Óceán szól a fülében

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:47

Ruhsdie regényében a Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták.

Nem letehetetlen könyv Salman Rushdie Talpa alatt a föld című regénye. Nagyon is letehető, sőt, igényli, hogy ne egy huzamba faljuk fel kilencszáz oldalát.

A század elejének-közepének Indiájában a nap legforróbb óráiban áramszünet van, a légyrajoktól pedig néha nem lehet vezetni. A brit-indiai Rushdie ide helyezi hőseit, Ormuszt és Vínát, hogy innen jussanak el új kontinensekre, ahol önsorsrontóként megtapasztalnak csillogást és bukást. Ormusz Káma, a szerelemisten, már évtizedekkel a ’60-as évek előtt a fülében hallja az eljövendő nagy klasszikusok dallamait és szövegeit, majd idővel maga is rockbálvánnyá lesz. Víná Apszará egy modernkori bacchásnő, Patti Smith és Madonna vonásaival. Kettejük grand amour-ját gyermekkori barátjuk, Ráí meséli, aki maga is szerelmes Vínába.

Rushdie 1999-ben megjelent regénye, amelyet a Helikon a közelmúltban újra kiadott, a hindu hitvilág isteneit, a görög mitológiát, a történelmet és a zenét egyaránt kiemelten fontosnak tekinti. (A fordítás Greskovits Endre kiváló munkája, a kötet azon dalok felsorolásával bővült, amelyeknek címét vagy sorait a szerző belecsempészte a műbe.) Rushdie-nál a korszakos dalok (Armstrong, Dylan, Lennon, Simon and Garfunkel, Led Zeppelin művei) nem az eredeti szerzők számai. A Watergate-ügy sem az, aminek hisszük, Kennedyt pedig nem lőtték le, és közvetlen utódját sem Johnsonnak hívták. Csak abban lehetünk biztosak: Ormusz Orpheusz, Víná Eurüdiké, Ráí pedig a szerző megtestesítője a kulturális és történelmi utalásoktól rogyadozó kötetben.

Infó

Salman Rushdie: Talpa alatt a föld

Helikon Kiadó

Témák
regény

Kertmozi a tetőn

Publikálás dátuma
2017.06.16. 07:46
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Minőségi filmek, szabad téri hangulat, kiváló kép- és hangminőség: mindez megtalálható Budapest belvárosában, a háztetőn.

Miközben siratjuk a kertmozikat, mert egyre kevesebb működik közülük, létrejött a nyári szabadtéri mozizásnak egy új fajtája. Budapesten, a Blaha Lujza téri Corvin Club tetőteraszán június elején elrajtolt a Budapest Rooftop Cinema ötödik évada. A nyári vetítéssorozatot évadnyitója, Richard Kelly 2001-ben bemutatott kultfilmje, a Donnie Darko mintegy hatszáz embert érdekelt a vetítés Facebook-oldala szerint, így a szervezők egyből betettek egy pót-időpontot is. Molnár Kata Orsolya, a szabadtéri mozisprogram sajtófőnöke lapunknak elmondta, hogy Európa egyik legnagyobb tetőmozija található az ikonikus épület tetején.

A szezonnyitó vetítéskezdés előtt két órával nyitották meg a Corvin Tetőt, amelynek utcai bejárata előtt két kígyózó, félkilométeres sor várakozott. Míg az online jegyvételi lehetőséggel élők befogadása gördülékenyen ment, addig a helyszíni jegyre várók közül sokan csalódottan távoztak. A mozizást idén egy Christie Digital DLP 2K projektor teszi a szabadtéri vetítésekhez képest tulajdonképpen tökéletes élménnyé. A helyszínen alkoholos italokat és rágcsálnivalót is lehet vásárolni.

Attila, a huszonnyolc éves mérnök-informatikus lapunknak arról mesélt, azért jár a zárt, légkondis mozik helyett inkább a Corvin tetőteraszára filmeket nézni, mert szinte otthon érezheti magát. Kinyújtóztathatja lábát, megihat egy hűvös sört. – Nem érzed azt, hogy be vagy zárva, mint egy moziterembe. A vetítés alatt kicsit lehet beszélni, cigizhetek és koktélt ihatok, miközben úgy nézek filmet, hogy a játékidő felénél beiktatott szünetben akár a csillagokat is bámulhatom az égen – lelkendezett lapunknak a közgazdásznak tanuló Ági. A Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója a baráti társaságával négy évvel ezelőtt már rendszeresen járt a Corvin Clubba bulizni, s egy ilyen alkalommal hallott először a tetőréri moziról. A harmincas Edina, aki a barátnőjével jár a vetítésekre, azért szereti az eseményt, mert itt nem kimondottan fősodorbeli filmeket, hanem olyan kultuszfilmeket nézhet, mint amilyen például Pedro Almodóvár Volver, vagy Jean-Pierre Jeunet Amélie csodálatos élete című alkotása. Ugyanakkor itt látta az Eredet című Christopher Nolan-filmet, amely nem csak kultfilmmé, hanem kasszasikerré is vált.

