Előfizetés

Brazíliából hoztak kokaint - Videó

Publikálás dátuma
2017.06.21. 11:33
Forrás: police.hu
A rendőrség kábítószer-kereskedelem miatt folytat nyomozást B. Károly 38 éves budapesti lakos és két társa ellen. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízásából a 20 éves budapesti K. Fanni Brazíliából kokaint szállított Magyarországra, kettőjük között pedig a 22 éves budapesti B.-né R. Zsuzsanna közvetített - írja a police.hu.

A nyomozás adatai szerint  K. Fanni június elején São Pauloba repült, ahol kokaint kellett átvennie, majd azzal Brüsszelbe utaznia. B. Károly és B.-né R. Zsuzsanna személyautóval a drogszállítmánnyal Európába érkező nő elé ment, akivel másnapra értek Magyarországra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai június 19-én délután egy fővárosi benzinkúton ellenőrzés alá vonták a járművet, illetve annak utasait és a K. Fanni által használt hátizsák hátsó merevítőjébe rejtve 943,54 gramm kábítószergyanús port találtak a rendőrök. A lefoglalt anyagról a vegyészszakértő előzetes véleményében megállapította, hogy az kokain, amely súlya alapján feltehetően meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, feketepiaci értéke körülbelül 40 millió forint.

Budapesti közlekedés - 15 milliárdot ad az állam

Publikálás dátuma
2017.06.21. 10:46
Egy hete már dönteni kellett volna, de sok kérdés maradt a mai ülésre. MTI Fotó: Soós Lajos
A Fővárosi Közgyűlés jóváhagyta azt a támogatási szerződés, amely alapján az állam 15 milliárd forinttal támogatja a közösségi közlekedést. Döntöttek közterületek elnevezéséről és arról is, hogy korlátozzák a futóversenyek számát Budapesten.

A 15 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás kizárólag a közösségi közlekedési személyszállítási közszolgáltatások megrendelésére és ellátására, a megrendelt közszolgáltatások bevétellel nem fedezett indokolt költségeinek, valamint a BKK Zrt. helyi közösségi közlekedés működtetésével kapcsolatos költségeinek ellentételezésére szolgál.

Tizenegy közterület elnevezéséről döntöttek

A III. kerületben így mostantól a Hadrianus utca környékén megtalálható lesz a Traianus tér és a Septimus Severus utca, a Gőtés-tóhoz ezentúl a Gőtés köz vezet majd, a mikroflopi feltalálójára pedig a Jánosi Marcell köz emlékeztet.

A XI. kerületben a Forgalmi utcánál létrehozták a Ljubjana teret, a változtatást a szlovén nagykövet kezdeményezte, miután Budapesten eddig egyetlen közterület neve sem volt Szlovéniához köthető.

A XVI. kerületben a Zselic utcától délre neveznek el új közterületeket a Dunántúli-dombságban található településekről, így lesz a környéken Kardosfa, Ibafa, Bőszénfa, Gálosfa és Simonfa utca is.

A XVIII. kerületben Schaub Mihályról, Pestszentimre első plébánosáról neveznek el egy eddig névtelen utcát.

Korlátozzák a  futóversenyek számát

A testület 16 igennel, 5 ellenében támogatta a Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes által jegyzett előterjesztést.

A módosítás értelmében egy naptári évben legfeljebb három jelentős forgalomkorlátozással járó, hat kisebb forgalomkorlátozással járó, valamint három forgalomkorlátozással nem járó futó sportesemény kerülhet be a naptártervbe.
A módosítással szigorítják a futóversenyek pályázati feltételeit, illetve - mérlegelve a korábbi évek gyakorlatát, a tapasztalatokat felhasználva - a pályázati eljárás egységesebbé teszik a hatékonyabb ügyintézés érdekében. Szigorító feltételként jelenik meg, hogy valamennyi szervező pályázat útján kerülhet be a futó sportesemények éves naptártervébe.

Az előterjesztést Kocsis Máté (Fidesz) józsefvárosi polgármester, önkormányzati és rendészeti tanácsnok javaslatára vette ismét napirendjére a Fővárosi Közgyűlés, amely a múlt szerdán megfelelő számú támogató hiányában még nem fogadta el ezt a rendeletmódosítást.

Építészeti örökségvédelmi pályázatot hirdetnek

Félmilliárdos keretösszeggel írják ki az építészeti örökségvédelmi támogatás pályázatát, amely három korábbi támogatás helyett jelenik meg idén. A Fővárosi Közgyűlés a támogatás meghirdetésével egyablakos pályázati eljárást akar lefolytatni, a korább három - építészeti értékvédelmi támogatás, műemléki keret, valamint építészeti örökségvédelem alatt álló társasházak és lakásszövetkezeti lakóépületek állagmegóvási munkáinak támogatása - külön pályázat kiírása helyett. Ezzel elsősorban olyan munkák megvalósulását akarják elősegíteni, amelyek a városképet meghatározó építészeti értékek megőrzésére, felújítására, restaurálására irányulnak.

A vissza nem térítendő támogatás legfeljebb a megpályázott munka összköltségének 50 százaléka lehet. A támogatás összege pályázatonként nem haladhatja meg a 20 millió forintot. A támogatásra kizárólag az örökségvédelem - műemléki egyedi és területi védelem, valamint fővárosi vagy kerületi helyi védelem - alatt álló épületek tulajdonosai és jogszerű használói pályázhatnak.

Nyolc új díszpolgárt avattak

Átadta Budapest díszpolgári címeit Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai ünnepi ülésén, az elismerő címben nyolcan részesültek, akik a főváros életében jelentős, meghatározó szerepet töltenek be, kiemelkedő teljesítményükkel Magyarországnak, Budapestnek dicsőséget szereztek.

Díszpolgári címet kapott Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó, Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Bereményi Géza Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla díjas író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező, Fenyvesi Máté volt válogatott labdarúgó és országgyűlési képviselő, Klinghammer István, földrajztudós, térképész, az ELTE korábbi rektora és Szinetár Miklós Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színházi, opera-, tévé- és filmrendező.
Az elismerésben posztumusz részesült László János, a Magyar Kerékpárosklub egykori elnöke és Olofsson Károly Placid bencés szerzetes.

Honnan lesz pluszpénz a metrófelújításra?

Publikálás dátuma
2017.06.21. 10:18
FOTÓ: Molnár Ádám
A Demokratikus Koalíció kezdeményezte, hogy a Fővárosi Közgyűlés következő ülésére a főpolgármester nyújtson be előterjesztést arról, miből finanszírozná Budapest a 3-as metró felújításának 30 milliárdos pluszforrásigényét.

A testület szerdai ülése előtt tartott sajtótájékoztatón Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője azt mondta, Tarlós István ebben a kérdésben ellentmondásosan nyilatkozott: május végén azt közölte, hogy az önkormányzat nem is nagyon tud, de nem is nagyon akar gondoskodni a metrófelújításhoz szükséges többletforrásról, két héttel később azonban már arról beszélt, hogy több mint 30 milliárdos pénzmaradványa van a fővárosnak.

Az ellenzéki képviselő hangsúlyozta: a hatályos fővárosi büdzsében nem látják ezt az összeget, a DK pedig továbbra is úgy gondolja, hogy ezt a feladatot állami forrásból kell végrehajtani, de minél előbb, mert "nem szabad szórakozni 473 ezer ember utasbiztonságával".