"Orbán harca mániákus vonásokat ölt" - Külföldi sajtó a civiltörvényről

Publikálás dátuma
2017.06.14. 14:26

Több német lap foglalkozott Magyarországgal szerdán a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásával összefüggésben indított kötelezettségszegési eljárással és a civil szervezetek működéséről az Országgyűlésben elfogadott jogszabállyal kapcsolatban.

A liberális Süddeutsche Zeitung Cathrin Kahlweit kommentárját közölte, amely szerint aki sokáig hallgatja Orbán Viktort, annak az az érzése támadhat, hogy a magyar kormányfő "a politikai autizmus egy ritka formájában szenved", ugyanis számára mindegy, hogy a másik oldal miként vezeti elő érveit, és nem számít, hogy elképzelései alapjogokat csorbítanak vagy emberi jogokat korlátoznak, nem hallgatja meg az ellenvetéseket, hanem mindig ugyanazt ismételgeti. 

Erre példa szerinte a civil szervezetekre vonatkozó törvény, amellyel kapcsolatban Orbán számára mindegy, hogy a szervezetek eddig is átláthatóan működtek-e, hogy a demokráciában a kritikus hangok is fontosak, és hogy számos szervezet a budapesti vezetés által elhanyagolt kisebbségekkel foglalkozik. Neki az számít, hogy "egy ellenségről van szó, Sorosról", ezért mindent ennek a "harcnak" kell alárendelni - írta a Süddeutsche Zeitung szerzője, kiemelve, hogy mindez már-már "mániás vonásokat ölt", ezért helyes, hogy az "ellentársadalom felveszi a harcot".

A Spiegel Online hírportál Miként trükközte ki Orbán megint az EU-t címmel közölte Keno Verseck írását, amely szerint a kormányfő a civil szervezetekre vonatkozó törvénnyel szemben az EU-ból érkező bírálatokra "ismét bevált taktikájával" reagált. A médiatörvény, a bírák nyugdíjazása és az alaptörvény ügyében alkalmazott megoldással élve "néhány lényegtelen pontban engedett, de az eredeti szándékot megtartotta és érvényesítette". Ez a "szalámitaktika" más új törvények, például a menekültügyi jogszabályok esetében is előkerülhet - írta a Spiegel Online szerzője. Egy kutató véleményét idézve hozzátette, hogy az EU jelenlegi szankciós eszköztára hatástalan, az uniós támogatások megvonása viszont hatásos lehet.

A FAZ a civil szervezetekre vonatkozó törvényről Reinhard Veser kommentárját közölte, amely szerint az orosz és a magyar szabályozásban közös pont, hogy a kormány bírálatát "hazaárulásnak bélyegzi".  A szerző kifejtette: a külföldről kapott támogatás nyilvánossága "olcsó ürügy", hiszen a szervezeteknek eddig is be kellett számolniuk gazdálkodásukról, és a legrangosabb civil szervezetek maguktól is gondoskodnak az átláthatóságról. Hozzátette: a törvény "alávalósága" leginkább a "kísérőzenében" nyilvánul meg, amelyben "erősen összeesküvés-elméleti és antiszemita" hangok hallatszanak. A szélsőjobb régóta a "zsidó világ-összeesküvést" jelző kódként használja Soros György nevét. Ilyesmivel "rendes demokratikus politikusok nem játszanak", azonban a magyar miniszterelnök ezt teszi - vélekedett.
    

Szerző

Sztrájk lesz az olasz vasútvonalakon

Publikálás dátuma
2017.06.14. 13:12
Illusztráció. Fotó: Népszava
Munkabeszüntetést tartanak az olasz vasutasok csütörtökön 21 órától pénteken 21 óráig. A sztrájk ideje alatt az olasz vasúthálózaton vonatkimaradásokra, késésekre kell számítani, illetve néhány vonat rövidebb útvonalon közlekedik - közölte a Mávinform. 

A menetjegy visszaváltást, vagy más időpontra érvényesítést a MÁV-START nemzetközi jegypénztáraiban, menetjegyirodáiban intézhetik az utasok.  Az utasok Olaszországba, illetve Olaszországon át irányuló, valamint visszaútra szóló előreváltott jegyeikkel az utazásról lemondhatnak. A Magyarországon váltott jegyeket, és ebben az esetben az ülőhelyjegyeket is, valamint egyéb helybiztosításokat kezelési költség levonása nélkül visszatéríti a MÁV-START, vagy más időpontra érvényesíti azokat. 

Azoknak, akik az utazásról nem mondanak le, jegyeik igazolásáról külföldön kell gondoskodniuk. Ebben az esetben a visszatérítést a jegykiadó ország ezzel megbízott jegykiadó helyein, általában a nemzetközi pénztáraknál kérhetik - tették hozzá.