Az idei szezonban is lesznek hasonló művek: legközelebb Michel Gondry Oscar-díjas drámáját, az Egy makulátlan elme örök ragyogását vetítik. Hétfő esténként egy-egy klasszikusnak számító filmet mutatnak be. Magyarok a háztetőn címmel magyar, a Francia Intézettel közösen pedig francia produkciókat is műsorra tűznek. Az alkotásokat eredeti nyelven, felirattal vetítik.

Filmklasszikusok
Június 20-án A tizedes meg a többiek című filmet , június 27-én pedig a Mephisto című drámát vetítik. Az előbbi alkotásról Kurutz Márton filmtörténész, Szabó István a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert művéről pedig Marx József esztéta beszél a vetítés megkezdése előtt.Jordán maradhat a direktor Szombathelyen

Publikálás dátuma
2017.06.15. 23:38
FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Eldőlt, hogy újabb három és fél évig Jordán Tamás marad a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója, erről csütörtökön döntött a város közgyűlése.

Jordán Tamás újbóli igazgatói mandátuma nem volt egyszerű menet. Sőt az ügyet országos botrány kísérte. A korábbi pályázatot ugyanis viharos körülmények között érvénytelenítették. Még úgy is, hogy a saját társulattal rendelkező színház alapítja végül egyedül pályázott, mert vetélytársa Dér András filmrendező utolsó pillanatban visszalépett. Ennek ellenére a pályázatot elbíráló szakmai bizottság március 3-án érdemben nem tárgyalta Jordán terveit, és a többség nem is javasolta a kinevezésének meghosszabbítását.

A közgyűlés indulatokkal és sok vitával teli március 27-i ülésén úgy döntöttek, hogy nem hirdetnek győztest, még akkor sem, ha közben több mint ezren demonstráltak a jelenlegi direktor mellett, illetve a Nemzet Színészei és több társulat is Jordán mellett lobbizott. Az egyik képviselőnő még a próbákat is ellenőrizni akarta. Aztán egy évre, 2018. szeptemberéig, átmenetileg meghosszabbították Jordán mandátumát és az azt kövező két és fél évre újabb pályázatot írtak ki. Ezúttal Jordán Tamáson kívül nem is indult el más a megmérettetésen. Korábban ugyan egy-két televíziós műsorban Eperjes Károly jelezte, hogy bár ő tagja volt a korábbi szakmai bizottságnak, mégis érdekelné a dolog, de mégsem adta be az elképzeléseit.Mint ahogy más sem, noha épp Alföldi Róbert több helyen nyilatkozta, hogy szerinte a Magyar Teátrumi Társaság biztosan talál majd újabb jelöltet, de úgy látszik mégsem talált. Jordán pályázatát hét fős szakmai bizottság bírálta el, vagy már nem is keresett.

A Színházművészeti Bizottság részéről Vasvári Csaba, Lőrinczy György és Oberfrank Pál, az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviseletében Laklóth Aladár, a Színházi Dolgozók Szakszervezete jelöltjeként Ráksi Katalin ügyvezető titkár, a város részéről pedig Koczka Tibor alpolgármester és Ipkovich György képviselő szavazott és mindannyian egyhangúlag támogatták Jordán Tamás újbóli kinevezését. Innen kezdve már tényleg óriási blamázs lett volna, ha a szombathelyi közgyűlés a javaslattal ellentétes döntést hoz. Tehát ennek értelmében Jordán Tamás 2021. január 31-ig vezetheti a szombathelyi Weöres Sándor Színházat.

A társulat nem változik
Jordán Tamás kérdésünkre elmondta, hogy nem lesz változás a társulatban. Örömét fejezte ki, hogy minden illetékes bizottság támogatta a kinevezését, így nem lehetett kétséges a közgyűlés döntése. Nyáron, augusztusban a Karneválszínház új bemutatójában A Vízkereszt, vagy amit akartok című Shakespeare-darabban Réthly Atila rendezésében a bolondot játssza.


Bemutatták a Jordán-sztorit

A Pécsi Országos Színházi Találkozón délután mutatták be kollégánk Balogh Gyula Jordán sztori/Egy színházi jelenség című interjúkötetét. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kiadványban pályatársak, kollégák, barátok és családtagok meséltek Jordán Tamásról. A bemutatón jelen volt a főszereplő Jordán Tamás, és néhány további interjúalany, Molnár Piroska, Pogány Judit, Bozó Andrea, Trokán Péter Jordán Péter és Simon István.