Rémisztő baleset II. Erzsébet ünneplésén - Videó!

Publikálás dátuma
2017.06.17. 19:46
A Királyi Testőrség egyik tagjával történt a baleset FOTÓ: Jack Taylor/Getty Images
Hagyományos katonai pompával ünnepelték meg szombaton Londonban a 91 esztendős II. Erzsébet királynő "hivatalos" születésnapját. A parádét azonban egy baleset zavarta meg, olyan meleg volt ugyanis, hogy az egyik testőr elájult, és több, mint egy perc telt el, mire egy hordággyal érte mentek, és elvitték a mozdulatlanul fekvő férfit.

A videót az International Business Times töltötte fel a Youtube-ra:

II. Erzsébet "hivatalos" születésnapi ünnepléséről ide kattintva olvashat bővebben! (A cikkben képgaléria is van)

Szerző

Lesújtotta az országot a gyászhír - Orbán így búcsúzott

Publikálás dátuma
2017.06.17. 18:45

Az országos napilapoktól a helyi újságokig, és a televízióktól a hírportálokig a teljes szombati német sajtó Helmut Kohl haláláról szól. A pénteken elhunyt kancellárról közölt kommentárok elsősorban történelmi érdemeit emelik ki, és van olyan lap is, amely szerint Nobel-békedíjjal kellene elismerni teljesítményét. Helmut Kohlról Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin is megemlékezett. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Orbán Viktor Facebook-oldalán vett búcsút Helmut Kohltól. "Isten nyugosztalja Magyarország barátját, a nagy öreget, Helmut Kohlt" - írta magyarul és németül bejegyzésében.

Helmut Kohlnak kulcsszerepe volt a hidegháború lezárásában és a német újraegyesítésben - írta a Frank-Walter Steinmeier német elnökhöz és Angela Merkel kancellárhoz intézett részvéttáviratában Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken.

A legnagyobb példányszámú napilap, a Bild - számos további újsághoz hasonlóan - a címoldal egészét betöltő fényképet közölt szombaton a néhai kancellárról. A Köszönjük, Helmut Kohl! című vezércikkében kiemelték, hogy a német egység kancellárja és az európai egységfolyamat vezetője ugyan meghalt, "de tovább él európaiak millióiban".

Tovább él annak a sok millió embernek a szabadságában, akik Németország keleti részén születtek, és fáradhatatlan munkájának, víziójának, határozottságának és a történelmi lehetőségek iránti érzékének köszönhetik, hogy az újraegyesített Németországban élhetnek.

Helmut Kohl tovább él "ebben a csodálatos, békés és egyesült országban, amely ma Németország", és ebben a "virágzó tájban", amelynek létrejöttét a fal ledöntése után megjósolta - utalt a Bild a néhai kancellár egyik legismertebb kijelentésére, amelyet a keleti tartományok felzárkóztatásáról tett 1990-ben. Hozzátették, hogy Kohlnak sok gúnyos megjegyzést kellett elviselnie az egykori NDK felvirágoztatásáról szóló jóslata miatt, mégis neki lett igaza. Helmut Kohl tovább él a német-francia barátságban is, és az 500 millió európaiban, akik békében és szabadságban élnek együtt, "ugyan egyenlőtlenül elosztott jólétben, mégis gazdagabban, mint a világtörténelem bármelyik civilizációja" - írta a Bild.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap szerint "nincs már olyan politikus, mint Kohl". Kancellárságával (1982-1998) véget ért a második világháború után politika korszaka, azoknak az államférfiaknak a korszaka, akik minden erejüket és tehetségüket Európa egységéért mozgósították, "mert személyesen megtapasztalták, hogy mi mindent tudnak elkövetni az európaiak egymás ellen".

Kohl békében és szabadságban akarta helyreállítani Németország egységét, és "művészien fonta egybe a német egységet az európai egyesüléssel". Mindenkinél többet tett azért, hogy ez a "háromszoros szerencse" - a béke, a szabadság és Európa egysége - már 28 éve megadatik a németeknek. Utódaira "hatalmas politikai örökséget hagyott", amely sok szempontból veszélyben van - írta a FAZ.

A konzervatív Die Welt kiemelte, hogy Helmut Kohl természetének fontos jellemzője volt a már-már csökönyösségig terjedő állhatatosság. A kereszténydemokrata CDU politikusa "akkor is kitartott, amikor mindenki ingadozott", mint például 1983-ban, a NATO nyugat-európai rakétatelepítési programja körüli feszültség idején, 1989-ben, a fal ledöntésének hónapjaiban és az 1991-1994 közötti időszakban, amikor az európai integráció irányáról zajlott éles vita. Azonban éppen ez a karaktervonás okozta bukását a CDU pártadomány-botránya révén. Ha nem lett volna állhatatos, nem lettek volna illegális CDU-számlák, "de újraegyesítés sem" - írta a Die Welt.

A baloldali Der Tagesspiegel kiemelte, hogy Kohlnak a hatalom megszerzésére és megtartására irányuló akarata "legendás" volt, mint ahogy az emlékezete is. Soha nem felejtett el senkit és semmit, "pozitív és negatív értelemben". Mindenkinél jobban ismerte pártját, és a körülötte lévő emberekben mindig "felismerte, és ki is használta az erősségeket és a gyengeségeket".

