Halálkamion - Megkezdődött a tárgyalás

Publikálás dátuma
2017.06.21. 12:17
Az ügy elsőrendű vádlottját kísérik a Kecskeméti Törvényszék tárgyalótermébe. MTI Fotók: Ujvári Sándor
A vád ismertetésével megkezdődött a 71 migráns halála miatt indított per a Kecskeméti Törvényszéken szerdán.

A vádirat ismertetése előtt az elsőrendű vádlott tört magyarsággal bejelentette, hogy a nyomozás során volt egy pastu tolmács, akivel jól megértette magát, most viszont nem érti tökéletesen az elhangzottakat, hiszen legalább 30 nyelvjárás él a nyelvben, így szeretné, ha a korábban alkalmazott tolmács fordítana a tárgyalás ideje alatt is. Jádi János, a tanács elnöke elmondta: a tolmács személyét a vádlott nem választhatja meg. A kirendelt tolmács nyelvismerete anyanyelvi szintű, így ezzel kapcsolatosan szakmai kifogás nem merülhet fel.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség embercsempészés és más bűncselekmények miatt emelt vádat egy afgán, kilenc bolgár, illetve egy bolgár és libanoni kettős állampolgárságú férfi ellen május elején. A vádlottak közül tíz előzetes letartóztatásban, egy szökésben van.

A 71 ember halálát okozó "parndorfi ügy" a 26 vádpont egyike. A bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyerek az indulástól számított három órán belül, még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.

A bűnszervezet tagjai már másnap hajnalban ismét 67 migránst zsúfoltak be egy szintén zárt hűtőkocsiba Mórahalom közelében, őket az ausztriai Gálosig (Gols) vitték. A bezárt emberek ebben ez esetben azonban ki tudták rúgni a kamion rakterének ajtaját, így senki nem halt meg.

A kiemelt jelentőségű bűnügy valamennyi vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. A tervek szerint vád ismertetése után megkezdik a vádlottak kihallgatását. A tárgyalás arab, bolgár és pastu tolmácsok részvételével zajlik. Az eddig felmerült bűnügyi költség meghaladja a 100 millió forintot.

A tárgyalás jelentős biztonsági intézkedések és médiaérdeklődés mellett vette kezdetét.

Szerző
Frissítve: 2017.06.21. 15:12

Brazíliából hoztak kokaint - Videó

Publikálás dátuma
2017.06.21. 11:33
Forrás: police.hu
A rendőrség kábítószer-kereskedelem miatt folytat nyomozást B. Károly 38 éves budapesti lakos és két társa ellen. A férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy megbízásából a 20 éves budapesti K. Fanni Brazíliából kokaint szállított Magyarországra, kettőjük között pedig a 22 éves budapesti B.-né R. Zsuzsanna közvetített - írja a police.hu.

A nyomozás adatai szerint  K. Fanni június elején São Pauloba repült, ahol kokaint kellett átvennie, majd azzal Brüsszelbe utaznia. B. Károly és B.-né R. Zsuzsanna személyautóval a drogszállítmánnyal Európába érkező nő elé ment, akivel másnapra értek Magyarországra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai június 19-én délután egy fővárosi benzinkúton ellenőrzés alá vonták a járművet, illetve annak utasait és a K. Fanni által használt hátizsák hátsó merevítőjébe rejtve 943,54 gramm kábítószergyanús port találtak a rendőrök. A lefoglalt anyagról a vegyészszakértő előzetes véleményében megállapította, hogy az kokain, amely súlya alapján feltehetően meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, feketepiaci értéke körülbelül 40 millió forint.

Szerző
Témák
Brazília kokain

Halálos baleset Peresztegnél

Életét vesztette egy ember, amikor autója letért az útról, majd az oldalára borult a 84-es főút 106-os kilométerénél, Pereszteg közelében - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A baleset áldozatát feszítővágóval szabadították ki a járműből a tűzoltók. 

Szerző