Előfizetés

A norvégoknak az ELTE a CEU?

Nehéz helyzetbe került mintegy hetven, Magyarországon végzett, klinikai pszichológusnak készülő norvég fiatal, s egyelőre távolról sem látszik, hogyan fog megoldódni kálváriájuk. 

Olyanokról van szó, akik Budapesten, az ELTE PPK Klinikai- és egészségpszichológia szakirányon szereztek tavaly mesterdiplomát, ám hazatértük után kellemetlen meglepetésben volt részük. A Norvég Egészségügyi Igazgatóság ugyanis külső jelzések nyomán 2016 tavaszán tájékoztatást kért arra vonatkozóan, pontosan mire jogosítja fel az adott diploma Magyarországon a hallgatókat, a kapott válaszok alapján pedig drasztikus lépésre szánták el magukat – írja a Magyar Nemzet.


Eredetileg a norvég hatóságok azt feltételezték, hogy az ELTE PPK Klinikai- és egészségpszichológia szakirány elvégzése feljogosította a diákokat arra, hogy Magyarországon klinikai pszichológusként praktizáljanak védett címmel. 2016 tavaszán azonban a magyar kormánytól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nincsen így. Ennek következtében kénytelenek vagyunk a szóban forgó diplomásokat másképp, az eddigieknél szigorúbb szabályozásnak alávetni - tájékoztatta a lapot Anne Farseth, az igazgatóság osztályvezetője. Korábban (bár a képzési különbségek áthidalása érdekében egy év kötelező gyakorlatot pluszban el kellett végezniük) az ELTE diploma birtokában megkapták az érintettek Norvégiában a működési engedélyt, tavaly óta már nincsen így.

Az igazgatóság pár hónapja bejelentette, a panaszok kivizsgálásával addig vár, amíg további kérdésekre választ nem kapnak a magyar féltől a diploma hazai értékére vonatkozóan. Ezek a válaszok a hónap elején meg is érkeztek, de úgy tűnik, nem győzték meg az illetékeseket arról, hogy vissza kéne állítani a korábbi értékelési rendszert.

Az érintettek azt kérik, hogy a működési engedély kérelmüket ugyanazon alapokon, és azon releváns szabályok mentén bírálják el a hatóságok, mint korábban. Nem változtak a szabályok és az oktatás színvonala sem. Miért kellett tehát hirtelen módosítani az eddigi gyakorlatot - tette fel a kérdést Atle Melø, az érintett diákok képviselő ügyvédje.

Nehéz megérteni, hogy a történtek hátterében pontosan milyen tényezők játszanak szerepet. Egyesek szerint a norvég pszichológiai lobbi számára volt aggasztó, hogy évente jelentős számú potenciális norvég klinikai pszichológust képeznek ki Magyarországon az ELTE-n, ahol 1992 óta létezik magas színvonalú, angol nyelvű képzés. Ugyanakkor valószínűleg az sem segít a kialakult helyzet rendezésében, hogy itthon a szakma leszabályozottsága távolról sem tökéletes, a magyar és norvég diplomáciai kapcsolatok pedig szintén láttak már szebb napokat. Az ügyben az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lapnak nem adott tájékoztatást s közadat-kérelmüket is elutasította.

A kormány egyébként július első hetében „társadalmi párbeszédet” indít, hogy felmérje: a szakmához és a kormányhoz hasonlóan a társadalom is szükségesnek tartja-e a fellépést az álpszichológusok ellen. Amennyiben a válasz pozitív lesz, a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt, és azt követően már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – írta pénteken a Magyar Idők.

Kampányfőnököt választott a DK

Molnár Csaba ügyvezető alelnököt választotta a Demokratikus koalíció (DK) háromnapos kihelyezett elnökségi ülésén a párt kampányfőnökének a 2018-as választásokra.

 A párt közleménye szerint a DK befejezte a tavaszi országjárást, több mint 200 helyszínen több tízezer emberrel találkoztak a párt vezetői. Az elnökség döntött arról is, hogy a nyáron megkezdik a 106 egyéni képviselőjelölt politikai és kommunikációs felkészítését.  Ezzel együtt a Demokratikus Koalíció célja a következő hónapokban is az ellenzéki együttműködés kialakítása lesz, mivel - mint írták - ez a záloga a jövő évi kormányváltásnak.

Pokoli hőséggel riogatnak - 40 fok is lehet a jövő héten

Publikálás dátuma
2017.06.24. 12:08
Thinkstock illusztráció
Jövő héten 40 Celsius-fok körüli meleg lehet Magyarország térségében - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán egy európai előrejelzésre hivatkozva.

A Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központjának modellje szerint a jövő hét derekán lesz egy rövid, de annál "brutálisabb hőhullám" Közép-Európában A június 29-re, jövő csütörtökre jelzett hőmérsékleti térképen például Budapestre 38, Belgrádra 41 fokot jeleznek előre.

Ehhez képest pár nappal később - a mostani forgatókönyv alapján - csaknem 20 fokkal alacsonyabb értékekre lehet majd számítani a térségben - tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra a hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére másodfokú, míg a fővárosra és Pest, továbbá Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30-35 fok között várható. Késő estére 20 és 27 fok közé mérséklődik a levegő hőmérséklete. Az előrejelzés szerint vasárnap is folytatódik a kánikula, de ekkor ismét többfelé lehetnek heves zivatarok, viharos széllel, jégesővel, valamint jelentős mennyiségű csapadékkal.

lásd még: Mondják ki: itt a "vízhiányos időszak"