Előfizetés

Tűzvész Londonban - 17-re nőtt a halálos áldozatok száma

Publikálás dátuma
2017.06.15. 12:29
FOTÓK: Dan Kitwood/Jack Taylor/Getty Images
A londoni tűzoltóság parancsnoka szerint még csak közelítőleg sem lehet tudni, hogy hányan lehettek a szerdán teljesen kiégett londoni toronyházban. A rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy 17-re nőtt a tűzvész halálos áldozatainak száma, de Dany Cotton  leszögezte, hogy véleménye szerint ez a szám jelentősen nőni fog. A Grenfell Tower nevű magasház aprólékos átkutatása biztonsági okokból csak később kezdődhet.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Dany Cotton a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a tűzoltó alakulatok már bejárták és röviden átvizsgálták a 24 szintes épület minden emeletét, de egyelőre nem lehetséges a Grenfell Tower nevű magasház teljes körű átkutatása, mert különösen az épület peremrészei szerkezetileg nem biztonságosak.

Hozzátette: előző reggel, a tűzvész csúcspontján komolyan tartott attól, hogy a toronyház összeomlik. "Mindannyian emlékszünk a 9/11 rettenetére" - mondta, a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozatra utalva. Abban a merényletben a terroristák két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a New York-i Kereskedelmi Világközpont felhőkarcolóinak, amelyek nem sokkal később összeomlottak. 

Csütörtökön a The Associated Press a londoni rendőrségre hivatkozva azt írta, hogy a halálos áldozatok száma tizenkettőről tizenhétre emelkedett - ezt később a rendőrség is bejelentette.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint 37 sérült részesül még kórházi kezelésben, tizenheten közülük kritikus állapotban vannak. A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója korábban elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a 120 lakásos toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia.

A londoni tűzoltóparancsnok csütörtöki nyilatkozata szerint azonban jelenleg "egyáltalán nem lehet tudni" még azt sem, hogy hányan tartózkodhattak a 127 lakásos épületben a tűzvész idején. Elmondta: az áldozatok számának megállapítását nehezíti, hogy sokan élhettek egyedül a házban, akikről nem tudható, hogy éppen hol voltak, a jelenleg eltűntként kezelt lakók közül pedig sokan lehetnek a tűzvész után kialakított közösségi ellátóközpontokban, vagy kórházban.

Dany Cotton hangsúlyozta, hogy túlságosan korai lenne a találgatás tűzvész okairól, ezt a következő hónapok alapos vizsgálata lesz hivatva kideríteni. Az eddigi információk azonban azt mutatják, hogy egy a harmadik vagy negyedik emeleten kigyulladt hűtőszekrény okozta a katasztrófát. Rejtély, miért nem működtek a füstriasztók és miért nem értesültek a lakók gyorsabban a veszélyről.

Tudósítónk jelenti
A 24 emeletes Grenfell Tower százhuszonöt otthonának lakói közül azok, akik idejében észbe kaptak, minden értéküket hátrahagyva menekültek. Szemtanúk drámai történetekről számoltak be, a tűz által körülzárt lakásokba rekedt lakók szívszaggató sikoltásairól, az ablakokból kiugorva menekülők kétségbeeséséről, vagy arról a csecsemőről, akit édesanyja a kilencedik vagy tizedik emeletről dobott le abban a – szerencsére bevált – reményben, hogy valaki elkapja.
A döbbenetes eset annak ellenére következett be, hogy az egy hasonló eset miatt aggódó lakók nyomására a közelmúltban több mint 10 millió font értékű felújítást végeztek el az épületen.
Sadiq Khan londoni főpolgármester három hónapon belül, két terrorista merénylet után harmadszor szembesült súlyos katasztrófával és ígérte meg annak alapos kivizsgálását. 
R.Hahn Veronika London

