Luxemburg az autónagyhatalom

Publikálás dátuma
2017.06.16. 16:26
Luxemburg FOTÓ: Thinkstock
 Luxemburg vezeti az ezer lakosra jutó autók száma alapján felállított rangsort az Európai Unióban - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat által pénteken közölt adatokból.

Az Eurostat 2015-re vonatkozó adatai alapján az Európai Unióban átlagosan 497 autó jutott 1000 emberre. Luxemburgban azonban 661 autó, majd a második Málta (634 autó), a további sorrend pedig Olaszország (610 autó) és Finnország (590 autó).

A legkevesebb, 261 autó Romániában jut ezer emberre, majd Magyarország (325 autó), Lettország (345 autó) és Horvátország (358 autó) következik.

2015-ben Németország rendelkezett a legtöbb, 45 millió regisztrált autóval az EU-n belül, Olaszországban 37 millió (2014-es adat), Franciaországban 32 millió autó volt.

A 2011-2015-ös időszakban több tagállamban jelentősen emelkedett a regisztrált autók száma, a legnagyobb mértékű, 19 százalékos emelkedés Romániában volt, Észtországban 18 százalékkal, Szlovákiában 16 százalékkal, Lengyelországban 14 százalékkal, Csehországban 12 százalékkal bővült az autók száma.

Mindössze három tagállamban zsugorodott az autók száma a vizsgált 5 éves időszakban: Görögországban 2 százalékkal, Horvátországban 1 százalékkal, Litvániában pedig 27 százalékkal csökkent a regisztrált személygépjárművek száma - a kiemelkedően magas litvániai csökkenés döntően a megváltozott regisztrációs folyamatnak tudható be.

A benzines és dízel személygépjárművek arányáról 2015-re vonatkozóan 23 tagállamból állnak rendelkezésre adatok: 15 tagállamban az autók többsége benzines volt, 8 tagállamban (Belgium, Spanyolország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Ausztria, Portugália) pedig meghaladta a dízeles gépkocsik száma a benzines autókét.

Annak ellenére, hogy Európában egyre inkább próbálják növelni az alacsony károsanyag-kibocsátást biztosító autók arányát, a legtöbb uniós tagállamban 1 százalék alatt maradt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya 2015-ben.

Kivétel Lengyelország, ahol 2015-ben 16 százalék volt az alternatív hajtású személygépkocsik aránya, döntően az autógázzal (LPG) hajtott autók magas száma folytán. Olaszországban és Lettországban 8 százalék, Svédországban pedig 6 százalék volt az alternatív üzemanyaggal működő személyautók aránya 2015-ben.

Több tagállam jelentett nagyarányú 20 éves, vagy annál korábbi évjáratú gépkocsiállományt: a legnagyobb arányban Lengyelországban (33 százalék), Észtországban (26 százalék), Lettországban (22 százalék) és Finnországban (21 százalék) voltak régi személygépjárművek 2015-ben.

Ezzel szemben 2 évesnél fiatalabb autók a legnagyobb arányban Luxemburgban (33 százalék), Belgiumban és Írországban (egyaránt 21 százalék) és Ausztriában (18 százalék) voltak 2015-ben.

Szerző
Témák
autók Luxemburg

Őrizetbe vettek egy késes férfit a londoni parlamentnél

Őrizetbe vettek pénteken a londoni parlament közelében egy embert, akinél kés volt. A rendőrség tájékoztatása szerint sérülés nem történt, az incidens véget ért, a környéket nem zárták le. A Scotland Yard közölte, hogy nem terrorcselekményről van szó.

Az Evening Standard londoni napilap éppen ott járt egyik munkatársának beszámolója szerint a férfival szemben a rendőrök elektromos sokkolót használtak, de ezt a hatóságok nem erősítették meg. A brit büntetőjog alapján szabadságvesztéssel sújtható bűncselekménynek számít támadófegyverként használható bármilyen tárgy, így kés birtoklása is közterületen.

