Előfizetés

Királyváradi könnyes búcsú

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2017.06.21. 14:04
Forrás: FIBA
Egy ponttal, 49-48-ra kikapott Olaszországtól a nyolcaddöntőben a magyar női kosárlabda-válogatott, amely így a 9-12. helyen végzett a csehországi Európa-bajnokságon.

A honi szövetség elvárását azzal teljesítette a magyar válogatott, hogy továbbjutott a csoportkörből, ami a házigazda csehek elleni szombati 74-70-es sikerrel vált biztossá. A papírforma alapján a keddi nyolcaddöntőben az olaszok számítottak esélyesebbnek, ám a szakmai stáb szerint a rivális mostani csapatában nincsenek klasszisok, ezért nem legyőzhetetlen az ellenfél.

A magyar együttes remekül kezdett a Hradec Královén (Királyvárad) rendezett találkozón, 9-2-re elhúzott, igaz az első negyed végére csak két pont maradt az előnyből (14-12). A második tíz perc olyan volt, mint egy rémálom, az olaszok zónáztak, kiszorították ellenfelüket a gyűrű közeléből, a kinti dobásokat pedig elrontották a magyarok, akik a második játékrészben már tíz elrontott triplakísérletnél jártak. Ezek után az sem volt meglepő, hogy félidőben 29-21-re vezettek a dél-európaiak, a magyar csapat pedig egy sikeres triplát tudott felmutatni tizenhárom elrontott mellett.

A harmadik tíz percben szinte tökéletesen játszottak a magyarok, 19-5-re hozták ezt a negyedet, amelyben a támadásokat sikerült pontosan befejezni, az olaszoknak pedig semmi sem sikerült, ebben a szakaszban a lepattanókat is remekül gyűjtötte a magyar csapat, 40-34-es vezetéssel kezdődött az utolsó felvonás.

Ami úgy indult, hogy az első négy pontot az olaszok szerezték, akiknek bejöttek a kinti dobásaik, és a védekezésük is összeállt. Ezután mindkét csapat rengeteget hibázott, Stefan Svitek szövetségi kapitány gárdája a 37. percig tudta megőrizni előnyét, ekkor fordítottak 47-46-ra az olaszok. Ezután már nem került vissza az előny a magyarokhoz, az utolsó, rendkívül hektikus percben kosár sem született, az olaszok 49-48-as győzelemmel jutottak be a legjobb nyolc közé.

A magyarok legeredményesebb játékosa Krivacsevics Tijána volt 15 ponttal. A válogatott 2003 után jutott megint tovább a csoportból, két évvel korábban hetedik lett az Eb-n, ennek a teljesítménynek a megismétlésétől – vagy felülmúlásától – egy pont választotta el.

„Nagyon csalódottak vagyunk, de hiszem, hogy sokat tanultunk ebből a vereségből – mondta Stefan Svitek, a magyarok szövetségi kapitánya. – Az elmúlt két évben sokat léptünk előre, büszkék lehetünk arra, hogy bejutottunk a legjobb tizenkettő közé. Gratulálok az olaszoknak, további sok sikert kívánok nekik.”

Nagy-Bujdosó Nóra elköszönt
Nagy-Bujdosó Nóra a találkozó után az M4 Sport televíziós csatornán jelentette be, hogy nem játszik többet a válogatottban, klubjában, Cegléden még egy szezont vállal. A 31 éves magasbedobó 2012-ben az Év játékosa volt Magyarországon, két évvel ezelőtt megszületett a kisfia, csak levezető szándékkal tért vissza tavaly, amiből ismét válogatottság, és Eb-szereplés lett. Mivel Budapesten lakik, naponta összesen három órát utazik az edzések kedvéért.

Az Alkotmánybíróságra küldené a civil törvényt az LMP

Az Alkotmánybíróságra küldené a civil törvényt az LMP, az ehhez szükséges ötven képviselői támogatást pénteken, az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján gyűjtenék össze, hogy még a nyári ülésezési szünet előtt benyújthassák indítványukat. 

Szél Bernadett társelnök szerdai sajtótájékoztatóján az aggályait sorolva elmondta: a már elfogadott törvény szerinte sérti az érintett szervezetek jogát a jó hírnévhez, és önkényesen diszkrimináló passzusokat fogalmaz meg azzal, hogy az uniós támogatások külföldi jellegét aszerint határozza meg, hogy azok odaítéléséről hazai költségvetési szerv dönt-e vagy sem.

A jogszabály szerinte emellett a magánszférához kapcsolódó alapjogokkal kapcsolatban is önkényes diszkriminációt alkalmaz. Hozzátette: egyes civilek máig nem tudják, hogy a törvény hatálya alá tartoznak-e, az ugyanis homályosan fogalmaz a figyelembe veendő juttatásokkal kapcsolatban, vagyis nem világos, mi alapozza meg a listázást.

Szél Bernadett szerint a kormányoldal a külföldi magyarokat támogató szervezetekre nézve is veszélyes precedenst teremt, a rossz példa ugyanis ragadós - jegyezte meg.

A frakcióvezető kérdésre megismételte: a pénteki rendkívüli ülésnapon frakciója teljes létszámban jelen lesz, de nem támogatnak olyan változtatást a plakáttörvényen, amely a Fidesznek kedvezne, és erre kérte a többi ellenzéki pártot is. Megjegyezte: a kormány visszaélt az LMP nevével, amikor azt állította: az ellenzéki párt a saját javaslatát is leszavazta. Szél Bernadett leszögezte: mivel javaslatuk nagy részét a kormányoldal nem fogadta be, így nem tudtak hozzájárulni a változtatásokhoz.

Bírálta azt a javaslatot is, amelyet az MSZP ismertetett az erről szóló hétfői egyeztetésen, mondván: az sem tiltotta volna meg a kormánypropagandát a választások közötti majdnem négy évben.

Tarlós megbukott - mondja az MSZP

Elégtelennek értékelte Tarlós István budapesti főpolgármester idei első félévben nyújtott teljesítményét szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője.

Az ellenzéki politikus szerint "Tarlós István megbukott: nem áll ki a budapestiekért, nem szerzett pénzt az életveszélyes 3-as metró teljes felújítására, tönkre akarja tenni a Római-partot, ész nélkül hagyja, hogy szétbarmolják a Városligetet, drasztikusan csökkenteni akarja a budapestiek sportolási lehetőségeit, és bontana, például felüljárókat, miközben nem építene semmit".

Mint mondta, a pénzhiány miatt soha olyan messze nem voltunk a 3-as metró felújításától, miközben az aranyáron vett orosz metrókocsik "gyakorlatilag életveszélyesek", míg a főpolgármester másik szívügye, a Római-parti gát esetében se összehasonlító tanulmány, se kockázatelemzés nem készült a különböző nyomvonalakról, eközben megakadályozzák, hogy az 55 ezer érintett helyi polgár egy helyi népszavazáson közvetlenül is véleményt nyilváníthasson a témában.

Horváth Csaba kifogásolta, hogy a városvezetés visszamutogat a múltba, holott hét éve már vele azonos politikai platformon lévő kormányzat irányítja az országot; szerinte a főváros irányítói "lerúgták magukról az iskolákat, kórházakat, pont úgy, ahogy a budapestiek fogják lerúgni magukról jövőre Tarlóst és a fideszes bagázst, Orbánnal együtt".