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint az utókor olyan kancellárként emlékezik majd Helmut Kohlra, aki "néhányszor a megfelelő időben a megfelelő lépéseket tette". Nem volt minden jó munkásságában, de egyes elemek "annyira jók voltak, hogy történelmi jelentőségre tettek szert". A német egység "nem hullott Helmut Kohl ölébe, és az európai egyesülés sem ment végbe csak úgy, magától". Mindez úgy történt, hogy "Kohlnak volt egy víziója, kormánya pedig kidolgozott hozzá egy stratégiát", amely ugyan nem mindig vált be, de "végül elvezetett ehhez a nehézkes Európához, amely a menekültválság, az euró körüli bizonytalanságok és a regionális egyenlőtlenségek ellenére a valaha volt legjobb Európa" - írta a Süddeutsche Zeitung.

Az egyik vezető bajor regionális lap, a Passauer Neue Presse hangsúlyozta: Helmut Kohlnak sikerült egy "diplomáciai maraton" révén meggyőznie az európai szomszédságot és a világhatalmakat arról, hogy a "nagyobb Németország" kiszámítható partner marad. Ebből utódai is profitálnak, "Helmut Kohl politikai teljesítménye nélkül elképzelhetetlen lenne, hogy Angela Merkel Európa legfontosabb vezető alakja".

Helmut Kohl szűkebb hazája, a Rajna-vidék egyik legnagyobb lapja, a Rhein-Neckar Zeitung szerint "ez az ember valójában megérdemelné a Nobel-békedíjat", hiszen a fal ledöntését "a békés európai együttélés sikertörténetévé tette". Ehhez egész biztosan kellett egy adag szerencse, de ez a szerencse a rátermett, serény, a mások bizalmáért megdolgozó ember és a szívósan küzdő politikus szerencséje volt, és egy olyan államférfié, aki "1989/90-ben távlatosabban gondolkodott, mint sokan mások".

Gyászszalaggal lépnek pályára
Helmut Kohl emlékére vasárnap fekete karszalaggal lép pályára a német labdarúgó-válogatott a Konföderációs Kupa nyitófordulójában. A német szövetség engedélyt kért a gyászszalag viselésére a nemzetközi szövetségtől (FIFA), amely ehhez hozzájárult. A Nationalelf vasárnap Ausztrália ellen kezdi meg szereplését a jövő évi világbajnokság főpróbájának számító oroszországi Konföderációs Kupán.

Lásd még: Gyász Németországban - Meghalt Helmut Kohl

Szerző

Távol marad a román konfliktustól az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem kíván beavatkozni a román kormánykoalíción belül kialakult konfliktusba, és csak közvetlenül a szavazás előtt dönt arról, hogy megszavazza-e a koalíció pártjai által saját kormányuk leváltására kezdeményezett bizalmatlansági indítványt - jelentette ki szombaton Kolozsváron Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Az elnök azt követően nyilatkozott erről a sajtónak, hogy a szövetség operatív döntéshozó szerve, a 33 tagú állandó tanács elemezte a romániai belpolitikai helyzetet. Kelemen Hunor elmondta: a szövetség számára nincsen semmilyen sürgősség, képviselői nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány vasárnapra tervezett felolvasásán, és ha a különböző parlamenti pártok megkeresik a szövetséget, hétfőtől valamennyi féllel tárgyalnak.

Már eddig is folytak telefonos beszélgetések Liviu Dragneával, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, Sorin Grindenu miniszterelnökkel és Calin Popescu Tariceanuval, a kisebbik kormánypárt, az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnökével, de hivatalos tárgyalások csak hétfőtől kezdődhetnek, ha a felek tárgyalni szeretnének az RMDSZ-szel.

Kelemen Hunor szerint egyértelműen a koalíció vezetőit terheli a felelősség a kialakult kormányválság miatt. Megjegyezte: ha nem az ország sorsáról lenne szó, nem is tudná visszatartani a nevetését amiatt a fonák helyzet miatt, hogy a koalíció bizalmatlansági indítvánnyal próbálja megbuktatni a saját kormányát. Úgy vélte: a parlamenti demokráciában a parlamenti többségnek lehetősége kell, hogy legyen arra, hogy leváltsa a minisztereket, vagy akár a miniszterelnököt is. Szerinte a mostani válság is azt jelzi, hogy amikor nem a kormánypárt elnöke tölti be a miniszterelnöki tisztséget, "akkor a dolgok nem működnek". 

Szerinte Romániának politikai kormányra van szüksége. "Bízunk benne, hogy a PSD-ALDE koalíció házon belül meg tudja oldani a helyzetet, és nem lesz szüksége külső segítségre. Nem tudunk beavatkozni egyetlen párt belső ügyeibe sem. Helyettük nem tudunk dönteni" - jelentette ki. Úgy vélte, amíg van egy kormánya az országnak, addig korai lenne az RMDSZ esetleges kormányra lépéséről, minisztériumokról tárgyalni. Hozzátette: személyes ambíciói nincsenek.

Arra a kérdésre, hogy a szövetség elégedett-e a koalícióval való parlamenti együttműködéssel, kijelentette: az együttműködés hullámzó volt, de van még két hét a parlamenti ülésszakból, és ez idő alatt még sok minden történhet. Kelemen Hunor elmondta, egyelőre a tárgyalásokra kapott felhatalmazást a Szövetségi Állandó Tanácstól (SZÁT). A tárgyaló csapatot maga választja ki, de ennek mindenképpen tagjai lesznek az RMDSZ frakcióvezetői, a szövetség ügyvezető elnöke és a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) - az RMDSZ 120 tagú "kis parlamentjének" - az elnöke. Elmondta: bizalmatlansági indítvány szavazásával kapcsolatban a szövetség parlamenti frakciói hoznak döntést. Azt is megjegyezte azonban: ha szükségesnek látják, újabb SZÁT-ülést tartanak, vagy akár az SZKT ülését is összehívják.

Szerző
Témák
RMDSZ