Rogán fellélegezhet - Megszüntették a nyomozást

Publikálás dátuma
2017.06.14 23:40
Forrás: Google Street View
Rogán Antal fellélegezhet: bár az Európai Csalás elleni Hivatal (OLAF) korábban súlyos visszaélésekre utaló jeleket talált az V. kerületi polgármestersége idején bonyolított, 15 milliárd forintos „Belváros Szíve Programban”, a magyar rendőrség két évnyi nyomozás után néhány napja megszüntette az eljárást.

Polt Péter legfőbb ügyész a Szabó Tímea (Párbeszéd) kérdésére adott válaszában kifejtette, hogy nem volt megállapítható bűncselekmény – írta meg a hvg.hu. A Március 15. tér és a Ferenciek tere felújítását is tartalmazó 15 milliárd forintos program közbeszerzéseit 2008-ban és 2009-ben írta ki a Rogán vezette Belváros-Lipótvárosi Önkormányzat és a főváros. Az uniós hatóságoknak már 2012-ben szemet szúrtak a furcsa közbeszerzések: a kiírók olyan feltételeket támasztottak benne, hogy a felújítási tenderek egy részében végül csak egyetlen pályázó, a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből alakult Budapest Szíve Konzorcium tudott indulni. Mivel a felújítások költségeinek nagy részét, 9,9 milliárdot az Unió állta, az OLAF nyomozásba fogott, majd 2015-ben súlyos, visszaélésre utaló problémákat állapított meg a beruházás körül, és a támogatás egy részének a visszakérésére tett javaslatot. Emellett az OLAF igazságügyi ajánlást – lényegében feljelentést – is küldött Polt Péter legfőbb ügyésznek.

Az OLAF gyanúsnak találta a Rogán Antal vezette önkormányzat eljárását, de a BRFK nem

Bár az ajánlást az OLAF nem hozhatja nyilvánosságra, Giovanni Kessler OLAF-vezető Jávor Benedek EP-képviselőnek (Párbeszéd) annyit megírt, hogy a közbeszerzéseknél elkövetett visszaélések kapcsán nyomoztak. Ehhez képest Polt Péter mostani leveléből úgy tűnik, hogy a BRFK a milliárdos, egyszereplős közbeszerzésekkel szemben csak egy bagatell ügyet vizsgált két éven át: az V. kerület az egyik felújításhoz tartozó engedélyes és tendertervek elkészítésére egy konzorciummal írt alá szerződést 94 millió forint értékben, majd ugyanez a konzorcium szerződött a tervdokumentáció elkészítésére is. A BRFK szerint ugyan ez szabálysértő volt, ám kár nem érte az önkormányzatot az elévülési idő pedig ebben az esetben öt év, ami már régen letelt. Kérdés már csak az, hogy pontosan mit tartalmazott az OLAF igazságügyi ajánlása? A fővárosi MSZP szerdán nyilvánosan követelte, hogy a főváros tegye nyilvánossá az OLAF ajánlás tartalmát.

 DK: Polt az Orbán-rendszer kiszolgálója
A Demokratikus Koalíció (DK) tiltakozik, hogy az ügyészség megszüntette a Budapest Szíve program nyomán indított büntetőeljárást - jelentette ki Gy. Németh Erzsébet a párt fővárosi képviselője sajtótájékoztatón.
Polt Péter legfőbb ügyész ismét bebizonyította, hogy az Orbán-rendszer kiszolgálója és azért tevékenykedik, hogy a "fideszes bűnbanda szabadlábon maradjon". Ebben a helyzetben a DK kormányra kerülését követően 2018-ban csatlakozni kíván az Európai Ügyészséghez azért, hogy minden korrupt politikus börtönbe kerüljön. 
Szerző

