Előfizetés

Theresa May elnézést kért

 Theresa May brit miniszterelnök hétfőn elnézést kért a kormányzó Konzervatív Párt frakciójától a múlt heti parlamenti választások eredményéért. Közölte: a frakció döntésén múlik, hogy ő meddig álljon a kormány élén.

A csütörtöki előrehozott választások eredményeként a konzervatívoké lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül.

Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.
Theresa May hétfőn, az alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb testülete, az 1922 Bizottság előtt számolt be a választások eredményéről.

A bizottságot - olyan időszakokban, amikor a Konzervatív Párt kormányon van - azok a tory képviselők alkotják, akiknek nincs kormányzati tisztségük. A testület - amely onnan kapta nevét, hogy az alapító képviselők az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni parlamentbe - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormány számára.

A hétfő estébe nyúló meghallgatásról kiszivárgott értesülések szerint Theresa May elnézést kért a frakciótól a vártnál sokkal gyengébb választási eredményért, és kijelentette: ő sodorta a pártot a jelenlegi "zűrzavarba", de ő is fogja "ebből a helyzetből kirángatni". Hozzátette azonban: addig tölti be a miniszterelnöki tisztséget, ameddig ezt a konzervatív frakció akarja.

Theresa May az ülésen elmondta azt is, hogy a DUP-nak nem lesz vétójoga a kormányzati együttműködésben, különösen azokban a társadalmi-szociális kérdésekben, amelyekben a két párt között nézeteltérés van.

A DUP több ilyen területen jóval kevésbé liberális nézeteket vall, mint a brit Konzervatív Párt. Mereven ellenzi például az azonos neműek házasságát, amelyet Nagy-Britanniában David Cameron, az előző konzervatív párti miniszterelnök kormánya tett lehetővé külön törvénnyel, és ellenzi a Nagy-Britanniában szintén legális abortuszt is minden körülmények között.

A két párt között zajló egyeztetések miatt hétfőn olyan hírek terjedtek el, hogy néhány nappal elhalasztják a kormány törvényalkotási programjának parlamenti bemutatását, bár ez a Konzervatív Párt vezető tisztviselőinek hétfő esti jelzései szerint nem biztos.

II. Erzsébet királynő az eredeti menetrend alapján jövő hétfőn ismertetné az új kormány törvényalkotási programját a parlamentben.

Pert indít Trump ellen Maryland és Washington

Maryland állam és az amerikai szövetségi főváros, Washington főügyésze pert indít Donald Trump elnök ellen alkotmánysértés gyanúja miatt. 

A kérelmet hétfőn délelőtt nyújtották be egy marylandi szövetségi bírósághoz, s érvelése - a The New York Times című lap információi szerint - kísértetiesen hasonlít az év elején egy civil szervezet New Yorkban benyújtott keresetéhez.

A Maryland és Washington keresetében foglaltak szerint Donald Trump változatlanul birtokolja a nevével fémjelzett vállalatbirodalmat, s ezzel aláássa a közbizalmat és megsérti az alkotmányt, amely megtiltja, hogy egy elnöknek saját üzleti vállalkozása legyen.

A kereset szerint nem világos, hogy Trump elnök az ország, vagy a saját bel-, és külföldi vállalkozásai érdekeit tekinti-e elsődlegesnek a döntései meghozatalakor.

Az érvelésben az is szerepel, hogy Donald Trump üzleti érdekeltségei klienseket csábítanak el Maryland és Washington kormányzatainak cégei elől, s ezzel közvetlenül anyagi kárt okoznak nekik. A Washingtonban nemrégiben megnyílt Trump-szálloda például vetélytársa lett a főváros és az egyik marylandi megye hasonló vállalkozásainak, amelyek adóbevételekkel gazdagítják a helyi kormányzatokat.

Az ügyészek úgy vélik, hogy az elnök a hatalmát használja fel arra, hogy a családi tulajdonában lévő szállodáiba és éttermeibe külföldi diplomatákat irányítson. Jóllehet, a Trump-vállalkozások is fizetnek adót, de előnytelen versenyhelyzetbe hozzák a marlandy és washingtoni vállalkozásokat - érvelnek a jogászok.

A hasonló értelmű, korábbi keresetet az igazságügyi minisztérium elutasította.

A jelenlegi keresetet hangsúlyosabbá teszi, hogy kormányzati szervek nyújtották be. Először fordul elő az amerikai történelemben, hogy egy szövetségi állam azzal vádol meg hivatalban lévő elnököt, hogy megsérti az alkotmány egyik záradékát.

Lemondott a horvát külügyminiszter

Lemondott tisztségéről Davor Ivo Stier horvát külügyminiszter hétfőn, de egyúttal közölte, hogy továbbra is tagja marad a kormányzó pártnak, a Horvát Demokratikus Közösségnek (HDZ), és a kereszténydemokrata politikát fogja képviselni a parlamentben.

Kiemelte: létrehozták a keretet az öntudatos külpolitika irányításához, most azonban szerinte egy új időszak kezdődik.
"Nagy megtiszteltetést jelent Horvátországot képviselni a világban, de most fontosabb a kereszténydemokrata értékeket képviselni itthon" - húzta alá. A politikus három nappal azután jelentette be lemondását, hogy a horvát parlament múlt pénteken bizalmat szavazott az új koalíciós kormánynak.

Stier elmondta, hogy már a múlt héten kérte Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, hogy pénteken, amikor az új miniszterekről szavaz a parlament, jelöljön új embert a külügyminisztérium élére is. Plenkovic azonban ezt nem akarta megtenni addig, míg Stier haza nem tér külföldről. A külügyminiszter egész héten hivatalos úton az Egyesült Államokban tartózkodott.

A külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatóján bejelentette: addig marad posztján, míg a parlament nem szavaz az új külügyminiszter személyéről. Jelezte ugyanakkor, hogy továbbra is a HDZ titkára kíván maradni.

Sajtóértesülések szerint Stiernek nem tetszett, hogy a HDZ a liberális Horvát Néppárttal (HNS) kötött új koalíciót. A külügyminiszter a Híd Függetlenek Listája (Híd) párttal való együttműködés mellett állt ki az elejétől fogva.

Miután Andrej Plenkovic április végén kezdeményezte a kisebbik koalíciós párt, a Híd minisztereinek leváltását, mert azok támogatták az ellenzéki szociáldemokraták bizalmatlansági indítványát a pénzügyminiszterrel szemben, a koalíció felbomlott és a parlamenti többség is bizonytalanná vált. Míg Plenkovic új többség létrehozását, addig Stier előrehozott választásokat sürgetett.

Az N1 horvát televízió riportere szerint a külügyminisztert rosszul érintette az is, hogy a HNS megbízott elnöke, Predrag Stromar nemrég megválasztott miniszterelnök-helyettes lett a társadalmi tevékenységek koordinátora is a kormányban, ami eddig Stier hatáskörébe tartozott.

A tárcavezető a HDZ-belül konzervatívabb értékeket képvisel. Nemrég családjával együtt részt vett a Séta az életért elnevezésű abortuszellenes békés tüntetésen Zágrábban, míg Predrag Stromar szombaton a Zágráb Pride elnevezésű melegfelvonuláson menetelt.