"Lúgos orvos" - Nincs döntés, új eljárást rendelt el a Kúria

Publikálás dátuma
2017.06.13. 15:15
MTI Fotó: Mohai Balázs
Hatályon kívül helyezte a Fővárosi Ítélőtábla határozatát és új másodfokú eljárást rendelt el a Kúria kedden annak az orvosnak az ügyében, akit azzal vádolnak, hogy lúggal öntötte le volt barátnője altestét.

A támadás után négy évvel sem zárult le a lúgos orvos ügye; ugyan B.Krisztiánt első- és másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság, ennek ellenére a Kúria kedden még sem hozott ítéletet, új másodfokú eljárást rendelt el. A vádlott előzetes letartóztatásban marad.

A Kúria döntésének oka, hogy szerintük első-és másodfokon sem sikerült kétséget kizáróan bizonyítani B. Krisztián bűnösségét, és valószínűségre bűnösséget alapozni nem lehet. Ugyanakkor a bizonyítás hiányosságai a másodfokon kiküszöbölhetőek.

Az ügyészség szerint a férfi - aki a vádbeli cselekmény idején a Budai Irgalmasrendi Kórház főigazgatója volt -, 2013 tavaszán maszkban behatolt volt barátnője otthonába, a nőt megkötözte, injekcióval elaltatta és lúgot öntött nemi szervére, és ezzel maradandó fogyatékosságot okozott.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt 4 év börtönre ítélte a vádlottat, mellékbüntetésként pedig 5 évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától. Idén márciusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a súlyosabban büntetendő életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért 9 év szabadságvesztés ítélte, továbbá végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.

Az ügyészség súlyosításért, a védelem megalapozatlanság miatt az ítélet hatályon kívül helyezéséért és új elsőfokú eljárás lefolytatásáért fellebbezett. Miután az első- és a másodfokú döntés között a bűnösség kérdésében is volt eltérés, lehetőség nyílt a Kúria harmadfokú eljárására, amely kedden új eljárásra utasította a Fővárosi Ítélőtáblát.

A megvádolt orvos az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét.

A tárgyalást követően megszólalt az áldozat. Renner Erika a 24.hu újságírójának azt mondta: "Ma úgy jöttem harmadszorra, hogy ítéletre jövök, most nem sikerült, úgyhogy egyelőre a sokk hatása alatt vagyok”. Hozzátette: egyelőre még nem tudja értelmezni, hogy mi történt.

Renner Erika jogi képviselője részben egyetért azzal, amit a Kúria megállapított, ugyanis szerint vannak el nem végzett nyomozati cselekmények, a Kúria szerint ezeket el kell végezni, azokkal kell kiegészíteni a tényállást.

Szerző

Itt élünk - Kis híján agyonkínoztak egy hároméves gyereket

Publikálás dátuma
2017.06.13. 14:17
Ki hallja meg a bántalmazott gyerekek sírását? - Thinkstock illusztráció
A pár 2013 júniusától élt élettársi kapcsolatban; 2014 januárjától együtt nevelték a kapcsolatukból született kislányukat. Akkoriban gondozásukba került a nő korábbi kapcsolatából született hároméves kisfia is, akit addig nevelőszülők gondoztak. A kisfiú élete ettől kezdve szó szerint pokollá vált.     

A pár a gyereket többször bántalmazta, a részben ebből, részben elesésből, illetve leforrázásból eredő sérüléseinek ellátása érdekében nem vitték orvoshoz, a védőnőt és a családgondozót sem értesítették. A kisfiú az egyik sérülése miatt közvetlen életveszélyes állapotban volt; a mentők kihűlve találták meg.

A Pécsi Törvényszék nem jogerősen kiskorú veszélyeztetése és testi sértés miatt három év, illetve másfél év letöltendő börtönbüntetést szabott ki a nőre és a férfira - tájékoztatta az MTI-t a bíróság szóvivője, aki az ítéletről szólva megjegyezte: a nő vonatkozásában elrendelték egy korábban kiszabott féléves fogházbüntetés végrehajtását is, valamint szülői felügyeleti jogát a sértett gyermek esetében megszüntették.   A nő enyhítésért, a férfi felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, így a határozat nem jogerős..  

Szerző

Felborult egy traktor a Budakeszi úton - Teljes zárlat

Egy felborult traktor műszaki mentése miatt lezárták a XII. kerületi Budakeszi út egy szakaszát kedd délelőtt - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A közlemény szerint reggel felborult egy traktor a Budakeszi út 14. szám előtt. A balesetben a jármű vezetője megsérült, a mentők kórházba vitték. A forgalom eddig rendőri irányítás mellett haladhatott, azonban a műszaki mentés idejére a rendőrök az érintett útszakaszt lezárták, torlódásra kell számítani.

Szerző