nem járó futó sportesemény kerülhet be a naptártervbe.

Alkotmánybíróság elé kerül a Taigetosz-törvény

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2017.06.12. 16:18
Fotó: Népszava
Valamennyi ellenzéki párt támogatja a Lehet Más a Politika (LMP) beadványát, így az Alkotmánybíróság (Ab) elé kerülhet a köznevelési törvény lex Taigetoszként elhíresült módosítása - tudtuk meg Szél Bernadettől. 

Az LMP társelnöke azt is elmondta, a képviselők ma délután írják alá a beadványt, amelyet már kedd délelőtt eljuttat az Ab-nek.  Mint ismert, Áder János államfő múlt pénteken írta alá a módosítást, melynek értelmében 2018. szeptemberétől a beilleszkedési, tanulási és magatartási nehézségekkel (BTMN) küzdő diákok nem kaphatnak értékelés alóli felmentést abból a tantárgyból, amelyben nehézségeik vannak. Az osztályozás alóli mentesítést anélkül veszik el, hogy a tanulók szakszerű és differenciált oktatása, fejlesztése biztosított lenne.

A módosítás ellen tanárok és szülők is tiltakoztak, szakértők embertelennek nevezték, a Tanítanék Mozgalom nyílt levélben (amelyhez 39 szakmai szervezet csatlakozott) kérte az államfőt, ne írja alá, inkább küldje meg az Ab-nak a törvénymódosítást - hiába.

Az LMP szerint a lex Taigetosz több szempontból is alkotmánysértő, a párt ezért kéri az Ab közbenjárását. Ehhez azonban 50 parlamenti képviselő támogatása szükséges, ezt a feltételt - a lex CEU ügyéhez hasonlóan - gyorsan sikerült teljesíteni.

A Tanítanék mozgalom is támogatja a beadványt
Törley Katalin, a szervezet képviselője jelentette be, hogy korábbi nyílt levük és demonstrációjuk után most minden parlamenti képviselőnek levelet és videóüzenetet küldtek. Szavai szerint  a "Taigetosz-törvényként" elhíresült jogszabállyal az utolsó esélyt is elvehetik a speciális fejlődésű gyermekektől, akik emiatt egy kudarcspirálba kerülhetnek és könnyen kieshetnek az oktatási rendszerből.

Sátánista jelek tűntek fel a pécsváradi templomon

Sátánista, avagy sátánistának tartott jelképekkel fújták tele a pécsváradi templomot a napokban ismeretlen elkövetők - írja a szabadpecs.hu. 

Zádori János, Pécsvárad polgármestere a polrtál érdeklődésére azt mondta, százezer forintos nyomravezetői jutalmat ajánlott fel annak, aki segít a tettesek kézre kerítésében. Őt a rendőrség értesítette arról, hogy a Pécsvárad fölé magasodó dombon álló hatalmas és gyönyörű templom bejárati homlokzatát és kapuját összerondították. Nem habozott, azonnal döntött ezért a saját maga által, személyes vagyonából fizetendő nyomravezetői jutalomról. A helyszínre érve látta, hogy nem csak összefirkálták a falakat, de azt pentagrammákkal (más néven sátáncsillagok), illetve a fejreállított keresztekkel csúfították el.  látványa. Nyolc jelet fújtak fel a tettesek, fekete és vörös festékkel, nagyjából egy magasságban keresztbe.

A polgármester szerint többen is jelentkeztek nála e-mailen, és többen voltak, akik ugyanazt az elkövetői kört jelölték meg lehetséges tettesként. Tudomása szerint a rendőrség már járt is azoknál, akiket megneveztek. Zádori János ígérte, hogy a nyomravezetőnek a kiléte titok marad, bizalmasan kezeli az adatait, emiatt bizonyosan nem kell emiatt bosszútól tartania. Ugyanakkor a rongálók adatait, ha teheti, nyilvánosságra fogja hozni.

A képeket itt megnézheti.