Világbajnoki főpróba jön Oroszországban

A szombat este rajtoló, 10. alkalommal megrendezendő labdarúgó Konföderációs Kupa tökéletes próbája lehet a 2018-as oroszországi világbajnokságnak.

A házigazda Oroszország mellett szombattól 7 másik csapat küzdhet az aranyéremért. A mintegy két hétig tartó viadal mezőnyét két csoportra osztották: az egyik kvartettben az oroszok mellett az Európa-bajnok Portugália, illetve Új-Zéland és Mexikó kapott helyet. A másikban szerepel a világbajnok Németország, valamint Ausztrália, Chile és Kamerun.

Az esemény remek „előzetese” lehet a jövő évi, szintén Oroszországban megrendezésre kerülő világbajnokságnak. A labdarúgás legrangosabb tornájának megszervezésére az oroszok 13 új stadion megépítését vállalták el 6 milliárd dolláros költségvetés mellett, ezúttal pedig ezek az újonnan épült stadionok adnak helyet a Konföderációs Kupa találkozóinak is. A négyévente lebonyolított kupa tesztjelleggel is szolgál, hiszen ilyenkor még időben kiderülhet, szükséges-e bármilyen változtatás a szervezők részéről.

Ha magára a sporteseményre fókuszálunk, a legerősebb csapatok között egyértelműen Chile, Portugália és Németország említhető, azonban ez nem fedi teljesen a valóságot. Chile csapata mindössze két, a nemzetközi futballban is ismert nevet vonultat fel: a Bayern Münchenben szereplő Artudo Vidalt és az Arsenalt erősítő Alexis Sanchezt.

A világelső németek nem a klasszisaikkal állnak ki, hiszen gyakorlatilag a tartalékcsapattal szállnak harcba. Jobb, ismertebb játékosaik közül Shkodran Mustafi (Arsenal), Julian Draxler (Paris Saint-Germain), illetve Leroy Sané (Manchester City) említhető meg.

Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya ellenben komolyabban veszi a tornát. Elég néhány nevet említeni: a tavaly Eb-t nyert „brigádból” szerepel többek között keretükben Rui Patrício, Eliseu, Pepe, Nani, Quaresma és a Bajnokok Ligájában idén két gólt szerző Cristiano Ronaldo is. A luzitánok mindenképpen esélyesként vághatnak neki a sorozatnak.

Minden bizonnyal a házigazda oroszok is mindent meg fognak tenni a sikeres szereplés érdekében, a Magyarország elleni 3-0-s felkészülési mérkőzésükre azonban nem elég alapozni, válogatottjukban ugyanis több labdarúgó bajlódik sérüléssel. Egy biztos: a vendéglátó a legfelsőbb támogatásra számíthat a nyitányon, ugyanis Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton ott lesz Szentpéterváron a Konföderációs Kupa nyitómérkőzésén, amelyet Oroszország és Új-Zéland labdarúgó-válogatottja játszik egymással.

A szervezők korábbi nyilatkozataikban úgy fogalmaztak, zavargásoktól és problémáktól nem tartanak, rendezett körülmények között várják a résztvevőket. A torna egyik kérdése ezzel együtt is az lehet, mennyien látogathatnak ki a mérkőzésekre, s lesz-e ennek vonatkozása a jövő évi vb tekintetében. A mintegy hétszázezer rendelkezésre álló jegyeknek mostanáig csak a felét sikerült eladniuk a rendezőknek, pozitívum azonban, hogy az Oroszország-Portugália összecsapáson szinte telt ház előtt játszhat a két együttes.

A Konföderációs Kupa döntőjét július második napján rendezik, viszont addig is több kérdésre választ kaphatunk: például arra, hogy milyen feladatok várnak még az oroszokra a jövő évi világverseny megrendezése kapcsán.

A Konföderációs Kupa hétvégi programja

Szombat

Oroszország–Új-Zéland 17.00 (Az M4 Sport felvételről, 20.15-től közvetít.

Vasárnap

Portugália–Mexikó 17.00 (tv.: M4, élő)

Kamerun–Chile 20.00 (tv.: M4, felvételről 23.55-től)

Tévút lehet az erőltetett fiatalítás a magyar válogatottnál

Publikálás dátuma
2017.06.17. 07:52

Felemásan reagáltak a korábbi szövetségi kapitányok az MLSZ Bernd Storckot marasztaló csütörtök esti döntésére.

