Czeglédy Csaba őrizetben - Reagált Botka

Czeglédy Csaba ügyvéd, szocialista politikus őrizetbe került. Amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek - írja közleményében Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

De amíg ez kiderül, felkérem az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki az ügyet. A párt vezetését pedig arra kérem, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik - zárul a közlemény.

Korábban a PestiSrácok írta meg, hogy a megyei NAV igazgatóság nyomozói több helyszínen tartottak házkutatást és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. A portál úgy értesült, Czeglédy szombathelyi irodáját kedden ügyész jelenlétében feltörték, majd a baloldali politikust a rendőrök társaival együtt a szegedi NAV épületébe vitték kihallgatásra, ahol őrizetében vették őket. 

Szerző

Tanévzárás, keserű szájízzel

Publikálás dátuma
2017.06.14. 15:03
Illusztráció: Thinkstock
A kormány valamennyi oktatási intézkedése egy irányba vezet: a múltba - nyilatkozta lapunknak Szüdi János. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) oktatási szakértője a tanévzárás alkalmából értékelte a közoktatás helyzetét. Mint mondta, az idei sem volt egyszerű tanév, és semmi jele annak, hogy a helyzet érdemben javulna a jövőben. 

- Az átalakításokról nem egyeztetnek, nem sikerült elérnünk, hogy az oktatásért felelős miniszter egyeztetési kötelezettségét törvény szabályozza. Szerettük volna, ha a tankötelezettségi korhatárt 16 évről visszaállítják 18 évre, ez sem várható. Pedig az iskolázottsági szint rohamosan csökken, most már látszik a statisztikákból, hogy a 16 év fölötti korosztályból évente 8-10 ezer gyerek nem tanul tovább - mutatott rá Szüdi.

Arra a kérdésünkre, az elmúlt évek átalakításai közül lehet-e valamit pozitívan értékelni, a szakértő határozott nemmel felelt. - A köznevelési törvény, ha tízes skálán értékelem, talán elérte az ötös szintet. De ezt is számtalanszor át kellett már írni, nem sok olyan bekezdés van, amire azt lehet mondani, hogy eredeti - mondta.

- Bár a kormány részéről folyamatosan az ellenkezőjét halljuk, valójában nem nevezhetjük sikeresnek a 2016-2017-es tanévet - erről már Galló Istvánné beszélt. A PSZ elnöke tanévzáró sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, a kabinet megtévesztően kommunikál, amikor azt állítja, jövőre 97 milliárd forinttal több jut oktatásra. Merthogy az állam már az iskolák működtetési jogát is elvette az önkormányzatoktól, így a fenntartó Klebelsberg Központnak (KK) kell fizetnie mindent, a költségvetésben megjelenő plusz összeg nagyrészt ennek a fedezete.

A tanárok sem számíthatnak további bérrendezésre, annak utolsó részlete idén szeptemberben várható, differenciáltan - ez azt jelenti, hogy lesznek olyan pedagógusok, akik egy fillért sem kapnak majd. A kötelező óraszámok terén sem történt változás, továbbra is vannak olyan tanárok, akik 22, mások 26 órában dolgoznak, ugyanannyi fizetésért. Túlóradíj nincs, így Galló Istvánné szerint havi 40-50 ezer forinttal "rövidítik meg" azokat, akik többet dolgoznak. 

A PSZ-elnök szerint a KK átalakítása után sem javult érdemben az iskolák helyzete, önálló költségvetéssel továbbra sem rendelkeznek, a központi kerettantervtől csak tíz százalékban térhetnek el, az igazgatóknak nincs teljes munkáltatói jogkörük. - Az intézményeket nem jogszabályok alapján, hanem utasítással, kézi vezérléssel működtetik - tette hozzá. A szakképzés átalakítása is komoly gondokat okozott, a szakgimnáziumokban csökkentették a közismereti óraszámokat, a természettudományos tárgyakat egy új tantárgyban vonták össze - előzetes tanterv, tankönyv és a tanárok felkészítése nélkül. Az új szakmai érettségi követelményei is mindössze négy hónappal a vizsgák előtt kerültek kihirdetésre. 

- Az oktatás átalakítása Balog Zoltán miniszter kijelentésével ellentétben nem fejeződött be. Itt van a kilenc évfolyamos iskola terve, amiről semmi konkrétat nem tudunk. Az elmúlt napokban újból hallani az iskolai lőterek építéséről. A PSZ álláspontja az, hogy a XXI. században nem lőtereket, hanem tornatermeket, fejlesztőszobákat kellene építeni az iskolákban. Az a diák, aki versenyszerűen akar lőni, most is megteheti, ám iskolában fegyvernek nincs helye - szögezte le Galló Istvánné. Hozzátette: mindez erősen hajaz az úgynevezett "leventeképzésre", s nem kizárt, hogy a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításán is gondolkodik. 

Szerző
Frissítve: 2017.06.14. 15:25

Ingyenessé tenné a P+R parkolókat a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) azt kezdeményezi, hogy a főváros tegye ingyenessé valamennyi metróvégállomásnál és fő közlekedési csomópontnál található P+R parkolót. 

Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőzően tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy Budapest jelenlegi költségvetésében nincs meg az a 30 milliárd forintos maradványérték, amelyre szerinte Tarlós István főpolgármester hivatkozik a 3-as metró felújításával kapcsolatban.

Ez azt mutatja, hogy a főpolgármester a Bálnát azért akarja "dobra verni", hogy kipótolja a felújítás fedezetét, ahelyett, hogy Orbán Viktor miniszterelnöktől követelné azt - fogalmazott a DK politikusa, hozzátéve, a főváros jelenleg még a BKV-dolgozók jogos fizetésemelésére szánt 3,2 milliárd forintot sem tudja felmutatni.

Lásd még: Döntöttek a Bálnáról

Szerző