Deteki állatkínzás - Olvasásra ítélték az alpolgármester fiát és társát

Publikálás dátuma
2017.06.19. 18:09
A kép csak illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a deteki alpolgármester fiát és társát, akik 2015 júliusában brutálisan halálra vertek egy magatehetetlen kiskutyát. Az ítéletben szerepel még, hogy csoportos foglalkozásra kell járniuk, novellát olvasniuk és filmet nézniük, majd ez alapján fogalmazást írniuk.

A két fiatal tavaly júliusban Beret és Detek között az út menti árokban fedezte fel a kistestű kutyát, aki mozgásában erősen korlátozott volt, de nem volt életveszélyes állapotban. Elhatározták, hogy agyonverik az állatot, ezért egy közeli kis hídhoz a nádasba vitték, hogy mások ne láthassák cselekményüket. 

Egyértelmű volt, hogy nem segíteni akarnak az állaton, hanem el akarják pusztítani - állt a vádiratban. A patakparton a fiatalkorú vádlott egy szerszámnyéllel kétszer ütötte meg nagy erővel a földön fekvő kutyát. Az állat nem múlt ki azonnal, próbált az életéért küzdeni, de végül elpusztult. Az elkövetők a cselekményt videóra vették, majd feltöltötték az internetre.

A bíróság az elsőrendű vádlottat állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek és 6 hónap, 1 évre felfüggesztett szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat pedig bűnsegédként elkövetett állatkínzás miatt 5 hónap, 1 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletben - a büntetés nevelő jellegének hangsúlyozása mellett - rendelkeztek mindkét vádlott pártfogó felügyeletéről. Külön magatartási szabályként előírták a vádlottak részére, hogy csoportos foglalkozásokon vegyenek részt, amelynek a tematikájában kell, hogy szerepeljen az állatok védelme, gondozása, az állatkínzás jogkövetkezményeinek tudatosítása, Csáth Géza: Anyagyilkosság című novellájának elolvasása, és a könyv alapján készült Witman fiúk című film megtekintése után az állatkínzás lehetséges következményeit feldolgozó fogalmazás megírása.

Szerző

Medve tépett szét egy fiatalt

Publikálás dátuma
2017.06.19. 15:59
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock

Az Anchorage és Girdwood közti Robert Spurr-emlékverseny ifjúsági szekciójában résztvevő fiú körülbelül félúton járt, amikor SMS-ben arról értesítette egy hozzátartozóját, hogy medve üldözi. Több mentőcsapat is a keresésére indult, de már csak a széttépett fiatal maradványait találták meg - írja az Origó.

Egy vadőr a fején lőtte meg a medvét, de az elmenekült - jelentette az Alaska Dispatch News helyi hírportál.

Szerző

Erdőtűz pusztít a Horvátországban is

Továbbra is erdőtüzek pusztítanak a dél-dalmáciai Makarska riviéra közelében, az újabb tűzeset miatt a hatóságok Tucepi több szállodájából 800 turistát evakuáltak hétfőn kora reggel - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Az első tűzeset Podgora közelében történt szombat hajnalban. A tűzoltók azonban az erős széllökések miatt nem tudták feltartóztatni a lángokat, amelyek így továbbterjedtek a Bikovo Természetvédelmi Parkra. A viharos erejű szél a hétvégén megnehezítette a tűzoltó repülőgépek munkáját is. A tűzoltásba ezért hétfőn a hadsereg is bekapcsolódott.

Drazen Glavina megyei tűzoltó főparancsnok a sajtónak elmondta, hogy két erdőtűz néhány helyen megközelítette a lakóházakat is, és lehúzódott teljesen a tengerig. Senki sem sérült meg. Hozzátette ugyanakkor, hogy meggyengült a bóra szél, ezért a tűzoltó repülőgépek újra felszállhatnak. Az erdőtüzeket csak levegőből lehet eloltani.

A tűz hétfőn délelőtt Makarska felé vette az irányt. Az oltás és a tűz terjedése miatt több helyen útlezárásokra kell számítani.
A horvát lapok arról számoltak be, hogy a turisták egy része felajánlotta segítségét a tűzoltásban, mások viszont úgy döntöttek, hogy megszakítják nyaralásukat, és hazautaznak.

Szerző