Nagyon vezetnek a konzervatívok

Egyre nagyobb az Osztrák Néppárt (ÖVP) előnye az októberi előrehozott parlamenti választás közeledtével. A Der Standard című lap által közölt Market-felmérés szerint a konzervatív politikai erő 33 százalékon áll, ami egy százalékos erősödés májushoz viszonyítva. 

A jelenlegi nagykoalíció nagyobbik tömörülése, a Christian Kern kancellár által fémjelzett szociáldemokratákra ezzel szemben csak 26 százalék voksolna, ami egy százalékos csökkenésnek felel meg. Folyamatosan csökken a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) népszerűségi indexe, ez már csak 24 százalékon áll, ami szintén egy százalékos csökkenésnek felel meg.

A Market iroda rámutat azonban arra is, hogy az október 15-én esedékes választásig még sok minden megtörténhet. Miközben ugyanis a trend az ÖVP folyamatos erősödését és az SPÖ visszaesését mutatja, kicsit mások az adatok, ha az osztrákoknak arra a kérdésre kell választ adniuk, kit találnak rátermettebb kancellárjelöltnek. E tekintetben ugyanis a hivatalban lévő szociáldemokrata kancellár, Christian Kern 32 százalékkal áll az élen, ami két százalékos plusz májushoz viszonyítva, Sebastian Kurz, az ÖVP elnöke viszont két százalékot rontott, igaz, így is megelőzi két százalékkal Kernt. A felmérés megállapítja azt is, hogy a megkérdezettek szerint az FPÖ készült fel legjobban a választási kampányra.

Szerző

A miniszterelnök pártja nyert

Publikálás dátuma
2017.06.26. 11:47
Edi Rama Forrás: Facebook
Az eddig kormányzó szocialista párt nyerte meg a vasárnap megrendezett albán parlamenti választást. Ez derül ki az első közzétett eredményekből. Eszerint az Edi Rama miniszterelnök által irányított tömörülés 45-49 mandátumot szerzett, ez azonban még nem jelent abszolút többséget a 140 tagú törvényhozásban. 

Az IPR Marketing iroda felmérése szerint sokkal gyengébben szerepelt a Demokrata Párt, amely 34 százalékot szerzett. A szavazatok feldolgozása során is a szocialisták fölénye bontakozott ki, az első közlések szerint a baloldali párt 50, a jobboldali 40 százalékra tett szert.

Albániában a kilencedik választást rendezték meg. Sosem volt ennyire alacsony a részvételi arány, a választóknak mindössze 45 százaléka járult az urnákhoz, ami a sosem látott békés kampányra is visszavezethető. Először fordulhat elő az, hogy akár nagykoalíció is alakulhat a szocialisták és a demokraták között, ez korábban teljesen elképzelhetetlen lett volna.

Mégis az a valószínűbb, hogy az államfő, Ilir Meta volt pártja, a Szocialista Mozgalom az Integrációért lesz a királycsináló. Bár Meta tömörülése eddig a szocialisták kormányában kapott szerepet, a két politikai erő között feszültté vált a viszony. A megválasztott elnök nemrégiben Lezhe régiójában járt, ahonnan lövöldözést jelentettek az üdülővárosból, Shengjinből. Meta erre közleményt adott ki, amelyben azzal vádolta a rendőrséget, hogy „a bűnözőket védi”, mivel egyetlen személyt sem tartóztattak le. A lezhei szocialisták élesen bírálták Metát megnyilatkozásáért, már csak amiatt is, mert a közlemény szerint méltatlanok az efféle mondatok egy olyan személyre nézve, akit az ország köztársasági elnökének választottak meg. Később összecsapásokat jelentettek az LSI és a szocialisták hívei között Durresból, Shodrából, Vlorából. A rendőrségnek kellett szétválasztani az embereket.

A két párt közötti viszony azután romlott meg, hogy Edi Rama miniszterelnök politikai megállapodást között az ellenzéki demokraták elnökével, Lulzim Bashával, véget vetve a politikai káosznak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok nyomására megszületett megegyezés révén a demokraták politikusai is helyet kaptak a kabinetben.

A vasárnapi választás viszonylagos rendben zajlott. Igaz, Ledina Mandija kormányfőhelyettes a News 24 televíziónak arról számolt be, hogy rendszám nélküli gépkocsikon szállítanak embereket, akik szavazatokat vásárolnak. Több városból is jelentettek ilyen incidenseket.

Szerző
Témák
Albánia Edi Rama

Szíriában bombázott Izrael

Izrael ismét a szíriai kormányerők állásait támadta. Összesen három célpontot bombáztak Kuneitra közelében - közölte az izraeli hadsereg. 

A településnél heves harcok dúlnak a damaszkuszi hadsereg és a lázadók között. Már szombaton is támadást hajtott végre Szíriában egy izraeli harci gép. A londoni székhelyű Szíria megfigyelő központ beszámolója szerint az akcióban két személy vesztette életét. Az izraeli hadsereg így torolta meg, hogy két lövedék csapódott be a Golán-fennsíkra.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kemény választ helyezett kilátásba minden Izraellel szembeni támadásra. „Nem tűrjük azt, hogy akár egyetlen lövedék csapódjon be országunk területére” – idézte Ofir Gendelman kormányszóvivő a miniszterelnököt a Twitteren. Hozzátette, minden támadást keményen megtorolnak. Netanjahu azzal vádolta Iránt, hogy harci erejét Szíriában fitogtatja.

Szerző
Témák
Izrael Szíria