A londoni parlament környékén különösen magas fokú a rendőri készültség azóta, hogy március végén egy magányos merénylő járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a közeli Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament bejáratánál késsel megölt egy rendőrt. Annak a támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.     A kiérkező fegyveres rendőri egység mindhárom merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

A legnagyobb forgalmú londoni hidakon a két merénylet óta betonelemekből épített korlátokat helyeztek el az úttest és a járdák között.

Szerző
Frissítve: 2017.06.16. 16:27

Londoni "pokoli torony" - Egyre több halott, a gyász haraggal vegyül

Publikálás dátuma
2017.06.16. 13:28
FOTÓ: Dan Kitwood/Jack Taylor/Getty Images
Harmincra emelkedett a borzalmas tűzvész halálos áldozatainak száma. Előfordulhat, hogy soha nem tudják azonosítani a londoni Grenfell-toronyban odaveszett áldozatok egy részét.

Péntek délre harmincra emelkedett a szerdára virradóra kigyulladt és rövid idő alatt a lángok martalékává vált Grenfell Tower-ben életüket vesztett lakók száma. Egyikük a kórházakban kezelt súlyos esetek közé tartozott. Az új hivatalos számot keresőkutyák és drónok bevetése után adta ki a Metropolitan Police. Stuart Cundy parancsnok szerint az áldozatok száma tovább fog növekedni. Huszonnégyen vannak még kórházban, tizenkét személy állapota változatlanul súlyos, életveszélyes. A BBC ismeretei szerint 76 lakó hollétéről nincs hír. A rendőrtiszt megerősítette az eddig is valószínűsített információt, hogy nincs szándékos gyújtogatásra utaló bizonyíték. A Londoni Tűzoltóság figyelmeztetett, hogy az áldozatok felkutatása ,,hosszú és fájdalmas” folyamat lesz. Külön tragédia, hogy az elsőként megnevezett elhunyt, a 23 éves Mohammed al-Haj Ali Szíriából veszélyes körülmények között menekült Londonba, hogy azután saját otthonában pusztuljon el.

A napok múlásával a megdöbbenés és együttérzés egyre inkább féktelen haraggá alakul át, különösen az épület felújítása során elkövetett súlyos mulasztások miatt. Hiába kereste fel a tragédia színhelyét és elegyedett beszédbe a lakókkal számos politikus, köztük Andrea Leadsom, az alsóház kormánytöbbségének vezetője, a fedél nélkül maradtak fel vannak háborodva, amiért a kormányfő nem találkozott velük. A kritikát megértve Theresa May pénteken sérülteket látogatott meg a Chelsea és Westminster Kórházban.

II. Erzsébet unokájával, Vilmos herceggel együtt érkezett a nyugat-londoni toronyházból kimenekültek pihenőhelyére.

Sadiq Khan londoni főpolgármester, aki egy nappal korábban hideget-meleget kapott a panaszos lakóktól, pénteken több ügyben is azonnali intézkedést sürgetett a kormánytól. Leginkább támogatást és információt kért a barátaikat, hozzátartozóikat kereső családok számára. Kifogásolta egyben a kerület segítségnyújtásának lassúságát.

Kensington és Chelsea tanácsa közben a százhúszból száztíz otthon lakójának biztosított ideiglenes szállást, hozzátéve, hogy sokuk végleges elhelyezése a kerületen kívül valósulhat csak meg. Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője elvárná, hogy üresen álló luxuslakásokba költöztessenek be rászorulókat.

Különösen a nyugat-londoniak, de lényegében az egész ország a fedél nélkülivé és nincstelenné váltak segítségére sietett. A kezdeti sürgősségi, tárgyi hozzájárulások után most már inkább pénzre van szükség. Csak az Evening Standard napilap 2,2 millió fontot (774 millió forint) gyűjtött eddig össze.