Előfizetés

Trumpot várja Varsó

Miklós Gábor írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:34
Az Európai Tanács lengyel elnökével Donald Tuskkal már találkozott Trump a májusi, szicíliai G7-csúcson. FOTÓ: GETTY IMAGES/SEAN
Regionális vezetőkkel fényképezkedhet Donald Trump a lengyel fővárosban, részükről még megkaphatja azt az amerikai elnöknek szóló csodálatot, amelyet Nyugat-Európában már elveszített.

Július 6-án Varsóba érkezik Donald Trump. Az elnök egy nappal a G-20 hamburgi csúcstalálkozója előtt tesz egy kitérőt a lengyel fővárosba, ahol találkozik a Három tenger országai csoport vezetőivel. A kelet-európai országsáv (A Baltikumtól az Adriáig, illetve Fekete-tengerig húzódó Európa-rész EU-hoz tartozó államairól van szó. A szerző) csúcstalálkozóját eredetileg Wroclawba tervezték. A helyszínt a Trump-vizit miatt tették át Varsóba.

Az amerikai elnök látogatására hatalmas szüksége van erre a lengyel kormánynak, amelyet az Európai Unóban az elszigetelődés és esetleg a kirekesztés fenyeget demokrácia-leépítő politikája miatt. Amióta 2015 ősze óta a jobboldali Jog és Igazságosság párt (PiS) kormányoz, sorban építik le a jogállamiság, a liberális demokrácia intézményeit. Emiatt került konfliktusba Varsó Brüsszellel, s emiatt gyengült meg az ország nemzetközi súlya. Lengyelország vezetői korábban rendszeresen közös csúcstalálkozókat tartottak Franciaország és Németország vezetőivel. Jerzy Buzek elnöke volt korábban az Európai Parlamentnek, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke. A liberális volt kormányfő újraválasztása a hivatalos Varsó ellenére jelezte a PiS kormányának elszigetelődését az EU-ban. (Még leghűbbnek tartott szövetségese dr. Orbán Viktor is galád módon cserbenhagyta politikai barátját Jerzy Kaczynskit a Tuskkal folytatott magánháborúban.)

A varsói találkozó a lengyel elemzők szerint esély a kormánynak, hogy előálljon felmelegített regionális együttműködési tervével, a Trimarium-mal s ahhoz amerikai támogatást is szerezzen. A másik cél az amerikai katonai jelenlét állandósítása és megerősítése a térségben, s ebben Lengyelország szerepének a kiemelése. Korábban Románia is pályázott a fő amerikai támaszpont szerepére a kelet-európai NATO-fronton. Az amerikaiak vonakodva jelentek meg a térségben, amelynek kormányai évek óta követelték, hogy a NATO-együttműködés keretében legyen állandó az atlanti, illetve az USA katonai jelenléte az Oroszországgal határos országokban. Ezért lépett fel a három balti állam, Lengyelország és Románia is – különösen a Krím-félsziget bekebelezése és a kelet-ukrajnai helyi háború kitörése óta. A korábban NATO-szkeptikus Trump most megerősítheti előttük, hogy komolyan gondolja a térségnek járó atlanti védelmi biztosítékokat.

Az amerikai elnök felfogja, hogy Nyugat-Európa már nem tekinti őt a „szabad világ vezetőjének” Varsóban viszont megkaphatja az ujjongó köszöntést, mennybe emelést, mindazt, amire a hozzá hasonló személyiségnek oly nagy szüksége van. Feltehetően megpróbálkozik majd azzal is, hogy a látogatásért cserébe Varsóból is katonai megrendeléseket vigyen haza, miközben a lengyeleket rábírja az amerikai katonai vállalkozásokhoz (Afganisztán, Szíria-Irak) való csatlakozásra. Viszont homályos, miként képesek egyeztetni az Oroszországgal kapcsolatos politikájukat. A lengyel kormány Trump hatalomra kerülése óta aggódva figyeli a Putyinnal való amerikai viszony alakulását. Obama egy szárazföldi dandáron kívül Patriot rakétavédelmi rendszert is telepített lengyel területre. Amennyiben ezek maradnak, az jelzi, hogy Washington komolyan gondolja az újabb NATO-tagok biztonságát.

A Trimarium-koncepció elég homályos. A lengyel értelmezések szerint az egykori szocialista és posztszovjet államok helyzetét erősítené, ha felépítenék gazdasági, kereskedelmi, energetikai és közlekedési hálózatukat. Ezek ahogy korábban a keleti, most a nyugati centrumokhoz kötik őket. „Miért ne kapcsolhatná össze Tallint gyorsvonat Rijekával?” – szól a költői kérdés. Ez kiegészíti az energetikai hálózatok, gáz- és villanyvezetékek összekapcsolásának a gondolata. A lengyelországi Swinoujscie kikötőjében már fogadhatnak cseppfolyós gázt szállító tartályhajókat. Ha megépül Krk-szigetén is a hasonló létesítmény, az a teljes sávnak nagyobb szabadságot adhatna - állítják. Az amerikai palagáz-cégek is érdeklődve néznek erre a potenciális piacra. A Trimarium-koncepcióba bevonhatnák a Selyemutat újra álmodó kínaiakat is a lengyel tervezők szerint.

