Előfizetés

Kubala László park "alapkövét" tették le a XIII. kerületben

Publikálás dátuma
2017.06.22. 16:51
Tarlós István főpolgármester (b), Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja (b2), Carlos Kubala (b3) és Ladislao K
Ünnepélyesen leleplezték a Kubala Lászlóról, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójáról, az FC Barcelona néhai játékosáról elnevezett park "alapkövét" Budapest XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen csütörtökön.

Tarlós István főpolgármester az emlékkő leleplezésekor úgy fogalmazott, Kubala László okosan futballozott, látott a pályán. Állandó veszélyt jelentett az ellenfél kapujára - tette hozzá. Habár Magyarországon talán nem ismerik elég sokan a labdarúgót, Katalóniában mítoszként tekintenek rá, és Spanyolország egészében máig különleges tisztelet övezi.

Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (MSZP) úgy fogalmazott, büszke kerületiként nem lehet elégszer kifejezni a köszönetet és az elismerést.  Kubala László sportember volt, aki legendává, halhatatlanná vált. Mindig gyakorolt, soha nem volt magával elégedett - emelte ki. A labdarúgó ifjúkorában szívta magába a szolidaritás eszméjét, amely végigkísérte életét. Magyarországról a rendszerrel való elégedetlensége miatt is távozott. Győzelemcentrikus személyiség volt - fogalmazott. A parkról azt mondta, egyebek mellett reprezentatív zöldfelületet, virágos promenádot, kültéri fitneszberendezéseket, talajvizes öntözőhálózatot, gyalogoshidat terveznek kiépíteni, a 350 millió forintos fejlesztésből 250 milliót biztosít a XIII. kerületi önkormányzat.

Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzulja nyomatékosította: Magyarországon el sem tudják képzelni, hogy Spanyolországban mekkora tisztelet övezi Kubala Lászlót, akinek géniuszát elhallgatta a kommunista diktatúra. Közlése szerint ő kezdeményezte Tarlós Istvánnál, hogy nevezzenek el közterületet az FC Barcelona néhai játékosáról.

Tarlós István főpolgármester (b), Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja (b2), Carlos Kubala (b3) és Ladislao Kubala (j3), Kubala Lászlónak, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójának, az FC Barcelona játékosának fiai, Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzula (j4), Ramon Alfonseda, az FC Barcelona csapatvezetője (j2) és Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere (j) a Kubala Lászlóról elnevezett park alapkövének ünnepélyes elhelyezésén a főváros XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen 2017. június 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noém

Tarlós István főpolgármester (b), Pau Vilanova, az FC Barcelona igazgatótanácsának tagja (b2), Carlos Kubala (b3) és Ladislao Kubala (j3), Kubala Lászlónak, az 1950-es évek világklasszis labdarúgójának, az FC Barcelona játékosának fiai, Kovács Barnabás, Magyarország barcelonai főkonzula (j4), Ramon Alfonseda, az FC Barcelona csapatvezetője (j2) és Tóth József, a XIII. kerület szocialista polgármestere (j) a Kubala Lászlóról elnevezett park alapkövének ünnepélyes elhelyezésén a főváros XIII. kerületében, a Vasas Sport Club Fáy utcai sporttelepe mögött, a Tahi utca és a Rákos-patak közötti területen 2017. június 22-én. MTI Fotó: Bruzák Noém

Carlos Kubala, Kubala László egyik fia - tolmácsolt beszédében - megjegyezte, kiskora óta hallgatta a Budapestről szóló történeteket apja és az ő barátai szájából. Amikor 1975-ben végre sikerült először eljutnia a magyar fővárosba, lenyűgözte, hogy mennyi történelem van bezárva az épületekbe, és az utcák beszélnek. A park létesítésével Budapest megfizeti a tartozását Kubala Lászlónak, aki pedig "megtalálja itt a helyét" - vélekedett, hozzáfűzve: megfelelőbb területet nem is jelölhettek volna ki, hiszen így a néhai futballista lélekben eljöhet és láthatja fejlődni a "kölyköket".

