Assange-ügy: London is keresi a megoldást

Ecuador külügyminisztere közölte: London is érdekelt abban, hogy megoldást találjanak a Wikileaks-alapító, Julian Assange sorsára. María Fernanda Espinosa az ecuadori fővárosban, Quitóban nyilatkozott újságíróknak. „Az Egyesült Királyság is keresi a kiutat, de az ügy jelenleg a brit igazságszolgáltatási rendszer kezében van, s nekik megvannak a saját eljárásaik” – idézte az ecuadori diplomácia vezetőjét a Reuters.

Svédország májusban ejtette a nemi erőszak vádját a 45 éves Assange ellen, aki 2012-ben kért menedékjogot Ecuador londoni nagykövetségét, s ezt követően reménykedett, hogy öt év után szabadon távozhat. A brit rendőrségnek azonban továbbra is kötelessége letartóztatni, noha már nincs nemzetközi elfogatóparancs érvényben ellene. Megsértette azonban a brit házi őrizet feltételeit, s ezért nagy-Britanniában legalább egy évre ítélhetnék.

Assange a hét elejére nagy bejelentést ígért, de végül tervezett sajtóértekezlete elmaradt. Az ausztrál férfi, a Wikileaks leleplező portál vezetője attól tart, hogy ha a svédek már nem is kérik kiadatását, az Egyesült Államok a kémkedési törvény értelmében vádat emelhet ellene titkos amerikai diplomáciai iratok közzététele miatt. Az amerikai kiskatonát, Chelsea (korábban Bradley) Manninget, akitől a portál az iratokat kapta, 35 évre ítélték, nemrégiben Barack Obama elnöki kegyelmének köszönhetően szabadult, miután lerövidítették büntetését.

Szerző

Ellenzék: Netanjahu a békeerőfeszítések ellen?

Isaac Herzog izraeli ellenzéki vezető szerint Benjamin Netanjahu kormányfő nem adja meg azt, amire az amerikai diplomáciának szüksége lenne, hogy a palesztinokat visszaültessék a tárgyalóasztalhoz. Herzog a Jerusalem Post jelentése szerint egy tegnapi konferencián emlékeztetett rá: amikor 2016 tavaszán nemzeti egységkormány megalakulásáról tárgyaltak Netanjahuval, akkor Egyiptom, Jordánia, Németország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok támogatását is kérte, de Netanjahu végül nem a Munkapárttal, hanem inkább a jobboldali nacionalista Jiszraél Béjtenuval alakított koalíciót.

Netanjahu nem áll készen olyan tettekre, mint Rabin, Saron vagy Ehud Olmert - nyilatkozta Herzog a lap szerint. „Nincs benne meg a békekötés iránti szenvedély, egyszerűen csak nem akarja, hogy az amerikaiak őt hibáztassák” – vélekedett a munkapárti vezető. Szerinte Netanjahu valójában útját akarja állni a Trump-kormányzat békeerőfeszítéseinek, s ilyen értelemben tárgyalt e héten Donald Trump amerikai elnök vejével, Jared Kushnerrel Jeruzsálemben.

Bírálta Netanjahut Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök is. Korrupcióval is megvádolta jelenlegi utódját, aki – mint mondta – behódolt a szélsőjobboldalnak, s nemzetközi elszigeteltségbe vezette Izraelt. Úgy vélte, Netanjahu vezetésével soha nem hagynak fel a telepépítésekkel, s soha nem engedik meg egy önálló palesztin állam megalakulását. „Netanjahu képes veszélybe sodorni az államot, csak hogy bebiztosítsa saját posztját” – fogalmazott Barak.

Szerző

Kevés a voks az egészségügyi reformhoz

A washingtoni szenátusban tegnap nyilvánosságra hozták a nagy titokban készült egészségbiztosítási törvénytervezet szövegét. Számos republikánus honatya is nehezményezte, hogy a dokumentumot csupán szűk körben, a szenátorok többségének megkérdezése nélkül dolgozták ki. A testületben többségben lévő republikánusoknak – miután saját soraikban is akadnak ellenzők – nincs elegendő voksuk az előző elnök idején elfogadott, úgynevezett Obamacare visszafordítását célzó, új törvény elfogadtatásához.

Négy szenátor – köztük Rand Paul, Kentucky állam szenátora, tavalyi republikánus elnökaspiráns és három másik társa is közölte, hogy jelen formájában nem tudják megszavazni a jó ideje húzódó törvényt. A négy konzervatív szenátor keményebb változatot szeretne. Mitch McConnel, a szenátus republikánus többségi vezetője azonban legfeljebb két szavazatot veszíthet, hiszen a 100 tagú testületben 52-48 az állás, s 50-50-es szavazati arány esetén Mike Pence alelnök még mindig leadhatná a számukra kedvező, döntő szavazatot. Négy nem esetében azonban már demokrata szenátorokat kellene az ellentáborból megnyerni, de egyetlen demokrata sem lenne hajlandó támogatni a Trumpcare néven is emlegetett tervezetet. Barack Obama volt elnök Facebook-on bírálta a republikánus dokumentumot, amely szerinte jelentős vagyont csoportosít át a vagyonosok javára a középosztály és a legszegényebb családok hátrányára. A képviselőházban elfogadott első változatról szakértők kimutatták, hogy 23 millió embertől vonná meg az egészségbiztosítást.

Szerző