Szerző

Pokoli torony Londonban - Drámaian nő a halottak száma

Publikálás dátuma
2017.06.14. 10:12
Forrás: Twitter
Szerda délután messziről is látható volt a teljesen kiégett toronyház, ahogy az orrcsavaró füstszag is érezhető volt a Lancaster West lakótelep környékén, ahol hajnali 1 órakor csaptak magasra a lángok a harmadik, vagy negyedik emeletről és terjedtek át percek alatt egyik lakásról a másikra. A 24 emeletes Grenfell Tower százhuszonöt otthonának lakói közül azok, akik idejében észbe kaptak, minden értéküket hátrahagyva menekültek. A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint legkevesebb tizenkét halálos áldozata van a tűzvésznek, és ez a szám valószínűleg még mindig nem a végleges. 

A mentőszolgálat illetékesének tájékoztatója szerint a helyszínre vonult mentőegységek 68 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül 18-nak az állapota kritikus. Tíz további sérült maga jelentkezett kórházi ellátásra. A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a 24 emeletes, 120 lakásos toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia.

A londoni tűzoltóság parancsnokának tájékoztatása szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton elmondta, hogy ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt.  Szemtanúk beszámolói szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból.

A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, tavaly felújított 120 lakásos toronyházhoz hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől. A városrészt kiszolgáló Hammersmith and City, illetve Circle metróvonalak helyi szakaszát a rendőrség lezárta, mivel ezek a vonalak ebben a negyedben a felszínen futnak, sőt egyes szakaszokon magasvasútként működnek, és az égő házból a szél izzó pernyét, törmelékeket hord a pályákra. Mindkét irányban lezárták a kelet-nyugati irányú A40-es gyorsforgalmi utat is.

Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője a Sky News brit hírtelevíziónak szerda reggel azt mondta: a hatóságok jelenleg azt próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Hozzátette: elvileg több százan is lehettek az épületben.

Sadiq Khan, London polgármestere közölte, hogy folyamatos kapcsolatban áll a sürgősségi szolgálatokkal. A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlják fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben.

Tudósítónk jelenti

A 24 emeletes Grenfell Tower százhuszonöt otthonának lakói közül azok, akik idejében észbe kaptak, minden értéküket hátrahagyva menekültek. Szemtanúk drámai történetekről számoltak be, a tűz által körülzárt lakásokba rekedt lakók szívszaggató sikoltásairól, az ablakokból kiugorva menekülők kétségbeeséséről, vagy arról a csecsemőről, akit édesanyja a kilencedik vagy tizedik emeletről dobott le abban a – szerencsére bevált – reményben, hogy valaki elkapja.

A döbbenetes eset annak ellenére következett be, hogy az egy hasonló eset miatt aggódó lakók nyomására a közelmúltban több mint 10 millió font értékű felújítást végeztek el az épületen.

Sadiq Khan londoni főpolgármester három hónapon belül, két terrorista merénylet után harmadszor szembesült súlyos katasztrófával és ígérte meg annak alapos kivizsgálását. A Grenfell Tower pusztulását az eddigi információk szerint egy a harmadik vagy negyedik emeleten kigyulladt hűtőszekrény okozta. Rejtély, miért nem működtek a füstriasztók és miért nem értesültek a lakók gyorsabban a veszélyről.

R.Hahn Veronika London

 

A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett. A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban annak belső szerkezete, valamint a tárolókban felgyülemlő hulladék miatt folyamatos a tűzveszély. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott. A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére. Ez az utóbbi évek legsúlyosabb épülettüze a brit fővárosban.

Szerda délutáni hírek szerint a tűzvész a brit kormányalakítás folyamatát is befolyásolhatja. A múlt csütörtöki előrehozott parlamenti választások eredményeként a kormányzó Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az alsóházban.

Az együttműködési megállapodás gyakorlatilag elkészült, de a DUP illetékesei a BBC-nek szerda délután azt mondták, hogy az egyezmény bejelentése "egyelőre nem lenne helyénvaló", tekintettel a nyugat-londoni tragikus tűzvészre. A BBC értesülései szerint a megállapodás bejelentése áttolódhat a jövő hétre, így késhet a kormányprogram parlamenti ismertetése is.

Az eredeti tervek alapján II. Erzsébet királynő jövő hétfőn ismertetné a Lordok Házában - brit parlament felső kamarájában - az új kormány törvényalkotási programját. A Downing Street-i kormányfői hivatal szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg, hogy késne az együttműködési megállapodás bejelentése és a királynői beszéd. "Ez az információ nem tőlünk ered" - fogalmazott Theresa May miniszterelnök szóvivője.

Szerző
Frissítve: 2017.06.14. 21:06