Trump milliárdokkal tartozik hitelezőinek

Publikálás dátuma
2017.06.18. 11:21
FOTÓ: Tom Pennington/Getty Images
Donald Trump jelentős összegekkel, összesen 315,6 millió dollárral - ez forintra átszámolva közel 87 milliárdot jelent - tartozik amerikai és külföldi hitelezőknek – ez derült ki a kormányzati etikai hivatal által nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozatából. 

A Deutsche Banktól felvett hitelei, jelzálogterhei mintegy 80-175 millió dollárt tesznek ki. A 104 oldalas dokumentumot azért böngészik nagy figyelemmel, mivel a milliárdos elnökké választása előtt, s azóta sem volt hajlandó adóbevallásait közzétenni. A vagyonnyilatkozatát azonban kötelezően be kellett nyújtania.

Trump a beiktatása előtti napon mintegy 500 pozícióról mondott le, többéségük amerikai cégnél volt, de Skóciában, Írországban, Kanadában, Brazíliában és Bermudán is betöltött vezető tisztségeket. Vállalkozásaiból a milliárdos így is jelentős jövedelmet húz. Legnagyobb bevétele golfklubjainak jövedelméből származik. A Miamiban lévő Trump National Doral majd 116 millió dolláros bevételt hoztt, de kevesebbet, mint előző évben, amikor 132 milliót jövedelmezett. A Trump Corporation ingatlanbefeketető cég jövedelme megháromszorozódott, 18 millió dollárra nőtt, Mar-a-Lago-i golfklubjának bevétele negyedével ugrott meg, 37,25 millió dollárral, a New Jersey állambeli Bedminsterben lévő golfklubjának bevétele valamelyest visszaesett, 19,7 millió dollárt tett ki.. Bár eladta a Miss Universe szépségverseny jogait, így is 11 millióval lett gazdagabb az ezzel kapcsolatos bevételekből. A washingtoni Trump International hotelből 19,6 millió dollárt folyt be az elnök kasszájába. Egy 2015-ben publikált könyvéből 1-5 millió dolláros bevétele lett.

Trump összes vagyonát 1,4 milliárd dollárra teszik - írta a Reuters.

Szerző

Tűzszünetet hirdettek egy szíriai városban

A szíriai hadsereg szombat déltől 48 órás egyoldalú tűzszünetet hirdetett Deraa város térségében – jelentette be a SANA állami hírügynökség. 

Eközben két párhuzamos vonalon is folytatódott a közvetítés a béketárgyalások felújítása érdekében. Az ENSZ közvetítésében Genfben zajló megbeszéléseket július 10-én kezdenék újra, a kazahsztáni fővárosban, Asztanában, orosz közvetítéssel zajló tárgyalásokra július 4-5-én kerülne sor. Staffan de Mistura, a világszervezet szíriai megbízottja júliusra tervezné a béketárgyalások hetedik fordulóját, s elképzelései szerint augusztusban, majd szeptemberben is tárgyalnának.

Az Egyesült Államok a Reuters tudósítása szerint üdvözölte a szíriai tűzszüneti bejelentést, s felszólította a damaszkuszi kormányzatot, hogy tartsa be a vállalt fegyvernyugvást. Májusban Irán, Oroszország és Törökország részvételével négy deeszkalációs zónát hoztak létre Szíriában, e térségekben ugyan valamelyest csökkent a harcok hevessége, de a fő frontvonalakon folytatódtak a harci cselekmények.

Deraa városát hetek óta támadja a szíriai hadsereg és az iráni támogatást élvező milicák, készülődve a lázadók ellenőrzése alatt álló városrészek visszafoglalására. Az Egyesült Államok és Oroszország Jordániában folytat tárgyalásokat egy újabb nyugalmi zóna kialakításáról, ez magában foglalná Deraa tartományt is.

A több mint hat éve folyó szíriai konfliktusban többszázezer ember veszítette életét, s 11 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.

Szerző

Terrortámadás egy plázában - Meghalt három ember

Három ember életét veszítette egy robbantásban, helyi idő szerint szombaton este a kolumbiai fővárosban, Bogotában. 

A kolumbiai hatóságok szerint terrortámadás történt. A robbanás a Zona Rosa térségében, egy zsúfolt bevásárlóközpontban történt, 11 másik ember megsérült a balesetben. A bombát egy női mosdóban helyezték el. Bogota polgármestere, Enrique Penalosa a BBC jelentése szerint közölte, hogy a három halálos áldozat egyike francia nő volt, az egyik sérült állapota súlyos, kilenc embert kezelnek kórházban.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot. Tévébeszédben biztosította a közvéleményt, hogy mindent megtesznek a terrortámadások elkerülésére, nincs tudomásuk újabb támadás előkészületeiről. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a merénylet elkövetését.

Szerző