A marsall régi ötlete
Szkeptikus elemzők a tervben a két háború közötti Lengyelország külpolitikai koncepciójának felmelegítését látják. Pilsudski marsall a Németország és Szovjet-Oroszország közötti sávot szerette volna lengyel vezetéssel függetleníteni. Varsóban ezt azzal hárítják, hogy nem gondolnak lengyel hegemóniatörekvésre, sem különutas egységes energiapolitikára.
A Trimarium-eszme EU-s eszközökkel a felzárkózást szolgálná. Sokan teátrális vállalkozásnak tartják a rendezvényt. A résztvevők máris benne vannak egy sor regionális együttműködésben, de ezek többnyire szimbolikus aktusok. Példa erre a V4 csoport, amelynek egyetlen hozadéka, hogy két és fél évtized eredménytelensége dacára is létezik.

Demokrata csalódás Georgiában

A demokratáknak nem sikerült az áttörés Georgia állam 6. számú választókerületében, noha Donald Trumppal szembeni népszavazásként állították be az összecsapást. A republikánus Karen Handel a voksok 51,9 százalékát szerezte meg, a demokrata John Ossoff 48,1 százalékot ért el.

A 30 éves, választott hivatalért korábban nem indult Ossoff érdekes kampányt vívott, s a Demokrata Párt nagy erőkkel felsorakozott mögötte. Abban bíztak, hogy fordítani tudnak egy hagyományosan republikánus körzetben, ahol egykor a volt házelnök Newt Gingrich volt a képviselő, az időközi választást azért tartották, mert az eddigi honatya, Tom Price lett Trump egészségügyi minisztere. Noha a döntően fehér, magas képzettségű választók lakta körzetben nem rajonganak Trumpért, képviselőjüknek végül ismert helyi személyiséget választottak, az 55 éves Handel korábban már a kormányzói posztra is pályázott, akkor sikertelenül.

Trump Twitteren személyes győzelmeként állította be az eredményt. Ez volt minden idők legköltségesebb képviselőházi versenye, a demokraták majd 23 millió dollárt költöttek, a republikánus jelölt 3 milliójával szemben. Ossoff a vereséget elismerő beszédében igyekezett optimista hangot megütni, de a Demokrata Pártnak a kudarc rossz ómen a 2018-as félidős választásokra tekintve.

Királynői programbeszéd Londonban

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.06.22. 07:32
Fotó: Arthur Edwards/Getty Images
A kisebbségi kormányzás baljóslatú kilátásaihoz ironikusan alkalmazkodva, a parlament ceremoniális megnyitása is erősen visszafogott volt.

A terrorizmus árnyékában került sor a westminsteri parlament ünnepélyes megnyitására. A 318 mandátumával abszolút többség híján lévő konzervatív kormánynak minden reális várakozással ellentétben közel két hét alatt sem sikerült „bizalmi és támogatási” megállapodást kötni az észak-ír Demokratikus Unionista Párttal. Az észak-ír béketárgyalásokon megedzett koronahű erők „bekeményítettek” és nyilvánosságra hozták: külső segítségnyújtásukat nem szabad „készpénznek tekinteni”. A kulcsfontosságú szavazásoknál, köztük éppen a kormányprogram elfogadásánál remélt asszisztenciájuknak komoly ára van: extra egymilliárd font az ulsteri egészségügy és hasonló összeg a helyi infrastruktúra fejlesztésére, továbbá a társasági adó csökkentése és a légiforgalmi járulék eltörlése.

II. Erzsébet szombati hivatalos születésnapi katonai parádéja miatt nem maradt elég idő az új parlament hagyományos ceremóniájának előkészítésére. Hatvannégy trónbeszéde közül 1974 óta ez volt az első alkalom, hogy a királynő „utcai” ruhában, lovashintó helyett a királyi Bentley-vel érkezett a westminsteri parlamenthez. A bajokat fokozta, hogy előző este fertőzés miatt, "elővigyázatossági intézkedésként” a VII. Eduárd kórházba került a 96 éves edinburghi herceg, akit Károly walesi herceg helyettesített a királynő oldalán. Maga a trónbeszéd annak ellenére volt a szokásosnál rövidebb, hogy a kilépési tárgyalások miatt a kormány legközelebb két év múlva terjeszt be jogalkotó programot. Az összesen huszonhét törvény közül nyolc vonatkozik a Brexitre.

Első helyen szerepel az európai törvények átültetése a brit jogrendbe, az ún. Nagy Visszavonási Törvény. Külön szabályozás születik az európai munkaerő szabad mozgásának megszüntetéséről. EU-állampolgárokra és családjaikra brit törvények vonatkoznak majd, remélve a bevándorlók számának csökkenését és „minőségének” javulását. Legalább annyira érdekes, milyen törvények maradtak ki a tervek közül, mint hogy mi maradt benn. A toryk választási programjának ígéretei közül szinte semmi nem valósul meg, nem esett szó sem a középiskolai oktatás reformjáról, sem a szociális gondozás szigorításáról. Feltűnően hiányzott Donald Trump ez évre tervezett állami látogatásának említése.

A parlament alsóháza június 28-án szavaz a csomagról. Ez lesz egyben a kisebbségi kormány első próbatétele.