Előfizetés

Vizes vb - Közel a káosz Budapesten

Publikálás dátuma
2017.06.17. 18:32
Lezárták a Bem rakpartot augusztus közepéig MTI Fotó: Kallos Bea
Hétfőn este és várhatóan kedden kora reggel a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között közlekedik, mert a nyári FINA vizes világbajnoksághoz kapcsolódó építési munkákat végeznek; hétfőn és kedden a pesti alsó rakpart forgalmát is korlátozzák - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton.

Június 19-én, hétfőn este 21 órától az utolsó járat indulásáig, valamint június 20-án, kedden kora reggel, várhatóan az első járatindulástól 6-ig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Közvágóhíd és a Boráros tér között viszi csak az utasokat.

A Kossuth Lajos tér, illetve a Nagykörút felé tartóknak a BKK a nagykörúti villamosvonalon Dél-Budától a Corvin-negyedig közlekedő 4-es és 6-os pótlóbusz, valamint a 4-6-os villamos igénybevételét javasolja, illetve a 15-ös és a 115-ös busz használatát, amelyek meghosszabbított üzemidővel közlekednek.

MTI Fotó: Kallos Bea

MTI Fotó: Kallos Bea

Június 19-én 0 órától június 20-án éjfélig a pesti alsó rakpart Lánchíd és Vigadó tér közötti szakaszán irányonként csak egy sávon haladhat a forgalom, és az Eötvös téri rakparti lehajtási lehetőség megszűnik. A rakpart északi irányú forgalmát érintő további változás, hogy az Eötvös téri le-felhajtó ágon keresztül mehetnek az autósok. A Széchenyi térről nem lehet lehajtani a pesti alsó rakpartra, a gépjárműforgalom csak egyenesen mehet tovább. Lezárják az Eötvös téri, a villamospálya alatti aluljárón megközelíthető gyalogátkelőhelyet és a járdát.

Június 19-én 22 órától 20-án reggel 6-ig, majd június 27-én 23 órától 29-én 11-ig, továbbá július 2-án 23 órától 3-án 14-ig teljes szélességében lezárják a forgalom elől a pesti alsó rakpartot a Margit híd északi felhajtója és a Havas utca közötti szakaszon - közölte a BKK.

Farkas Flóriánt újraválasztotta a Lungo Drom

Publikálás dátuma
2017.06.17. 17:13

Ebédnek álcázott titkos küldöttgyűlésen választották újra Farkas Flóriánt a Lungo Drom elnökének –  tudta meg a Hír TV. Később a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közleményben erősítette meg, hogy Farkas maradt az elnök.

A kisújszállási művelődési központban tartott tisztújító kongresszuson a küldöttek ellenszavazat és tartózkodás nélkül, egyhangúlag választották meg újabb öt évre Farkas Flóriánt - közölték.

Mint írták: a Lungo Drom, a Fidesz stratégiai szövetségeseként, a magyarországi cigányság boldogulásához szükséges feltételek megteremtéséhez elsődleges eszköznek a kormány társadalmi felzárkózás programjának folytatását tekinti. A kongresszus tagjai elkötelezettek a kormány bevándorláspolitikája mellett, álláspontjuk szerint a külföldi munkaerő bevonása helyett a hazai cigányság képes helytállni a magyar munkaerőpiacon. A Lungo Drom tagsága missziós programot indítva is részt kíván venni a cigányság felzárkózásának további előmozdításában - tették hozzá a közleményben.

Lapunk már tegnap beszámolt arról, hogy a Lungo Drom szombaton titkos kongresszust tart Kisújszálláson, de a rendezvényre szerkesztőségünk nem kapott meghívót. A miniszterelnöki biztos minden megyéből csak öt olyan szervezeti tagot hívott meg a kisújszállási rendezvényre, akiket személyesen is megbízhatónak és hűségesnek tart. Az elnöki posztért ugyanis több olyan személy is indulna, aki bírálja a roma szervezet elnökét és politikai tevékenységét.

Az Országos Roma Önkormányzat két képviselője, Lakatos Oszkár és Vajda László egyebek mellett azért jelentette fel korábban az ügyészségen Farkas Flóriánt, mert a Lungo Drom utoljára 2013-ban rendezett kongresszust. Pedig elméletileg évente kellene. 

A Lungo Drom közleményében a Fidesz stratégiai szövetségesének nevezi magát, nem véletlenül. A kormánypárt ugyanis általános meglepetésre a múlt hónapban együttműködési megállapodást kötött a Lungo Drommal. Pontosabban: megújította azt a szövetséget, ami még a 2002-es – a jobboldal számára kudarcos – parlamenti választás előtt jött létre. Májusban elsőként a Népszava írta meg, hogy a Lendvay utcai pártszékházban Kövér László és Farkas Flórián megállapodást ír alá. Az eseményt végül néhány órával előrehozták, nehogy a sajtó jelenléte és a szerveződő ellentüntetés megzavarja az ünnepélyes aktust. Az időpont módosításáról csak az állami média kapott értesítést.

A Fidesz honlapjára a Lungo Drom egyébként hetekkel a megállapodás aláírása után sem került fel. „A Fidesz honlapján a szövetségesek felsorolásának frissítése folyamatban van" – csütörtökön ezt a magyarázatot kaptuk a kormánypárttól. A „frissítés" időközben megtörtént: a pénteki állapot szerint immáron a Lungo Drom is a szövetségesek számát gyarapítja.

Veszélybe kerül a polgármesteri hivatalok működése?

Az LMP szerint egyes polgármesteri hivatalok működése is veszélybe kerülhet az önkormányzati köztisztviselők elmaradt bérrendezése miatt. 

Gerstmár Ferenc, az LMP belügyi kabinetvezetője szombaton sajtótájékoztatója után azt közölte, hogy a jövő évi költségvetésben sem számoltak az önkormányzati köztisztviselők bérrendezésével, ami súlyos következményeket vetít előre a rendszert illetően, a pályaelhagyás miatt veszélybe kerülhet hivatalok működése. 

Az ellenzéki párt ezért egyetért a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) bérkövetelésével, és támogatja a július 17-re meghirdetett sztrájkot - jelezte.

A politikus szerint a tízezer fő alatti települések részére hazai fejlesztési források biztosítása szükséges. Egy átlátható és megfelelően finanszírozott pályázati rendszer jelenthetné az első lépést ahhoz, hogy megszűnjön a kapcsolatok alapján - főleg év végén - osztogatott "puha pénzek" rendszere.

Kitért arra, hogy az iskolák teljes "államosítása" után bevezetett szolidaritási hozzájárulás az érintett településeken más önkormányzati feladatok ellátását, beruházások elindítását veszélyeztetheti. A nagyobb saját bevétellel rendelkező önkormányzatok megsarcolása azokon a településeken is megakadályozhatja az önkormányzást, amelyek képesek lennének rá - tette hozzá.

A helyi és központi adók rendszerének felülvizsgálata elkerülhetetlen a nagyobb mozgástér érdekében, hiszen a települések túlnyomó többsége már nem talál olyan adótárgyat, amelyet értelmesen lehetne adóztatni, és a kistelepülések zömében a lakosság adóterhe már nem fokozható - vélekedett az LMP-s politikus.