Előfizetés

Meddig nő a foglalkoztatás?

A héten a március-május negyedév munkaerőpiaci adatait, valamint a áprilisi külkereskedelmi forgalom részletezését közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző, február-áprilisi gördülő negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 378 ezer volt, 84 ezerrel, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,7 százalékponttal, 67,3 százalékra emelkedett. Ugyanekkor a február-áprilisi időszakban a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal 4,6 százalékra csökkent. A külkereskedelmi termékforgalom első becslése szerint áprilisban az export euróban számolt értéke 1,6 százalékkal, az importé 0,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

Havi 600 ezer fix kell az uniós átlaghoz

Havi  550-600 ezer forint körüli bruttó bér közelítene az uniós átlaghoz - közölte Boros Imre közgazdász.

 Az első Orbán-kormány minisztere elmondta, a rendszerváltás után az volt a cél, hogy 20 éven belül a bérek érjék el a nyugat-európai színvonalat, de az első 20 évben csak még jobban lemaradt az ország. A felzárkózási folyamat elindult, amit segít a hat évre kötött bérmegállapodás is

Kezdődik az idénymunka a mezőgazdaságban

A mezőgazdaságban dolgozók után adó- és járulékkedvezményeket vehetnek igénybe a cégek - hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

Mezőgazdasági idénymunkára - növénytermesztési, állatgondozási, erdőgazdálkodási feladatokra – egyszerűsített foglalkoztatás keretében is lehet alkalmazni a munkavállalókat. A vállalkozónak mindössze napi 500 forint közterhet kell fizetnie, miközben a dolgozónak semmilyen fizetési kötelezettsége nem keletkezik.  Az idénymunka esetében nem kötelező a szerződést írásba foglalni, szóban is megköthető, csupán a foglalkoztatás tényét kell bejelenteni. A rendszeresen mezőgazdaságban dolgozó 25 és 55 év közötti foglalkoztatottak után a szociális hozzájárulási adóból jár a kedvezmény - emlékeztet a minisztérium