Előfizetés

Zöld út a beutazási tilalomnak

Az amerikai legfelsőbb bíróság hétfőn zöld utat adott a Donald Trump nevéhez fűződő beutazási tilalom egyes elemeinek – jelentette a CNN. Az eddig több alkalommal is felfüggesztett rendeletről októberben lesz teljes körű meghallgatás.

Az amerikai elnök mandátuma elején állt elő a vitatott rendelettel, amely megtiltotta volna hét muszlim többségű ország – Líbia, Szudán, Szomália, Szíria, Irak, Irán és Jemen – állampolgárainak a beutazást az Egyesült Államokba. A Trump-adminisztráció azzal érvelt, hogy az amerikai emberek védelme érdekében a tilalom elengedhetetlen, s fő indokként a 2001. szeptember 11-i merényletekre hivatkozott, noha a terrorista támadások elkövetői nem a hét érintett országból származtak.

A médiában „muszlimtilalom" néven vált ismert a rendelet, ám Trump azzal érvelt, hogy a rendelet nem a vallásról, hanem a terrorizmus visszaszorításáról szól.

Törökország - Hazatérhetnek a menekültek az ünnepekre

Publikálás dátuma
2017.06.26. 18:31
Fotó: Chris McGrath/Getty Images
Több tízezer szíriai menekült állt sorba a török határnál, hogy visszatárhessen szülőhazájába. A török kormány ugyanis bejelentette, hogy aki szeretne, hazamehet az ünnepre, az Eidre - tudósít az Euronews.

A ramadán időszaka ugyanis lezárult, a muzulmánok számára véget ér az egyhónapos böjtölés időszaka. Többen kihasználnák a lehetőséget, és végleg hazatérnének. A hosszú órákig várakozó tömegben sok az idős ember, asszony és kisgyermek.

 Most először mehet a lányom Szíriába, ahol találkozhat a nagyszüleivel és a rokonokkal – mondta egy fiatal anya.

A török-szíriai határt két éve zárták le, az átjárást csak kivételes esetben, főként sürgős orvosi ellátás miatt engedélyezték. Azonban van, akinek a háború miatt most is csak vágyálom marad, hogy viasszatérhessen házába.

 A többiek háza felszabadított területen van, de én Aleppóból származom – panaszolta egy férfi. – Ott bizonytalan a helyzet, nem mehetek vissza a házamba.

A Törökországban élő mintegy hárommillió szíriai menekült számára két év óta ez az első alkalom, hogy lehetősége nyílik  a hazatérésre.

May ígéretet tett a hazájában élő külföldieknek

Publikálás dátuma
2017.06.26. 18:23
Utca Londonban - Thinkstock fotó
Theresa May brit miniszterelnök szerint a jelenleg törvényesen Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok közül senkinek nem kell majd távoznia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) időpontja után.

May, aki a konzervatív párti brit kormány jövőbeni bevándorlási stratégiájának fő pontjait ismertette hétfőn a londoni alsóházban, kijelentette: azok a külföldi EU-állampolgárok, akik a később meghatározandó határnapig legalább öt éve folyamatosan Nagy-Britanniában élnek, hivatalosan és automatikusan "letelepedett" státust kapnak, és ugyanolyan jogosultságok illetik majd meg őket az egészségügyi ellátásában, az oktatásban, a szociális juttatásokban és a nyugellátásban, mint a brit állampolgárokat.

Azok, akik a kijelölendő határnap előtt érkeznek, de addig nem töltöttek el öt évet Nagy-Britanniában, szintén maradhatnak, amíg az ötéves tartózkodási időszakot ki nem töltötték, és ezután folyamodhatnak a letelepedett státusért a brit hatóságokhoz.