Írország megválasztotta első meleg miniszterelnökét

Publikálás dátuma
2017.06.14. 18:38
Fotó: Charles McQuillan/Getty Images
Leo Varadakart délután választották meg parlamenti szavazással. Ő az ország eddigi legfiatalabb és - saját bevallása szerint is - meleg vezetője, írja a BBC.

A 38 éves Varadakar eddig parlamenti képviselő volt és e hónap eleje óta a Fine Gael párt elnöke, miután Enda Kenny, az addigi párt- és miniszterelnök lemondott. 57 igen szavazatot kapott 50 nem ellenében, 45 tartózkodás mellett.

Az új miniszterelnök egy indiai orvos és egy ír ápolónő fiaként született. 2007-ben 24 évesen került be a törvényhozásba. 2011-ben pártja kinevezte Varadakart közlekedési, turizmusért felelős és sport, majd egészségügyi miniszternek. 2015-ben az azonos neműek házasságáról tartott népszavazás előtt ismerte el másságát. A szociális-gazdasági kérdésekben vallott nézetei alapján politikailag jobb-középre sorolható. 

Szerző

Kvótaeljárás - Németország támogatja az ügyben az Európai Bizottságot

 Angela Merkel kancellár számos alkalommal leszögezte, hogy a menekültkérdés összeurópai kihívás, amelyhez összeurópai megoldás szükséges - emlékeztetett a német kormány helyettes szóvivőjel amikor a Magyarországgal, Lengyelországgal és Csehországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárásról szóló sajtótájékoztatóján  leszögezte:  Berlin támogatja az Európai Bizottságot a menekültek európai uniós tagországok közötti elosztásában.

Ulrike Demmer, kérdésre válaszolva, megszokott lépésnek nevezte, hogy a bizottság az EU működését szabályozó szerződés őreként eljárást indított a három tagországgal szemben, miután többszöri felszólítás ellenére sem teljesítették a menekültek elosztásáról hozott döntésből fakadó kötelezettségüket.  A német kormány kiáll a közös döntés mellett, és támogatja a bizottság azon követelését, hogy valamennyi tagállam teljesítse kötelezettségét - tette hozzá. 

  

Szerző

Jean-Marie Le Pen mentelmi jogát ismét felfüggesztette az EP

A felfüggesztés egy újabb ügynek szól, az uniós testület strasbourgi plenáris ülésén a javaslatról kézfeltartással szavaztak a képviselők.

Le Pen mentelmi jogának felfüggesztését a párizsi fellebbviteli bíróság főügyésze indítványozta. A képviselő a vádak szerint megkülönböztetésre, gyűlöletre vagy faji erőszakra uszító kijelentéseket tett egy rádióműsorban, ami a francia törvények értelmében bűncselekménynek minősül.

Az Európai Parlament jogi bizottsága hétfőn tett javaslatot Le Pen mentelmi jogának felfüggesztésére, rámutatva, hogy az eljárás nem függ össze a képviselői feladatok során kifejtett véleményével vagy leadott szavazatával. A képviselő mentelmi jogát egy másik ügyben már felfüggesztette az uniós parlament tavaly októberben, miután a rasszista megjegyzései miatt korábban többször is elítélt Jean-Marie Le Pen 2014-ben nagy nyilvánosság előtt ismét antiszemitának minősített kijelentéseket tett.

A jogi védettség konkrét bűncselekmény gyanúja miatt kérhető, minden újabb ügyben ismét kérelmezni kell.

Szerző