Előfizetés

Több száz ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe Oroszországban

Több mint 250 ellenzéki tüntetőt vettek őrizetbe hétfőn Oroszország városaiban az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus által meghirdetett korrupcióellenes tüntetéseken.

A demonstrációkon őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott OVD-info adatai szerint Moszkvában 121, Szentpéterváron pedig 137 embert vezetett el a rendőrség. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Mahacskalában Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Röviddel a moszkvai megmozdulás kezdete előtt a rendőrök saját otthonának lépcsőházában vették őrizetbe Navalnijt. A hivatalos közlemény szerint a politikus tüntetésszervezés szabályainak megszegése és a rendőri intézkedéssel való szembeszegülés miatt indult eljárás.

A történtekről esőként Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani. A Tverszkaja utcán, ahol a hatóságok előzetesen nagy erőket vontak össze, a rendőrök feltartóztattak mintegy ezer embert, akik a Kreml felé próbáltak meg vonulni. A helyszínen paprikasprayt is bevetettek.

A Navalnij által vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak az orosz fővárosban működő irodáiban lekapcsolták az áramot.

Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul a YouTube-on, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást. Az ellenzéki blogger arra hivatkozott, a moszkvai hatóságok megakadályozták, hogy az eredeti helyszínen, a Szaharov sugárúton a szervezők által felkért szolgáltatók színpadot emeljenek és felszereljék a hangosítást.

Az orosz főváros hatóságai előzetesen "provokációnak" minősítették a megmozdulásnak a belvárosba történő áthelyezését és kemény fellépést helyezett kilátásba Moszkva központja az Oroszország napja elnevezésű ünnep alkalmából több látogatott esemény helyszíne.

Vlagyimir Csernyikov, a moszkvai önkormányzat regionális biztonsági osztályának szóvivője előzetesen az Eho Moszkvi rádiónak kijelentette, hogy a rendőrség a Tverszkaján nem fogja akadályozni azoknak az ellenzékieknek a vonulását, akik plakátok és jelszavak nélkül érkeznek oda.

A hétfői szentpétervári megmozduláson ellenzéki becslés szerint mintegy 10 ezren vettek részt. Az orosz fővárosban egyébként, mintegy ezer fő részvételével tüntetés kezdődött az eredetileg meghirdetett helyszínen, a Szaharov sugárúton is.

Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.

Ukrajna - Egyre közelebb az unióhoz

Csúcstalálkozót tartanak júliusban az Európai Unió és Ukrajna vezetői, ezen áttekintik az ukrán reformfolyamat eddig elért eredményeit, valamint azt, hogy miként lehet még szorosabbra fűzni a felek viszonyát - jelentette be Johannes Hahn uniós bővítési biztos hétfőn Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság osztrák tagja elmondta, hogy a találkozóra a tervek szerint július 12-13-án kerül sor Kijevben.

Hahn kitért az ukrán állampolgárok európai uniós vízummentességének vasárnapi életbe lépésére is, amelynek kapcsán kijelentette, végre meghozta az eredményét az utóbbi évek rendkívül átfogó reformfolyamata Ukrajnában. Hozzátette, a vízummentesség az EU és Ukrajna állampolgárainak egyaránt érdeke.

Az uniós biztos emellett üdvözölte, hogy nemrég a holland parlament mindkét háza megszavazta az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződés ratifikálását, amelyet az ország lakossága korábban népszavazáson elutasított.

Johannes Hahn arról is beszámolt, hogy november 24-én csúcsértekezletet tartanak az EU és az úgynevezett Keleti Partnerség országai között Brüsszelben. Mint közölte, az ülés helyszínének kiválasztása azt jelzi, hogy nem csak az unió keleti tagállamai érdekeltek a Keleti Partnerség országainak - Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova és Ukrajna - stabilitásában.

Hangsúlyozta, hogy az említett országok stabilitása nagyban függ azon reformok előrehaladásától, amelyekre számos területen szükség van a jogállamiságtól a gazdaságig.

