Tragikus lövés - Játékból célzott kislányára a miskolci apa

Publikálás dátuma
2017.06.14. 10:50
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Játékból célzott kislányára az a miskolci férfi, aki a szomszéd nénitől kapott pisztollyal halálos lövést ejtett 9 éves gyermekén - tudta meg a Blikk. 

Ahogy lapunk is megírta, hétfő este a 112-es központi segélyhívó számon jelentette be az esetet egy miskolci nő.  A rendőrök és a mentők azonnal a helyszínre siettek, kórházba vitték a gyermeket, a kislány azonban olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy meghalt. Mint kiderült, a szomszéd néni által hozott szatyorban rejlő fegyver sült el. 

Borsod Online által összegyűjtött információk szerint egy nem közvetlen szomszédságban egyedül élő idős nő hétfőn szociális otthonba költözött, ő vitte át lakásából az általa értékesnek ítélt dolgokat megőrzésre néhány nejlonszatyorban.

Hétfőn estefelé győzött a kíváncsiság és a családfő úgy határozott, hogy átnézi a náluk hagyott szatyrokat. A kutatás során az egyikben talált rá az igen kicsi, egy nagyobb tenyérben csaknem elvesző pisztolyra. A férfi addig forgatta, vizsgálgatta a fegyvert, amíg az el nem sült. A golyó – a lehető legszerencsétlenebb módon a kislányát találta el.

Blikk úgy tudja, az apa kislánya kérésére játszott a pisztollyal "akciófilmeset", eközben történt a baleset. A lap azt is írja, hogy az idősek otthonába költöző néni búcsúajándéknak szánta a 22-es kaliberű pisztolyt.

Felvetődik azonban a kérdés: miként lehetett csőre töltött állapotban a pisztoly a szatyorban, ki tette úgy oda?

Elsődlegesen az édesapát tekintik felelősnek a kislány haláláért, hiszen az ő kezében sült el a fegyver, ezért is indult gondatlanságból elkövetett emberölés miatt eljárás ellene. Az apát elengedték, szabadlábon védekezhet.

Szerző
Frissítve: 2017.06.14. 13:33

Horogkereszt a nagytemplomon – Nem kell bocsánatot kérni miatta

Publikálás dátuma
2017.06.14. 10:04
A Debreceni Nagytemplom falára festették a horogkeresztet Illusztráció: Thinkstock
Jogerősen is két-két év próbára bocsátotta kedden a Debreceni Törvényszék azt a két fiatalkorút, akik tavaly áprilisban horogkeresztet festettek a Debreceni Református Nagytemplom talapzatára. A másodfokú bíróság mindössze a minősítésen változtatott: társtettesként elkövetett rongálás bűntettében mondta ki bűnösnek a két vádlottat. Egyebekben a törvényszék helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így a két fiatalkorú a próbára bocsátás idején pártfogó felügyelet alatt áll.

2016. április 16-án este az elsőrendű vádlott a Nagytemplom környékén időzött, ahová megérkezett barátaival a másodrendű vádlott is. Az elsőrendű felvetette, hogy a nála lévő fekete színű festékkel falfirkát fessenek a Nagytemplom talapzatára. Bár egyikük barátnője próbálta őket lebeszélni, a fiúk hátrahagyták a társaságot, és a márványlapokkal kirakott lábazatra horogkeresztet és egy fordított keresztet festettek. Ezt követően szétváltak és elhagyták a helyszínt. A két fiú a református egyházközösségnek 80 ezer forintos kárt okozott.

A két 15 éves elkövető elismerte a bűncselekményt, megbánták tettüket, az elsőrendű vádlott megfizette az okozott kárt, és bocsánatot is kért.

Az ügyet első fokon, 2016 májusában bíróság elé állítás keretében tárgyalta a Debreceni Járásbíróság, erkölcsi okokból azonban zárt tárgyalást rendelt el a bíró. A nyilvánosság kizárását a két fiatalkorú elkövető érdekei, személyiségi jogainak védelme indokolta.

Másodfokon a tanács szintén zárt ülésen tárgyalt. Az ügy azért került másodfokra, mert az ügyészség súlyosításért, külön magatartási szabály előírása céljából, a vádlottak, törvényes képviselőik és védőik pedig enyhítésért fellebbeztek.

Az ügyészség azt kérte, hogy a másodrendű vádlott a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközösség Presbitériuma előtt a presbitérium által meghatározott időpontban az ülésen kérjen bocsánatot.

A Debreceni Törvényszék jogerős ítéletében nem írt elő ilyen magatartási szabályt. Az indoklásban elhangzott: nem lehet erre kötelezni a vádlottat. A magatartási szabályok kötelezettségeket, tilalmakat szabhatnak meg, a jog eszközével bocsánatkérést nem lehet kikényszeríteni. Márpedig, ha ez nem belülről jön és nem őszinte, akkor preventív hatása sincs.

A törvényszék szerint helyes volt az a megállapítás is, miszerint a vádlottak olyan műemléket rongáltak meg, amely nem csak Debrecen legfontosabb jelképe, hanem országos jelképnek is tekinthető, tettük súlyosan sértette a közérdeket, így ezt joggal értékelte súlyosító körülményként a bíróság.

Szerző

Meggyilkolhatták a kigyulladt lakásban talált férfit

Publikálás dátuma
2017.06.13. 21:55
Forrás: police.hu
Bűncselekmény gyanúja merült fel annak az 51 éves férfinak a halálával kapcsolatban, akinek holttestét egy kedden kigyulladt kiskunhalasi lakásban találták meg - közölte a rendőrség a honlapján.

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kedd reggel arról tájékoztatta az MTI-t, hogy tűz ütött ki egy társasház egyik lakásában a kiskunhalasi Kun téren; a lángok megfékezése közben a helyi hivatásos tűzoltók az egyik szobában egy holttestet találtak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság - az első orvosszakértői vélemény alapján - emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Forrás: police.hu

Forrás: police.hu

A bűncselekménnyel összefüggésben a rendőrök keresik a 43 éves kiskunhalasi Szitás Józsefet, akivel szemben elfogatóparancsot adtak ki és azt kérik, hogy akinek a férfi tartózkodási helyéről van információja, hívja a 06/76/ 513-356-os telefonszámot.

Szerző
Frissítve: 2017.06.13. 23:23