Előfizetés

Egy magángép fordult vissza műszaki hiba miatt Budapestre

Műszaki hiba miatt nem sokkal a felszállás után visszafordult a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre egy Cessna Citation magángép - közölte Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője.

A repülőgép rendben leszállt, senki nem sérült meg, de a Flightradar24.com élő radarképe szerint a futópályán állt meg. Mivel az 1-es pálya felújítása miatt jelenleg a repülőtéren egy kifutópálya üzemel, ezért a műszaki mentés idején a repülőtér nem tudott járatot indítani és fogadni. A Travel Service rodoszi járata Pozsonyban landolt, a Wizz Air stockholmi járata Debrecenben, míg a Brussels Airlines brüsszeli és az Aegean Airlines athéni járata Bécsben szállt le.

Felmérés: az életkor határozta meg a pártpreferenciákat

Publikálás dátuma
2017.06.14. 19:45
Thinkstock illusztráció
A brit politika új választóvonala nem a társadalmi helyzet, hanem az életkor, és ez határozta meg minden egyéb tényezőnél nagyobb mértékben a múlt csütörtöki előrehozott választásokon is azt, hogy ki melyik pártra voksolt - áll a legnagyobb brit közvélemény-kutató friss felmérésében.

A YouGov a választások napja óta több mint 50 ezer választót kérdezett meg a tanulmány elkészítéséhez.

A felmérés kimutatta, hogy az először szavazó 18-19 éves korcsoportban a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt támogatottsága 47 százalékponttal haladta meg a kormányzó konzervatívokét, a 70 éves és ennél idősebb szavazók körében ugyanakkor a Konzervatív Párt előnye 50 százalékpont volt a Munkáspárt előtt.

A vizsgálat szerint a választáson résztvevő 18-19 évesek 19 százaléka szavazott a Konzervatív Pártra, 66 százalékuk a Munkáspártra. A 70 év feletti korosztály 69 százaléka a Konzervatív Pártra voksolt, és csak 19 százalék adta szavazatát a Munkáspártra.

Az egyes korosztályokon belül a konzervatívoknak az 50-59 év közöttiek körében volt először előnye a Munkáspárttal szemben, az ennél fiatalabb korosztályok mindegyikében többen szavaztak a Munkáspártra, mint a Konzervatív Pártra. A YouGov modellszámítása szerint az életkor minden tíz évnyi emelkedésével hozzávetőleg 9 százalékponttal növekszik az esélye annak, hogy az adott választó a konzervatívokra szavaz, és a fordulópont - vagyis az a kor, amely felett az egyes választók nagyobb eséllyel voksolnak a Konzervatív Pártra, mint a Munkáspártra - jelenleg 47 év.

A tanulmány szerint az egyes korosztályok részvételi hajlandósága közötti különbség magyarázza, hogy a Munkáspárt - jóllehet jelentősen növelte képviselőinek számát - miért nem nyerte meg nagy fölénnyel a múlt heti parlamenti választást. A közvélemény-kutató cég kimutatta, hogy a 18-19 évesek 57 százaléka, a 70 évesek és ennél idősebbek 84 százaléka vett részt a szavazáson. Országos átlagban 69 százalékos volt a részvételi arány.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának létszáma 13 fővel 318-ra csökkent, és a párt ezzel elvesztette abszolút többségét, a Munkáspárt frakciója ugyanakkor 30 fővel 262 tagúra bővült. A szavazási szándékok közötti generációs kontraszt már a brit EU-tagságról tavaly júniusban tartott népszavazás korosztályok szerint lebontott eredményeiben is élesen megmutatkozott. A YouGov a referendum után nem sokkal elvégzett vizsgálatában kimutatta, hogy a 18-24 év közöttiek 71 százaléka a bennmaradásra, a 65 éven felüliek 64 százaléka a kilépésre voksolt. Országos átlagban végül a kilépést pártolók kerültek szűk, 51,2 százalékos többségbe.

Baseballozó képviselőkre lőttek - Többen megsérültek

Publikálás dátuma
2017.06.14. 19:23
Illusztráció/Getty Images
Az amerikai kongresszus republikánus képviselőire támadt egy fegyveres a főváros, Washington egyik kerületében, Alexandriában. A képviselők éppen baseballedzésen vettek részt - tudósít az Euronews.

Szemtanúk beszámolója szerint a férfi 10-20 lövést adott le a politikusok irányába. Többen megsérültek, köztük Steve Scalise a kongresszusban többségben lévő republikánusok egyik vezető képviselője is. Őt a csípőjén találta el egy golyó, de túléli – erről tájékoztatta a sajtót Mike Lee szenátor. Az alexandriai rendőrség egy gyanúsítottat vett őrizetbe. A helyszínt lezárták. Donald Trump elnököt tájékoztatták a támadásról.

Az MTI azt írja: a rendőrség az elkövetőről és a lövöldözés lehetséges motívumairól egyelőre nem nyilatkozott. A legfrissebb jelentések szerint a lövöldözésben Scalise képviselő mellett még négy embert ért lövés, két rendőrt, és kongresszusi politikusok mellett dolgozó két munkatársat. Egyikük sérülése sem életveszélyes. Szemtanúk szerint az elkövető gyors egymásutánban adott le több lövést, szinte vaktában lövöldözött a sportoló politikusokra. A louisianai Steve Scalise a kongresszus egyik legmagasabb rangú republikánus képviselője: a párt alsóházi hierarchiájának harmadik helyét, a frakció fegyelmi és szervezési ügyeiért felelős "whip" pozícióját tölti be.

Donald Trump elnök közölte: tudomása van az incidensről, és az alelnökkel együtt szoros figyelemmel követi a fejleményeket. Trump a Twitteren igaz barátnak és hazafinak nevezte Steve Scalise-t.  Michael Brown, az alexandriai rendőrség vezetője újságíróknak elmondta: "a helyzet stabil, pillanatnyilag semmiféle veszély nincs, az esetet lezártnak tekintik és a vizsgálatot megindították".  A nyomozásba bekapcsolódott a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is.

A republikánusokhöz közel, egy másik sportpályán demokrata párti törvényhozók tartották edzésüket, valamennyien hallották a lövéseket, és azonnal abba is hagyták az edzést. A politikusok egyébként a hétvégén tartandó jótékonysági baseball-meccsre készültek.  A kongresszus politikusai - demokraták és republikánusok egyaránt - Twitter-bejegyzésekben és rövid televíziós interjúkban reagálnak a történtekre. A CBS televíziónak nyilatkozó Rand Paul, kentuckyi szenátor szerint lehetett az incidensnek politikai motívuma, hiszen csakis republikánus politikusokat ért a támadás. Jeff Flake arizonai szenátor a CNN hírtelevízió munkatársának a sportpályán nyilatkozva kaotikusnak írta le a helyzetet, mint mondta a politikusok egy része a földre vetette magát, mások Scalise felé rohantak.

Washingtonban a Capitolium környékén megszigorították a biztonsági intézkedéseket, megsokszorozták a rendőri jelenlétet. A kongresszusban szerdán valamennyi szavazást és meghallgatást elhalasztották, Donald Trump elnök programjait átszervezik. Az elnök várhatóan beszédet mond. A first lady, Melania Trump Twitter-üzenetben mondott köszönetet a rendőrségnek és a mentőknek a gyors intézkedésekért.