Moszkva forrong - Az ellenzéki Navalnijt őrizetbe vették (videó)

Publikálás dátuma
2017.06.12. 14:54
Forrás: Alekszej Navalnij/Facebook
Őrizetbe vette az orosz rendőrség Alekszej Navalnij ellenzéki politikust hétfőn, röviddel az általa meghirdetett moszkvai korrupcióellenes tüntetés kezdete előtt.   Az eseményről Navalnij felesége a Twitteren számolt be, hozzátéve, hogy a tervezett tiltakozást így is meg fogják tartani.  Navalnij vasárnap éjjel jelentette be váratlanul, hogy a hatóságok által korábban engedélyezett távolabbi helyszínről a Moszkva központjában lévő Tverszkaja utcára viszi át a megmozdulást.

Váratlanul Moszkva központjába tette át a hétfőre meghirdetett korrupcióellenes tüntetés helyszínét Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, a főváros ügyészsége arra figyelmeztette, hogy a hatóságokkal nem egyeztetett lépés jogellenes - tudósított korábban az MTI. Navalnij arra hivatkozva változtatta meg vasárnap késő este a rendezvény helyszínét, hogy a hatóságok - a kivitelezőkre nyomást gyakorolva - megakadályozták a színpad megépítését és a hangosítás felszerelését. Az önkormányzat egyébként megtiltotta kivetítők és hangosító berendezések használatát.

Az ellenzéki politikus a YouTube-on arra hívta fel követőit, hogy kora délután békés népünnepélyre gyűljenek össze a Moszkva szívében lévő Tverszakaja utcán. A szervezők 45-50 ezer emberre számítanak.

A belvárosban ugyanebben az időpontban a tervek szerint több népes hivatalos rendezvényt tartanak majd az Oroszország napja nevű ünnep alkalmából. A tüntetés szervezői korábban egy kevésbé központi helyszínben állapodtak meg.

A moszkvai rendőrség hétfő reggel közölte: elejét fogja venni minden "provokációnak", és kötelességének megfelelően minden szükséges lépést megtesz annak érdekében, hogy szavatolja a nemzeti ünnep rendezvényein részt vevők biztonságát. A hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) június 17-én kezdődő Konföderációs Kupája miatt a hónap elejétől rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettetett be a torna fordulóit megrendező orosz városokban. Az elnöki rendelet értelmében egyébként a "sporteseményekkel összefüggésben nem álló" gyűlések és tüntetések időpontjáról, helyszínéről és résztvevőinek számáról a helyi végrehajtó hatalom szervei dönthetnek, a belügyi és a helyi biztonsági szervekkel egyeztetve.

Navalnij március 26-án, csakúgy mint most, országos korrupcióellenes akció keretében hirdetett megmozdulást a Tverszkajára, amelyen a szervezők szerint 30 ezren, a rendőrség szerint 8 ezren vettek részt. A rendőrség több mint ezer embert állított elő akkor, a neves ellenzéki aktivista pedig az előre nem egyeztetett tüntetés szervezéséért pénzbírságot, a hatósággal való szembeszegülésért pedig 15 napi elzárást kapott.

Alekszej Navalnij és az általa vezetett Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány hétfőre több mint 200 orosz településre hirdetett meg tiltakozó demonstrációt. A március 26-i megmozdulás 84 városra és falura terjedt ki. A résztvevők azt követelték, hogy a hatóságok vizsgálják ki annak a videónak a valóságtartalmát, amelyet az ellenzéki politikus március elején töltött fel a világhálóra. Ebben Navalnij súlyos, több mint egymilliárd euró értékű korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt.

Az orosz Távol-Kelet, Szibéria, az Altáj és Tatárföld városaiban már megkezdődtek vagy le is zárultak a hétfői tüntetések. Résztvevők előállításáról Vlagyivosztokból, Blagovescsenszkből és Kazanyból érkezett jelentés. Oroszország napján az 1990-es orosz függetlenségi nyilatkozat elfogadásáról emlékeznek meg. Az évforduló 1992 óta munkaszüneti nap.