Rogán fellélegezhet - Megszüntették a nyomozást

Publikálás dátuma
2017.06.14 23:40
Forrás: Google Street View
Rogán Antal fellélegezhet: bár az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) korábban súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált az V. kerületi polgármestersége idején bonyolított, 15 milliárd forintos „Belváros Szíve Programban”, a magyar rendőrség két évnyi nyomozás után néhány napja megszüntette az eljárást.

Polt Péter legfőbb ügyész a Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy nem volt megállapítható bűncselekmény – írta meg a hvg.hu. A Március 15. tér és a Ferenciek tere felújítását is tartalmazó 15 milliárd forintos program közbeszerzéseit 2008-ban és 2009-ben írta ki a Rogán vezette Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat és a főváros. Az uniós hatóságoknak már 2012-ben szemet szúrtak a furcsa közbeszerzések: a kiírók olyan feltételeket támasztottak benne, hogy a felújítási tenderek egy részében végül csak egyetlen pályázó, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből alakult Budapest Szíve Konzorcium tudott indulni. Mivel a felújítások költségeinek nagy részét, 9,9 milliárdot az Unió állta, az OLAF nyomozásba fogott, majd 2015-ben súlyos, visszaélésre utaló problémákat állapított meg a beruházás körül, és a támogatás egy részének a visszakérésére tett javaslatot. Emellett az OLAF igazságügyi ajánlást – lényegében feljelentést – is küldött Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Az OLAF gyanúsnak találta a Rogán Antal vezette önkormányzat eljárását, de a BRFK nem

Bár az ajánlást az OLAF nem hozhatja nyilvánosságra, Giovanni Kessler OLAF-vezető Jávor Benedek EP-képviselőnek (Párbeszéd) annyit megírt, hogy a közbeszerzéseknél elkövetett visszaélések kapcsán nyomoztak. Ehhez képest Polt Péter mostani leveléből úgy tűnik, hogy a BRFK a milliárdos, egyszereplős közbeszerzésekkel szemben csak egy bagatell ügyet vizsgált két éven át: az V. kerület az egyik felújításhoz tartozó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést 94 millió forint értékben, majd ugyanez a konzorcium szerződött a tervdokumentáció elkészítésére is. A BRFK szerint ugyan ez szabálysértő volt, ám kár nem érte az önkormányzatot az elévülési idő pedig ebben az esetben öt év, ami már régen letelt. Kérdés már csak az, hogy pontosan mit tartalmazott az OLAF igazságügyi ajánlása? A fővárosi MSZP szerdán nyilvánosan követelte, hogy a főváros tegye nyilvánossá az OLAF ajánlás tartalmát.

 DK: Polt az Orbán-rendszer kiszolgálója
A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik, hogy az ügyészség megszüntette a Budapest Szíve program nyomán indított büntetőeljárást - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet a párt fővárosi képviselője sajtótájékoztatón.
Polt Péter legfőbb ügyész ismét bebizonyította, hogy az Orbán-rendszer kiszolgálója és azért tevékenykedik, hogy a "fideszes bűnbanda szabadlábon maradjon". Ebben a helyzetben a DK kormányra kerülését követően 2018-ban csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez azért, hogy minden korrupt politikus börtönbe kerüljön. 
Szerző

Fekete férfiakat ábrázoló plakáttal szállt be az EP-kampányba a hegyfalui plébános

Publikálás dátuma
2019.02.22 09:36

Fotó: Nyugat.hu
A Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít a szórólap.
Tavaly nyáron kivégzéssel fenyegette a hegyfalui plébános, Dóka Ferenc azokat, akik eldobják a csikket a Mária-szobor előtt – ezt bevallottan viccnek szánta. Most a Mária-szobor mellett zárt hirdetőszekrényben virít egy plakát, ami választásra ösztönöz – írja a Nyugat.hu. A zárt szekrényben elhelyezett szórólapon az olvasható, hogy „tessék választani”, és két döntési lehetőséget kínálnak fel. Az egyiken Emmanuel Macron francia elnök áll két fekete férfi társaságában és mellette dühös, rosszalló fej látható, míg alatta mosolygó turisták tartanak egy keresztet és a fotó mellett egy szívecske van. Dóka Ferenc az RTL Klub híradójának azt mondta: az EP-választás kampányához kapcsolódva tette ki a plakátot. Szerinte nincs abban rasszizmus, hogy az egyik választási lehetőségként színes bőrű férfiakat tett a szórólapra, még úgy sem, hogy a képek melletti jelképekkel egyértelműen megüzeni, mi kívánatos és mi nem. A keresztet tartó turisták helyén korábban Orbán Viktor volt látható az unokájával, ezt azonban több hívő is kifogásolta, ezért Dóka Ferenc lecserélte a képet.

Videóüzenetekkel tiltakoznak a szülők az állami tankönyvek ellen

Publikálás dátuma
2019.02.22 08:31
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az Emmi szerint azonban „1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”.
Elégedetlen az állami tankönyvek minőségével, ezért videóban tiltakozik a Szülői Hang. A szülőkből álló szervezet január óta akciózik, és arra próbálják felhívni a többi szülő figyelmét, hogy a következő tanévtől a magánkiadók könyveinek jelentős része lekerül a választható tankönyvek listájáról. Az RTL Klub híradójában elhangzott, hogy eddig majdnem 3900-an csatlakoztak a kezdeményezéshez. A céljuk az, hogy rávegyék a szülőket arra: akár saját pénzből, de a jobb tankönyveket vegyék meg.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a csatorna megkeresésére közölte, hogy szerintük a Szülői Hang véleményét nem lehet reprezentatívnak tekinteni.
„1,5 millió tanuló érdekeit nem képviselheti 3900 e-mail cím”
– fogalmaztak.
Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke azt mondta: tudomása szerint a PDSZ-szel nem folytak tárgyalások, „érdemi tárgyalások egyébként általában nem folynak érdemi kérdésekben”.