Fuhun is szól Pakson

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:46
Dresch Mihály az etno-jazz hazai mestere FORRÁS: FONÓ
Dresch Mihály a szaxofonok mellett magával viszi saját fejlesztésű hangszerét, a tárogatóra és pásztorfurulyák hangjára is emlékeztető fuhunt a hétvégén Paksra. 

Pakson több évtizedes hagyománya van a rangos nemzetközi blues-fesztiváloknak, de ezen a hétvégén – hagyományteremtő szándékkal – egy rokon műfaj, a jazz is felzárkózik. A tizedik születésnapját ünneplő Paksi Képtár rendezésében, a polgármesteri hivatal előtti téren pénteken, szombaton és vasárnap este szól a jazz, a műfaj legjobb hazai előadóinak fellépésével.

Az első estén a Bacsó Kristóf Triád (nagybőgő nélküli jazztrió) mutatja be a közelmúltban megjelent Pannon Blue című lemezét; a szaxofonos-zenekarvezető mellett Oláh Tzumo Árpád (zongora) és Juhász Márton (dob) közreműködésével.

Szombaton a hazai etno-jazz legnépszerűbb csapata, a Dresch Quartet lép színpadra. A felállás régóta változatlan: a sokoldalú Lukács Miklós cimbalmozik, Horváth Balázs nagybőgőzik és Baló István dobol. Vasárnap este Juhász Gábor gitáros triója játszik, ezúttal nem a tőle megszokott akusztikus, hanem modernebb, elektronikus hangzásban. Kovács Zoltán bőgőzik, Gyenge Lajos dobol és vendégként közreműködik a Váczi Eszter-dalok zeneszerzőjeként és zongoristájaként megismert Gátos Iván.

Szerző

Bajban a király - Tom Cruise küzd az életéért

Publikálás dátuma
2017.06.15. 07:45
Kincsvadászként szabadítja ránk a halál istenét Tom Cruise
Tom Cruise elképesztő módon küzd az életéért. Ez a rövid jellemzés most – ironikus módon – a vásznon és a valós életben is igaz a filmcsillagra.

Mondjuk ki bátran: a Universal stúdió próbálkozása, hogy újjáélessze a jó öreg Múmia és szörnytársai franchise-t igencsak hamvába fulladt próbálkozás. Pedig megszerezték hozzá Hollywood talán egyetlen ma is gyakorló szupersztárját, Tom Cruise-t. Ő az a színész, aki képes a hátán elvinni egy filmet. Alex Kurtzman szuperprodukciója azonban olyan kínos blama, hogy számos szaklap szerint ez a csőd magával ránthatja magát a Cruise brandet is, mivel a film hatalmasat bukott a tengerentúlon.

De mi is ez a film, ami ennyire kiverte a biztosítékot? Érdekes elegye a klasszikus kalandfilmnek, a horrornak és a vígjátéknak – csak éppen a szó negatív értelmében. A történet fókuszában a Cruise által alakított Nick Morton áll, aki kincsvadászként Iránban kiás egy egyiptomi múmiát, de kiderül, hogy ezzel sikerült a halál istenét ránk szabadítania. Így kerül kapcsolatba Jekyll doktorral (Russel Crowe alakítása értelmezhetetlen), aki folyamatosan a gonoszról prédikál, ahelyett, hogy inkább a cselekményt mozdítaná előre. Ehhez jönnek az unalmas és aránytévesztett akciók. Rengeteg pénzt látunk a vásznon bármiféle értelem és érzelem nélkül elrepülni. Szinte fáj tudatában lenni a ténynek, hogy 125 millió dollár volt a büdzsé.