A tűzoltóparancsnok elmondta azt is, hogy az oltás és a mentés során kilenc tűzoltó könnyebben megsérült. Hozzátette: a fizikai sérüléseknél sokkal aggályosabbnak tartja, hogy a történtek hosszabb távon milyen "mentális hatást" gyakorolnak a helyszínre vonult tűzoltókra, mivel ők olyasmiket láttak és hallottak, amiket korábban soha. A londoni tűzoltóság vezetője ennél részletesebben erről nem beszélt, de kijelentette, hogy "rendkívül traumatikus eseményről" van szó. A tűzoltóparancsnok szerint az oltásban részes tűzoltóknak szakértői segítséget nyújtanak a trauma feldolgozásához.

A londoni tűzoltóság tájékoztatása szerint még csütörtökön is nyolc tűzoltóautó és hatvan tűzoltó dolgozott a kiégett épületnél. A közlemény szerint a következő feladat az épület szerkezeti megerősítése, annak érdekében, hogy a toronyház alapos átkutatása megkezdődhessen. 

A tűzvész helyszínét csütörtökön felkereste Theresa May miniszterelnök. II. Erzsébet királynő nyilatkozatban fejezte ki elismerését a tűzoltóknak és a többi életmentő szolgálat tagjainak az általuk tanúsított hősiességért, azért, hogy életüket kockára téve mentettek másokat. A királynő unokája, Vilmos herceg - az Egyesült Királyság majdani uralkodója - és felesége, Katalin cambridge-i hercegnő adománnyal járult hozzá a tűzvész sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére létrehozott alapítványhoz.

A Grenfell Tower nevű, 1974-ben épült, tavaly felújított 120 lakásos toronyházhoz szerda hajnalban riasztották a tűzoltókat, akik negyven járművel és kétszáz fős egységgel vonultak a helyszínre. A tűz azonban rövid idő alatt elborította a magasházat, és kora reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.

Kapcsolódó
Pokoli torony Londonban - Drámaian nő a halottak száma

Változik a HÉV menetrendje

Publikálás dátuma
2017.06.15. 12:22
FOTÓ: Népszava
Változik a HÉV menetrendje a ráckevei, a gödöllői és a csömöri vonalon a nyári szünet kezdetén - közölte a MÁV-HÉV Zrt.

A közlemény szerint a ráckevei HÉV menetrendje péntektől, a gödöllői és a csömöri járatoké pedig hétfőtől módosul. A csúcsidőszakokat megelőző, illetve követő 1-2 órában az úgynevezett peremidőszakok menetrendjét egységesítették, egyes esetekben sűrítették a vonatközlekedést. A ráckevei vonalon éjszakai szolgáltatást indítanak, péntek és szombat éjszakánként egy új vonatpár közlekedik, amely Közvágóhíd állomáson csatlakozik a BKK éjszakai járataihoz - közölték.

Brutális erőszakkal raboltak ki egy idős dorogi házaspárt

Vádat emelt az Esztergomi Járási Ügyészség egy váci férfi ellen, aki társaival 2014 februárjában kirabolt egy idős dorogi házaspárt - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség csütörtökön.

Reszl Ildikó tájékoztatása szerint a bűncselekményt négy férfi hajtotta végre. Az egyikük ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emeltek vádat, ezt a DNS-azonosítás tette lehetővé. Egy társát jelenleg is körözik, további két résztvevő kiléte ismeretlen.

Az elkövetők a bűncselekmény napjának estéjén Dorogon lekapcsolták az áramot a 84 éves férfi és a 81 éves asszony házánál. Amikor az idős férfi megnézte a villanyórát, ököllel arcon ütötték és késsel az értékeik átadására szólították fel. A házban az asszony arcára pulóvert szorítottak és tőle is pénzt, illetve arany ékszereket követeltek. A rablók mintegy félmillió forintot zsákmányoltak, majd távozásuk előtt elvágták a telefonkábelt. A férfival szemben a járási ügyészség fegyházbüntetés kiszabását indítványozta.