Nagy, közös csobbanás a Tiszában

Publikálás dátuma
2017.06.21. 13:28
FOTÓ: Merle István
Több mint egy évtizedes hagyomány egy nagy, közös csobbanással ünnepelni az európai folyókat és vizes élőhelyeket. Idén a WWF szervezésében Magyarország ismét csatlakozik a kihíváshoz, és az ország településeit ugrásra szólítja. A WWF Magyarország központi eseménye Tiszalökön lesz, a PET Kupa hajóinak beérkezése után.

A Nagy Ugrás az ember és a természetes környezet közötti harmónia újraélesztésének európai kezdeményezése. Európa szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyók, tavak vizébe, hogy így hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre. Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson (Big Jump Europe) 2005-ben több mint 250.000 embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban.

A WWF a tavalyihoz hasonlóan idén ismét felhívást tett közzé Magyarország települései és közösségei számára, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat 2017. július 9-én. A résztvevő települések vagy közösségek között verseny indul, hogy kiderüljön, a Nagy Ugrás hol veti a legnagyobb hullámot. Azok a települések, amelyek nem közvetlenül vízparton fekszenek, társulhatnak másokkal egy nagy, közös csobbanásra.

Szerző

Merényletkísérlet Brüsszelben - Meghalt az elkövető

Publikálás dátuma
2017.06.21. 13:03
Fotók:Charles McQuillan/Getty Images
Meghalt a Brüsszel központi pályaudvarán elkövetett merényletkísérlet feltételezett elkövetője - közölte szerdán a belga ügyészség. A 36 éves férfi a belga főváros Molenbeek nevű negyedében élt, ahol korábban a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merénylet elkövetői is megfordultak.

A marokkói állampolgárságú férfi nem szerepel szélsőségesként a rendőrség nyilvántartásában - közölte szerdán Eric Van Der Sypt, a belga szövetségi ügyészség szóvivője. Arról számolt be, hogy a biztonsági erők által a brüsszeli központi pályaudvaron agyonlőtt férfinél nem találtak fegyvereket, és a korábbi hírekkel ellentétben nem viselt robbanómellényt sem, "csak" egy robbanóanyagokkal és szögekkel megpakolt táska volt nála, amelyet megpróbált felrobbantani.

A tettes lakását szerdára virradóra átkutatták a belga főváros Molenbeek negyedében, amely azután került a nemzetközi érdeklődés középpontjába, hogy kiderült, hosszabb-rövidebb időre többen is megfordultak ott a 2015-ös párizsi és a tavalyi brüsszeli merényletek elkövetői közül.

Brüsszel központi pályaudvarát reggel újranyitották és a közlekedés is helyreállt a városban. A miniszterelnök ugyanakkor elmondta, hogy megerősítik a biztonsági intézkedéseket a nyilvános rendezvényeken.

A helyszínen tartózkodó katonák “semlegesítették” a brüsszeli Központi Pályaudvaron történt keddi robbantás feltételezett elkövetőjét, a tűzszerészek utóbb hatástalanították a férfi derekára erősített robbanószerkezetet - közölte még tegnap késő este Eric Van Der Sypt, a fővárosi ügyészség szóvivője, aki később bejelentette, hogy meghiúsított terrortámadásként kezelik a történteket.

Szemtanúk szerint este fél 9-kor robbanások hallatszottak és kisebb tűz ütött ki a brüsszeli Központi Pályaudvaron. A pályaudvar egyik alkalmazottja több médiának azt nyilatkozta, hogy a feltételezett elkövető azt kiabálta: “Allah Akbar!” A robbanásokat követően az emberek fejvesztve menekülni kezdtek az épületből és a peronokról. A rendőrség és a katonaság 2 perc alatt kiérkezett a helyszínre, és kiürítette az épületet, valamint a környékét.

Az incidens nyomán pánik tört ki a pályaudvarhoz közeli híres brüsszeli téren, a Grand Place-on is, amelyet a rendőrség szintén kiürített, de nem talált a környéken semmi gyanúsat.

A múlt márciusi brüsszeli merényletsorozat óta a közintézményeket, a nagyobb közlekedési csomópontokat és a pályaudvarok fegyveres katonák őrzik. 

Tavaly március 22-én a belga fővárosban a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson is terrortámadást hajtottak végre, harminckét ember halálát okozva. A robbantásos merényletek elkövetőjeként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett. Belgiumban még mindig hármas, azaz "súlyos" fokozaton tartják a terrorkészültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a fenyegetés jelentős, "lehetséges és valószínű" terrortámadás.

Szerző
Témák
Brüsszel terror
Frissítve: 2017.06.21. 14:51

Puccs az olajkirályságban

Megfosztotta tisztségétől a 2015-ben kinevezett eddigi trónörökösét Szalmán bin Abdel-Azíz. A szaúdi király 57 éves unokaöccse helyett saját 31 éves fiát, Mohamed bin Szalmánt, az eddigi helyettes trónörököst tette meg a korona elsőszámú várományosává. A váratlan döntést hivatalosan úgy kommunikálták, hogy Nájef válik meg tisztségétől, amit az tesz kérdésessé, hogy a belügyminiszteri tárca éléről is menesztették.

Az új trónörökös, a fiatal herceg eddig is az ország egyik legfőbb gyakorlati vezetője volt, a királyi család legbefolyásosabb tagja. 2015-ben, huszonévesen lett védelmi miniszter és helyettes trónörökös, ami még a királyi család tagjait is meglepte, s egyben ő a Saudi Aramco, a világ legnagyobb és legfontosabb olajvállalatának a vezetője is. Bár a gazdasági tárca nem hozzá tartozik, 2016-ban, az olajárcsökkenés okozta gazdasági gondok orvosolására ő jelentett be reformokat, azt, hogy 20 éven belül Szaúd-Arábia olyan állammá válik, amely elsődlegesen nem a nyersanyagtól függ majd.

Amióta Mohamed bin Szalmán a védelmi miniszter, Szaúd-Arábia katonailag aktívabb lett. A herceg kinevezésével egybeesik a jemeni síita húszik elleni háború kezdete, az olajkirályság ugyanis 2015 márciusában kapcsolódott be a jemeni polgárháborúba.

Az üzletkötés sem idegen világ számára, minden bizonnyal nagy szerepe van abban az azonnali 110 milliárdos, 10 évre szólóan 350 milliárd dolláros fegyverüzlethez is, amely Donald Trump amerikai elnök májusi rijádi látogatása során jött létre. Emellett az általa vezetett Aramco is 50 milliárd dolláros üzletet kötött amerikai cégekkel.

A szunnita-síita közeledésnek azonban aligha tesz jót az ifjú trónörökös, és nemcsak a jemeni beavatkozás és az Iránnal szemben tanúsított miatt ellenséges magatartás miatt. Libanoni lapok és az Al-Jazeera katari hírtelevízió 2015-ben azt közölték, hogy Szalmán herceg konvoja okozta a mekkai zarándoklat alatt történt 769 halálos áldozatot (köztük 144 iráni zarándok) és mintegy ezer sérültet követelő tragédiát, majd a tömegszerencsétlenséget látván azonnal távozott a helyszínről. Rijad cáfolt ugyan, de Irán máig objektív kivizsgálást sürget.

Szerző