Plakáttörvény - "Aljas politikai manipuláció történt"

Az MTI híradása szerint az MSZP-s Bárándy Gergely minősítette így azt, ami ma az Országgyűlésben történt. Megfogalmazása szerint sérti a házszabályt és a törvényalkotási bizottság ügyrendjét, hogy az MSZP által az ötpárti egyeztetésre elküldött dokumentum módosító indítványként került az Országgyűlés elé. Szerinte ez közel áll a bűncselekményhez, és olyan, mintha a kocsmában valaki rendelne egy sört, majd azt más számlájához íratná.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint már egyenesen háború van, amit a kormány vív, a saját szabadságát védve, mert a szabadságvesztéssel játszanak akkor, ha következő választáson vesztenek. A plakáttörvény minden áron való elfogadtatását a politikus azzal magyarázta, hogy a hírek szerint a miniszterelnök dührohamokat kap, amikor olyan plakátokat lát, ami nem tetszik neki. Én azt hiszem, hogy dührohamokra emelni kellene a gyógyszerdózisokat, de nem ezt választják, valószínűleg azért, mert a gyógyszereknek mellékhatásai is lehetnek - fogalmazott Hadházy, megjegyezve, a Fidesz nem ezt a megoldást választotta, hanem inkább szólt Kósa Lajosnak. Az LMP-s politikus szerint ez a parlamentarizmus mélypontja. Közölte azt is, hogy a kormánypártok által benyújtott módosító indítványnak semmi köze sem volt az LMP javaslataihoz.

Szerző

Áldatlan állapotok egy palacsintázóban

Publikálás dátuma
2017.06.23. 16:13
Forrás: Nébih
Azonnali hatállyal bezáratta a Batthyányi téri Nagyi palacsintázóját a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egészséget veszélyeztető élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságok miatt; a helyszínen talált 30 kilogramm nyomon követhetetlen készételt lefoglalták -  közölte a hatóság.

Elrendelték a lefoglalt, jelöletlen készétel élelmiszer-hulladékként történő megsemmisítését. Az üzletet a Hepinagyi Kft. működteti.

A vendéglátó üzlet valamennyi helyisége és berendezése erősen szennyezett volt, a használatban lévő hűtő- és fagyasztó berendezések jegesek, szennyezettek és rozsdásak voltak, belső világítás nélkül működtek. A konyhában nem működtették a kötelezően előírt élelmiszerbiztonsági (HACCP) rendszert, nem volt biztonságos az ételkészítési technológia, nem volt megfelelő a takarítási utasítás sem. A személyzet élelmiszerbiztonsági oktatásáról nem tudtak igazoló dokumentumot bemutatni az ellenőröknek - sorolta Nébih.

Az étkezde csak akkor nyithat ki újra, ha a 24 órás üzemeltetéshez igazított takarítási utasítást kidolgozták, a HACCP rendszert átdolgozták, a dolgozók soron kívüli élelmiszerbiztonsági oktatását elvégezték és a rendezett üzletet, valamint a biztonságos üzemeltetéshez feltételül szabott dokumentumokat a Nébih szakembereinek bemutatták. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

Szerző

Plakáttörvény - Simán átment a Házon a módosítás

Publikálás dátuma
2017.06.23. 15:17
Első körben nagy erőkkel szavazott a Fidesz, de az is kevés volt a kétharmadhoz június 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A településkép védelméről szóló törvény módosításával szigorította az Országgyűlés a politikai reklámok kihelyezését. A jogszabály módosítását 123 kormánypárti igen szavazattal, 68 ellenzéki képviselő ellenszavazata mellett fogadta el a parlament.

A településkép védelméről szóló jogszabály kiegészült a közpénzekkel való felelős gazdálkodásra kötelezett szervezetekre vonatkozó különös szabályokkal. Az új passzusok előírják a kötelező listaáras plakáthely-beszerzést a közvetlenül vagy közvetetten költségvetési támogatásban részesülő szervezeteknek.  Részletesebben azon szervekre vonatkozna, amelyeket nevesít a költségvetés, a büdzséből támogatásban részesülnek, valamint azon szervezetekre is, amelyek költségvetésből támogatott jogi személyektől kapnak forrást, utóbbiakra azonban csak akkor vonatkozna, ha teljes bevételük legalább fele származik a költségvetésből támogatott szervezettől.

A listaártól csupán az uniós nyílt eljárás szerint lefolytatott beszerzéssel, illetve a közbeszerzési törvény szerinti központi beszerző szerv által lefolytatott beszerzési eljárás során lehet eltérni. Rögzítették azt is, hogy a plakátkihelyezésről szóló szerződéseket a feleknek haladéktalanul el kell küldeniük az érintett hatóságnak, amely azt honlapján közzéteszi. Ha a szerződésátadás nem teljesül, akkor a hatóság két napon belül eltávolítja a plakátokat. 

Ezen rendelkezések elfogadásához egyszerű többség is elegendő volt az ülésen, azonban a törvényalkotási bizottságnak volt egy MSZP-nek tulajdonított, kétharmados rendelkezéseket tartalmazó indítványa, amely nem kapta meg a szükséges támogatást a zárószavazáson.

Az Országgyűlés múlt héten kedden szavazott az átlátható kampánytevékenység érdekében javasolt kormánypárti törvénymódosításról, vagyis az úgynevezett plakáttörvényről, azonban a sarkalatos rendelkezések nem kapták meg a minősített többséget. Ilyen volt például az, hogy megtiltották volna a politikai plakátok kihelyezését a választási kampányidőszakon kívül. Az elfogadott, de ki nem hirdetett jogszabályt csütörtökön Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. Az államfő azzal indokolt, hogy a törvény normatív tartalommal nem bíró, ellentmondásos, értelmezhetetlen és végrehajthatatlan rendelkezéseket tartalmaz.

lásd még: Csellel lesz lex a Simicska

"Aljas politikai manipuláció történt"

Az MSZP-s Bárándy Gergely minősítette így azt, ami ma az Országgyűlésben történt. Megfogalmazása szerint sérti a házszabályt és a törvényalkotási bizottság ügyrendjét, hogy az MSZP által az ötpárti egyeztetésre elküldött dokumentum módosító indítványként került az Országgyűlés elé. Szerinte ez közel áll a bűncselekményhez.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szerint már egyenesen háború van, amit a kormány vív, a saját szabadságát védve, mert a szabadságvesztéssel játszanak akkor, ha következő választáson vesztenek. A plakáttörvény minden áron való elfogadtatását a politikus azzal magyarázta, hogy a hírek szerint a miniszterelnök dührohamokat kap, amikor olyan plakátokat lát, ami nem tetszik neki.  Az LMP-s politikus szerint ez a parlamentarizmus mélypontja. Közölte azt is, hogy a kormánypártok által benyújtott módosító indítványnak semmi köze sem volt az LMP javaslataihoz.

 

 

Szerző
Frissítve: 2017.06.23. 17:02