A nagy kérdés azonban az, hogy Tom Cruise mit keres egy ilyen szuperhős/gonosz moziban. Ő az az abszolút régi vágású filmsztár, aki a Top Gun után hosszú évekig mondta, hogy nem izgatják a folytatások – ehhez képes manapság nem győzi promotálni a több mint harminc év ráhagyással készülő második részt. Visszatérve a dicső múltra: a színész a tuti sikerek helyett bátran vállalt szerepet egyedi történetekben és viszonylag fiatalon olyan mozikat készített, mint az Esőember, a Született július 4-én, az Egy becsületbeli ügy, az Interjú a vámpírral vagy a Tágra zárt szemek. Nem mellékesen, ezek a filmek nemcsak jövedelmezőek, hanem igen jók is voltak. Cruise pedig színészként is komolyan vehető volt, nagy kár, hogy például a Magnóliáért nem kapott Oscart, de annyi biztos volt: ha ő valamiben benne volt, az biztos színvonalat jelentett.

Azután 2008-ban a Vasember váratlan sikere elhozta Hollywoodban mai napig dübörgő szuperhős korszakot és ez véget vetett a nagy színész egyéniségek korának, még a király is bajba került. Az utóbbi tíz évben kimagasló anyagi sikereket csak a Mission Impossible-széria hozott neki, melyben Ethan Hunt ügynökként tulajdonképpen James Bondabb James Bondnál. Szuperhős jelmezt eddig nem öltött fel, ehhez a mai napig tartja magát, de épp a Múmia lett volna a számára a menekülő út a szép új világban. Csakhogy erre a franchise-ra nem biztos, hogy hosszú távon számíthat. Kell egy új terv..., de addig is jöhet a már említett Top Gun folytatás és a Misssion Impossible hatodik része.

Témák
Tom Cruise múmia

Van egy tolla? - Bíró László-emlékkiállítás Budapesten

Publikálás dátuma
2017.06.14. 18:42
Illusztráció/Thinkstock
Bíró László Józsefre, a golyóstoll magyar származású feltalálójára emlékező tárlatot nyitottak meg szerdán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében Budapesten.

Nagyon fontos, hogy találmányaikkal a mindennapokra világszerte nagy hatást gyakorló magyar feltalálóknak, köztük Bíró Lászlónak emléket állítson Magyarország - emelte ki Vitézy Dávid, a múzeum főigazgatója a megnyitón. Emlékeztetett: a magyar kormány döntött arról, hogy a Városligetben a Közlekedési Múzeum újjáépülő csarnokában a magyar feltalálók előtt tisztelgő, a magyar innováció-történetet bemutató állandó kiállítás kapjon helyet. 

Bíró László sokáig kiszorult a magyar nemzeti tudatból, annak ellenére, hogy joggal tarthatjuk a "magyar Edisonnak" - fogalmazott Szőcs Géza kormánybiztos. Úgy vélte: a feltaláló nevét utcának kellene viselnie, szükség lenne egy őt ábrázoló köztéri szoborra és Argentína példáját követve születésnapját, szeptember 29-ét a feltalálók napjává kellene nyilvánítani Magyarországon is.

A nehézségek, üldöztetés ellenére is mindig a céljaira koncentráló Bíró László olyan ikon, aki megmutatja mire képes együtt Magyarország és Argentína - emelte ki Maximiliano Gregorio Cernadas, Argentína magyarországi nagykövete.

Bíró László József 1899-ben született Budapesten, nevét a golyóstoll feltalálása tette ismertté világszerte. A találmányt Argentínában való letelepedése után, 1943-ban szabadalmaztatta. Először Eterpen néven hozták forgalomba, a franciák pedig BIC (Bíró Crayon) néven árusították. Nevéhez fűződik még többek között egy palackcímkéző berendezés tervezete, de szabadalmaztatott eljárást fenol alapú műgyanták előállítására és egy automata sebességváltót is. A magyar származású feltaláló találmányait - köztük a sérthetetlen zárat, a elektromágneses továbbítót vagy a nikotinölő szipkát -, személyiségét és életét különféle relikviákon, például saját festményein és fényképeken keresztül bemutató kiállítást lánya, Biro Mariana nyitotta meg, aki hangsúlyozta: édesapja hitte, hogy az új dolgokat mindig a régiekre építve lehet megalkotni, ehhez pedig Magyarországon és Argentínában is elég tehetség és impulzus áll rendelkezésre.

Szerző