A XV. kerületi gyerekek a Fidesz miatt nem mehetnek nyári táborba

Publikálás dátuma
2019.04.25 21:03
Illusztráció
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
A kerületi Fidesz-frakció helyi szövetségeseivel eddig ötször kaszálta el a költségvetés megalkotását. Ezzel ugrik az állami támogatás is, amiből a táborokat finanszírozták.
A „dögöljön meg a szomszéd tehene is” - magyaros virtusának újabb példáját szolgáltatta a XV kerületi Fidesz, ami többszöri szabotálással akadályozta meg, hogy a kerület 2,5 milliárdos állami forráshoz jusson. Ennek – egyéb következményei mellett – az lett az eredménye, hogy idén az állami a keretből finanszírozott nyári táborokat sem tudják megtartani – írja a 444.hu. A portálnak egy olvasó írt az ügyben, és kiderült, hogy állításai megalapozottak. A az önkormányzat Balatonvilágoson és Bernecebarátiban tart fent nyári tábort, ahol szülőknek néhány ezer forintba kerül a 7 nap. A rászoruló gyerekek, akiknek az iskolai étkezése 50 vagy 100%-ban támogatott, a táborban is ingyen étkeznek, csak a busz költségét kell kifizetniük. 
A lap hozzáteszi, a közgyűlés fideszes képviselői négy független szövetségesükkel karöltve sorozatban egy csomószor leszavazták a költségvetést, valószínűleg azért, hogy ezzel büntessék a kerületet, amiért az időközi polgámester-választáson egy ellenzékire szavazott. A 444.hu kérdésreaz önkormányzatnál megerősítették, hogy 
„igen, valóban veszélybe került a nyári táborok lebonyolítása (Bernecebarátiban, valamint Siófok/Balatonvilágoson) azzal, hogy a képviselő-testület – a teljes Fidesz-frakció nem szavazatával, valamint négy független képviselő tartózkodásával – eddig ötször utasította el a XV. kerület költségvetési rendeletének megalkotását.”
A táboroztatást ez konkrétan azért érinti, mert „elfogadott költségvetés hiányában a kerület éves szinten 2,5 milliárd forint állami támogatástól esik el, saját forrásaiból gazdálkodik – ez azt jelenti, hogy csak a kötelező önkormányzati feladatok ellátására jut pénz, az önként vállalt feladatokra nem.” Az olvasó azt is megírta, hogy az érintett szülők tudomása szerint a költségvetés körüli tusakodás miatt már a táborok tavaszi felújítása is elmaradt. A hírportál szerint ez is igaznak bizonyult, a dolognak ráadásul további jelentősége is van. Az önkormányzat szerint ugyanis éppen ez az egyik oka annak, hogy valószínűleg akkor sem tudnák már megtartani a táborokat, ha hirtelen kerülne pénz a megrendezésükre. A szükséges felújítás híján ugyanis szerintük nem lehetséges az ÁNTSZ-engedély megszerzése.
A két helyszínen tavaly összesen közel 1500 gyerek nyaralt: Bernecebarátiban 1041-en, míg Siófok/Balatonvilágoson 440-en.

Milliárdos befektetéssel alapították meg a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetet

Publikálás dátuma
2019.04.25 20:35
Mádl Ferenc, néhai köztársasági elnök
Fotó: Népszava
Bár a név erre utal, a szervezetnek nem az lesz a feladata, hogy a volt köztársasági elnököt hasonlítsa össze saját magával. Az intézet kiépítése és működtetése is komoly összegeket emészt fel.
A jogalkotói munka segítése lesz a fő feladata a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézetnek, amely a kormány döntése alapján június 1-jén kezdi meg működését - közölte az intézmény létrehozását kezdeményező igazságügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel.    Trócsányi László szerint egyes szabályozások elkészítésekor az igazságügyi tárcának és a kormánynak szüksége van arra a tudásra, hogy milyen jogi megoldásokat alkalmaznak más országok.    A Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet az Igazságügyi Minisztérium háttérintézményeként, központi hivatalaként működik - közölte a Trócsányi, magyarázatként hozzátéve: több országban, így Svájcban, Görögországban vagy Lengyelországban is működik hasonló intézmény a kormány alatt. Az intézet harminc munkatársa elsősorban a jogalkotói munkát segítő alkalmazott kutatásokat végez, de távlati feladataik közé tartozik majd a jogszabályok utólagos hatásvizsgálata is. A kutatók főként a visegrádi országok és más uniós tagállamok jogrendjét tanulmányozzák majd. A cél egy olyan nemzetközi hálózat létrehozása is, amely folyamatosan nyomon követi az egyes országok jogalkotását - ebben az intézet partnere lesz az Európai Közjogi Szervezet (European Public Law Organisation, az EPLO) -, így ezeket figyelembe lehet venni a magyar döntések során - fejtegette Trócsányi László. Az új intézet szorosan együttműködik majd a felsőoktatási intézményekkel, elsősorban azokkal, amelyeken összehasonlító jogi kutatások folynak. Az intézet elnöki feladatait Martonyi János professzor (korábbi külügyminiszter) vállalta el, az operatív vezetésre Raisz Anikó egyetemi docens kap megbízást - mondta Trócsányi László.     Az intézet azért Mádl Ferenc egykori köztársasági elnökről kapta a nevét, mert Mádl e jogterület hazai úttörője volt, az elsők egyikeként hívta fel a figyelmet az összehasonlító jog fontosságára. Bár Trócsányi és a távirati iroda nem tért ki rá, a  csütörtöki Magyar Közlönyből azért kiderül, hogy a kormány 2020-ig legalább 1,35 milliárd forintot biztosít az intézet felállítására, és utána is évente több mint számillióba kerül majd a működtetése.