Előfizetés

Megválik fényforrásgyáraitól a GE

Tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról a General Electric (GE), ami a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak mintegy felét érinti - erősítette meg az MTI értesülését hétfőn az amerikai cég.

A Népszava érdeklődésére az eladását hírét Kalocsai Kinga, a Ge Lighting & Current (a fényforrás üzletág) európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója a hírt megerősítette. Arról tájékoztatta lapunkat, hogy az üzlet üzemei Hajdúböszörményben, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Kisvárdán tevékenykednek, a vállalat üzleti központja Budapesten található. Üzleti eredményét a GE globális irányelveinek megfelelően nem hozzák nyilvánosságra. Az eladás a GE magyarországi munkavállalóinak mintegy felét érintheti. A kommunikációs igazgató arra a kérdésünkre, hogy a potenciális vevő tovább működteti-e Magyarországon a fényforrás üzletágat vagy bezárják az itteni üzemeket, azt a választ kaptuk, hogy "jelenleg a tervezett folyamat korai szakaszában vagyunk, a GE épphogy bejelentette az üzletág eladási szándékát."

Hírek szerint az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról. A tájékoztatás szerint nem kizárt az sem, hogy az egyes területeket más-más vevőknek értékesíti az amerikai tulajdonos. Az eladási szándék okáról Kalocsai Kinga azt mondta, hogy "mivel a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít".

Mint hozzátette: a potenciális vevőkkel történő végső megegyezéstől függően a GE olyan stratégiai lehetőségektől sem zárkózik el, amelyben "az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek".

A kommunikációs igazgató kitért ugyanakkor arra is, hogy a GE továbbra is elkötelezett magyarországi tevékenysége mellett. A közelmúltban nyitotta meg hat Digitális Fejlesztési Központja egyikét Budapesten, és 400 új, ipariinternet-megoldásokkal foglalkozó IT-szakértő felvételét tervezi 2017 végéig, mindemellett az idén 300 új munkahelyet hozott létre a cég veresegyházi, energiatermelési berendezéseket gyártó üzemében. Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben - jelezte Kalocsai Kinga.

Olcsóbb lesz a tankolás

Publikálás dátuma
2017.06.12. 16:47
FOTÓ: Szalmás Péter
Csökkenti bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin, 4 forinttal pedig a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. - értesült piaci forrásokból az MTI.

A csökkentéssel a 95-ös benzin átlagára 341 forintra, a gázolajé 335 forintra csökken.

Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken változott, a 95-ös benzin átlagára 4 forinttal 344 forintra, a gázolajé 5 forinttal 339 forintra csökkent.

A benzinár 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Kapcsolódó
Maradhat az üzemanyagadó

Nőhetnek az épületek a Kopaszi gáton

Publikálás dátuma
2017.06.12. 14:35
Fotó: Tóth Gergő
Letették a BudaPart beruházás alapkövét Budapesten, új városnegyed épül a Kopaszi gátnál található egykori ipartelep 56 hektáros területén - jelentette be Árendás Gergely, a Property Market Ingatlanfejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón.

Először két lakóépület készül el, összesen 265 lakással, átadásukat 2018 év végén kezdik meg. Ezekkel egy időben megkezdődik a BudaPart Offices kivitelezése is, amelyet 2019 első negyedévében adnak át. A város első 120 méter magas toronyháza is itt lesz a Kopaszi gát mellett. Az épületek kivitelezője, Garancsi István fő cége, a Market Építő Zrt., a teljes beruházás 6-7 ütemben valósul meg, összértéke több százmilliárd forint. 

Az épületeken túl infrastrukturális beruházások is megvalósulnak, ezek között legfontosabb a Dombóvári út Rákóczi hídi felhajtója közlekedési csomópontjának átépítése és bővítése, belső út és közmű hálózat kialakítása, a BudaPart főterének kialakítása. A Kopaszi gát közparkja a fejlesztés teljes időtartama alatt látogatható, a 15 hektáros park területét nem érintik a beruházások - adta hírül az MTI. 

Garancsi Istvánnak jól jövedelmez Orbán Viktor barátsága, 2015-ben vállalkozásai csak önállóan nyertek közbeszerzéseket, és összesen 46,5 milliárd forint értékű közpénzes megbízást kaptak. Ezzel abban az évben ő volt csúcstartó. De másféleképpen is hasznosulnak kapcsolatai, a Kopaszi gát építkezéseivel kapcsolatban Garancsi többlet információkkal rendelkezhetett, így könnyű volt vállalkoznia - mondta tavaly lapunknak Molnár Gyula, a XI. kerület korábbi szocialista polgármestere.

A területen épülhet meg Budapest első igazi felhőkarcolója - tervezése még folyamatban van -, amely 120 méter magas lenne. Emlékezetes, hogy ehhez módosítani kellett budapesti városrendezési szabályzatot, amelyet a fővárosi közgyűlés kormánypárti többsége megszavazott.