Az Andorrában egy hete, világbajnoki-selejtezőn elszenvedett 1-0-s vereség után valaminek történnie kell – kiáltott fel egyhangúlag a magyar futballközeg. Sokan eleve elvárták volna, hogy a csapatot felkészítő Bernd Storck még a szégyenteljes kudarc helyszínén felajánlja lemondását (utóbb kiderült: megtette, csak nem kommunikálták – a szerk.), mások viszont a Magyar Labdarúgó-szövetségre (MLSZ) bízták a döntést. A szövetség végül a csütörtöki elnökségi ülésén hallgatta meg a szakvezető beszámolóját, majd adott „második esélyt” a németnek.

„Engem nem lepett meg az MLSZ döntése, hiszen Storck pozíciója nagyon erős Magyarországon. Nemcsak szövetségi kapitányként, sportigazgatóként is számítanak rá, így az edzőképzéstől kezdve abszolút vele akarnak ezen a vonalon mindent megcsinálni. Ez egy olyan koncepció, amit egy valóban szégyenteljes eredmény miatt felrúgni nem biztos, hogy logikus lett volna” – nyilatkozta a Népszavának Csank János, aki 1996 és 1998 között 19 találkozón vezette szövetségi kapitányként Magyarország csapatát.

Érdeklődésünkre a kétszeres magyar bajnok tréner elmondta, a Storck-féle nemzeti tizenegy kimagasló eredménye, az Európa-bajnoki szereplés elvitathatatlan, ám arra figyelmeztetett: a kvalifikáció nagyban köszönhető annak, hogy felemelték a tornán résztvevők létszámát. „Óriási szakmai előrelépést nem tapasztaltam Storck kapitánysága alatt, ám ezt nem negatívan mondom, sokkal inkább hideg fejjel értékelve. El kell ismerni, hogy a meccsek fordulópontjainál szerencsénk volt: habár mindkét találkozót megnyertük, kapufával kezdtek ellenünk az osztrákok, ziccerrel a norvégok…” – emlékeztetett a szakember. – Várható volt, hogy nem fog mindig minden szerencsésen alakulni, azonban ez nem Storck-probléma, egyszerűen csak ilyen a futball – mondta el Csank, aki hozzátette: a kapitány által az utóbbi mérkőzésekre hirdetett fiatalítás kissé erőltetettnek tűnik, ilyen úton haladva pedig a hosszú távú eredményesség erősen kérdéses.

Utóbbi megállapítást osztja az az Egervári Sándor is, akivel az MLSZ 2010-ben elkezdte hosszú távú stratégiai programját. Az egyik legsikeresebb magyar labdarúgóedzőként számon tartott Egervári 2013 októberében maga mondott le a válogatott néhány évvel ezelőtti „nagy bukása”, a Hollandiában elszenvedett 8-1-es vereség után. „Nem hasonlítható a mi akkori helyzetünk a jelenlegi szituációhoz. Az évek alatt mi új csapatot építettünk az U20-as és U21-es korosztály tehetségeivel, a fiatalok közül 7-8 játékost beépítettünk a felnőtt csapatba. Az utolsó fél évet leszámítva ez a módszer 70 százalékos teljesítménnyel működött, a mostaniról viszont messze nem ez mondható el. Ahogy látom, ezzel a fajta csapatépítési törekvéssel nem jó utat kezdett Storck” – közölte Egervári, aki mialatt szövetségi kapitány volt, kétszer is selejtezőcsoportja 3. helyére vezette a válogatottat (ez a mai rendszerben pótselejtezőt érne – a szerk.), amellett, hogy az együttes a sorsolások készítésénél hátrányosabb negyedik kalapból indulva a másodikig jutott. Összehasonlításképpen: a mai gárda a legutóbbi botlások után várhatóan újra visszaesik az alacsonyabb szintre.

A külföldön tartózkodó szakember azt mondta, kevés információval rendelkezik a csütörtöki elnökségi döntés hátteréről, így nem áll rendelkezésére megfelelő ismerete ahhoz, hogy véleményt formáljon annak helyességével kapcsolatban. „Annyiból meglep a történet, hogy szerintem a szövetségi kapitányi és a sportigazgatói poszt nem összeegyeztethető; nagyon komoly és különböző szakmaiságot képviselő posztokról van szó. Hogy Storckot ennek ellenére mindkettőben megerősítették, az engem meglep, de természetesen tiszteletben kell tartani az elnökség döntését” – mondta el Egervári.

A magyar labdarúgó válogatott legközelebb augusztus 31-én lép pályára: a továbbra is Bernd Stock által felkészített csapat Lettországot fogadja Budapesten, vb-kvalifikációs mérkőzésen.

