Előfizetés

Bántalmazott és rágalmazott a volt fideszes képviselő

Másodfokon is bűnösnek mondta ki a bíróság Daher Pierre, volt fideszes honatyát, az edelényi és izsófalvi kórház jelenlegi igazgatóját, amiért négy évvel ezelőtt a kazincbarcikai kórház igazgatójaként durván megrángatta Czipfelné Krisztián Katalin, a helyi kórház megmentésére alakított civil mozgalom egyik képviselőjének karját.

Az asszony arról érdeklődött volna, valóban bezárnak-e egyes részlegeket az intézményben, ám ez felbőszítette a vezetőt. Daher Pierre tettét súlyosbítja, hogy később egy interjúban nyilvánosságra hozta azt az orvosi titoknak minősülő tényt, miszerint az asszony korábban pszichiátriai kezelésben részesült, így nem csak a könnyű testi sértés, de a a rágalmazás vétségét is elkövette.

Első fokon egy év próbára bocsátották, tegnap viszont a Miskolci Törvényszék bűnösségének kimondása mellett megrovásban részesítette: ez a „bélyeg” három évig szerepelni fog a bűnügyi nyilvántartásban. A sértett asszony a Népszavának azt mondta: teljes erkölcsi elégtételt kapott, sérelmi díjként azonban polgári perben egymillió forintot és perköltségeinek megtérítését követeli majd a volt fideszes országgyűlési képviselőtől.

Többszáz mobilt foglaltak le idén a börtönökben (videó!)

Publikálás dátuma
2017.06.14. 14:51
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Idén már több mint 780 mobiltelefont foglaltak le a hazai börtönökben - közölte a büntetés-végrehajtási szervezet szóvivője szerdán. Orosz Zoltán tájékoztatása szerint a szigorú biztonsági intézkedéseknek köszönhetően egyre kevesebb tiltott tárgy juthat be az intézetekbe.

A múlt évben a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai 1459 készüléket foglaltak le. A fogvatartottak hozzátartozói egyre kifinomultabb módszerekkel próbálják a tiltott tárgyakat, jellemzően mobiltelefonokat bejuttatni a börtönökbe. A legjellemzőbb, hogy csomagként küldött élelmiszerben, dohányban, esetleg kávéba, teába vagy krémbe, fogkrémbe, tusfürdőbe keverve, elrejtve igyekeznek leplezni a tárgyakat. A "hordozó" tárgyakat a bejuttatók úgy "preparálják", hogy eredetinek látszik a csomagolás, nem tűnik ki a mobiltelefon a csomagban található többi megbontatlan holmi közül. A csempészmobilok pedig az átlagos telefonoknál sokkal kisebbek és sokkal kevesebb a fémtartalmuk, így ezeket könnyebb elrejteni és nehezebb is kiszűrni - mondta  Orosz Zoltán.

A szóvivő rámutatott arra, hogy a büntetés-végrehajtási szervezet eddig is kiemelt figyelmet fordított a tiltott tárgyak bejutásának megakadályozására, illetve a bejutás megelőzésére, de az elmúlt hónapokban tovább szigorították a biztonsági intézkedéseket: több kábítószer-kereső kutyát használnak, gyakoribbak lettek az ellenőrzéseik, többlépcsőssé vált a hozzátartozók által küldött csomagok, levélküldemények átvizsgálása, valamint szigorodtak a börtönök személybeléptetési rendszereinek szűrési elemei is.

Beszámolt arról is, hogy ha tiltott tárgyat találnak egy börtönben, akkor minden esetben alaposan megvizsgálják az eset körülményeit. A fogvatartottat fegyelmi, indokolt esetben büntetőeljárás formájában vonják felelősségre, de akár az is megtörténhet, hogy a rá vonatkozó biztonsági szabályokat szigorítják, vagy épp a kapcsolattartását részlegesen korlátozzák. Hozzátette: minden esetben megvizsgálják a hozzátartozók felelősségét is, és ha bebizonyosodik, hogy szándékosan jártak el, akkor az intézetek parancsnokai minden esetben megteszik a szükséges jogi és szakmai lépéseket is a fogva tartás biztonsága érdekében.

Haragosa rokonát szúrta meg

Publikálás dátuma
2017.06.14. 14:44
Illusztráció Fotó: Thinkstock
Leszúrta haragosa rokonát egy férfi Sárospatakon, a sértett életveszélyes sérüléseket szenvedett, a gyanúsítottat elfogták - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Dobi Tamás elmondta: az eset még kedden kora este történt a sárospataki vasútállomás közelében. A férfi a gyanú szerint egy korábbi nézeteltérés miatt szúrta meg egyik haragosa 19 éves rokonát, akit súlyos, életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. 

A rendőrök a helyszín közelében rövid időn belül elfogták, majd előállították az elkövetéssel gyanúsítható 41 éves makkoshotykai B. Mihályt. A megyei rendőr-főkapitányság kezdeményezte előzetes letartóztatásának ügyészi indítványozását - közölte a szóvivő.