Az ünnepség után a Vasas Fáy utcai sporttelepén megkoszorúzták Kubala László szobrát.

Az 1927. június 10-én, Budapesten született Kubala László pályafutása során háromszor szerepelt a magyar, hatszor a csehszlovák és tizenkilencszer a spanyol válogatottban. Magyarországon a Ferencváros és a Vasas színeiben egyaránt pályára lépett.

Játékosként az FC Barcelonával 1950 és 1961 között egyebek mellett négy bajnoki címet és két Vásárvárosok Kupáját nyert, majd klubedzőként az Espanyol, a Málaga, a Murcia és az Elche kispadján is ült a Barcelonáé mellett. Irányításával 1978-ban, tizenkét évnyi szünet után szerepelt ismét világbajnokságon a spanyol válogatott, amelyet 68 mérkőzésen vezérelt. Ez 2014-ig nemzeti rekordnak számított.

A 2002. május 17-én elhunyt Kubala Lászlót 1999-ben, az FC Barcelona alapításának 100. évfordulóján a csapat történetének legjobb játékosává választották a szurkolók.

A Mazsihisz is reagált Orbán Horthy-méltatására

Publikálás dátuma
2017.06.22. 16:39
Heisler András - Népszava fotó/Molnár Ádám
Heisler András, a szervezet elnöke szerint a kormányzó kvalitása vitatható, felelőssége megkérdőjelezhetetlen.

A Mazsihisz elnöke a Népszavához is eljuttatta állásfoglalását:

„Közösségünk súlyos történelmi tapasztalata szerint hazánkat maga alá temette a XX. századi történelem – nem kis részben Horthy Miklós kormányzó 1920. március 1. és 1944. október 16. közötti működésének eredményeként. Horthy – két világháború közötti – államférfiúi kvalitása erősen vitatható.

Azt az embert, aki aláírta a magyar zsidóságot másodrendű állampolgárrá lefokozó numerus clausust (1920), majd az első és második zsidótörvényt (1938 és '39), nem lehet kivételes államférfinak nevezni.

A nevével jelzett korszak – Horthy által is vállalt – antiszemitizmusa miatt pedig hiba példaként állítani a jövő generációja elé. A hatszázezer magyar zsidó és a doni hadsereg sok ezer magyar katonájának haláláért Horthy felelőssége közösségünk számára nem megkérdőjelezhető. A Szovjetunió elleni hadüzenet végső, történelmi következménye pedig Magyarország szovjet megszállása, azaz a negyven esztendőn át tartó diktatórikus rendszer létrejötte volt.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége aggodalommal figyeli a 2018-as választásokat megelőző közéleti mozgásokat. Előremutatóbbnak tartanánk, ha Horthy értékelése helyett a jelen és a jövő kérdéseire fókuszálnának a versengő politikai pártok."

Az LMP nem támogatja migránsfalvak létrehozását

Nemmel válaszolt az LMP a Fidesz azon kérdésére: támogatják-e migránsfalvak létrehozását Magyarországon. 

A kérdést csütörtökön, sajtótájékoztatón Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója tette fel, amelyre válaszul az ellenzéki párt közleményében annyit írt: "nem".

Az LMP a kommünikét úgy folytatta, hogy kérdéseik nekik is lennének a nagyobbik kormánypárthoz, "ha már egy ilyen kört kezdeményezett a Fidesz". Ezek így szólnak: egyetértenek-e európai párttársuk, Jean-Claude Juncker néhány nappal ezelőtti kijelentésével, miszerint Magyarországot nem kellett volna felvenni az Európai Unióba? Miért nem változott tíz év alatt a közalkalmazotti bértábla, miközben növekedést és gyarapodást ígértek a magyar embereknek?

Korábban az Európai Parlament zöldfrakciójának vezetője vetette fel, hogy Kelet-Közép-Európában migráns falvakat kellene létrehozni. Ezen frakció tagja az LMP EP-képviselője, Meszerics Tamás is.