Szerző

Bernd Storck fizeti a szurkolók jegyét

Publikálás dátuma
2017.06.16. 21:19
FOTÓ: Molnár Ádám
Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya meghívta a lettek és a portugálok elleni világbajnoki selejtezőre azokat a szurkolókat, akik a helyszínen tekintették meg az andorrai mérkőzést, és bejelentette: ő fizeti a jegyüket.

"Az elmúlt, számomra igen intenzív napokban nem volt egyszerű a helyzetem, de elsősorban nem is rólam van itt most szó, hanem a magyar labdarúgásról" - mondta pénteken Storck az M4 Sportnak adott exkluzív interjúban egy nappal azt követően, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége csütörtöki ülésén úgy döntött: szövetségi kapitányként és sportigazgatóként is folytathatja munkáját.

Storck elárulta, hogy a drukkerekhez hasonlóan őt is sokkolta a válogatott andorrai veresége, amin sokat gondolkodott. Végül arra a következtetésre jutott, hogy felajánlotta a lemondását Csányi Sándornak, az MLSZ elnökének - mondta. "Ezért nem jöttem el vasárnap a tévéműsorba, mert előbb az elnökkel akartam erről beszélni, hogy közösen találjuk meg a kivezető utat" - nyilatkozott a német szakember.

Storck beszámolóját a csütörtöki elnökségi ülésen hallgatták meg, majd az MLSZ vezetése bizalmat szavazott neki. A német szakember elmondta: az elnökségi tagokat meggyőzte arról, hogy az általa felvázolt út az egyetlen, amelyen kijuthat a válogatott a mostani állapotból. Saját magát pedig képesnek tartja arra, hogy "a hajót a megfelelő irányba" fordítsa, és ismét sikeressé tegye a nemzeti csapatot.

Storck a nyilatkozatában arról is beszélt, hogy önkritikát gyakorolt a múlt pénteki vereség után, de hasonlót vár el az Andorrában pályára lépő játékosoktól is. Illetve tőlük a jövőt illetően még nagyobb felelősségvállalást is, és hogy átérezzék: milyen megtiszteltetés válogatott mezben pályára lépni, és egy országot képviselni.

"Generációváltás van, de szándékaim ellenére, a sérülések és a kupacsapatok hiányzói miatt ez a folyamat most felgyorsult" - utalt arra, hogy Andorrában részben kényszerűségből állított fel rutintalan, kevéssé összeszokott együttest. "De így is bíztam bennük, a jó játékban és a győzelemben, az is az én csapatom volt" - mondta a szövetségi kapitány.

A német tréner igazat adott a vereség után csalódottan, könnyek között nyilatkozó Dzsudzsák Balázsnak. A csapatkapitányhoz hasonlóan ő sem érezte, hogy minden magyar játékos a válogatottban elvárható teljesítményt nyújtotta volna, és a megfelelő ellenállást fejtette ki. Storck szerint Andorra nem volt jobb csapat, de "érzelmesebb játékot nyújtott" a magyarokénál.

"A következő mérkőzésen akarat szempontjából biztosan más válogatottként kell kiállnunk, mindenekelőtt a szurkolókat kell újra magunk mellé állítani" - mondta Storck, majd hozzátette: a következő két hazai vb-selejtezőn (augusztus 31., Lettország; szeptember 3., Portugália) ő fizeti ki azoknak a szurkolóknak a jegyét, akik Andorrában ott voltak a múlt pénteken 1-0-ra elveszített mérkőzésen. Ezt azért teszi - tette hozzá -, hogy a drukkerek "továbbra is támogassák" a magyar válogatottat. Az érintett szurkolók számára a részletekről a következő hetekben ígért tájékoztatást az MLSZ.

A szövetség elnöksége csütörtökön úgy döntött, hogy a soron következő három hazai vb-selejtezőre a nézőtér minden szektorába egységesen 1000 forintba kerülnek majd a belépők, a bérletes szurkolók számára pedig visszafizetik a jegyárkülönbözet.

A világbajnoki selejtezősorozatban hat forduló alatt mindössze hét pontot gyűjtött a magyar együttes, amely a harmadik helyről várja a folytatást. A magyar válogatott legutóbbi négy mérkőzésén - ebből kettő volt vb-selejtező, kettő felkészülési találkozó - úgy szenvedett vereséget, hogy egyetlen gólt sem szerzett, miközben kilencet kapott.

Szerző