Hajóval is elérhető versenyhelyszínek

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:54

Hajóval is megközelíthetőek lesznek a versenyhelyszínek a budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokságon. 

A MAHART PassNave és a Bp2017 Világbajnokságot Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. bemutatták azt a 12 db új MAHART-kikötőt amelyek a világbajnokságra készültek el. A sajtó nyilvános bemutatón elhangzott: a hajókon ingyen utazhat minden néző, aki napijeggyel rendelkezik valamelyik versenyre, ráadásul a szurkolók a MÜPA és a BME előtti parkolókat is térítésmentesen használhatják.

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár elmondta, a világeseményre közel 2500 sportolót várnak, ezek a beruházások és fejlesztések, nem kizárólag a Világbajnokságot fogják szolgálni, a világesemény után idegenforgalmi szempontból is gazdagítják a fővárost.

Szántó Éva, a Bp2017 kft. ügyvezetője köszöntőjében dicsérte a dunai környezetet, majd hozzátette: egy olyan tömegközlekedési lehetőséget biztosítanak a házigazdák mindenki számára, mellyel több versenyhelyszínt kapcsolnak össze.

A kikötőket a vb után is hasznosítják. Egy részük a továbbiakban a budapesti és Dunakanyar menetrendi járatok kiszolgálásában vesz majd részt, másik részéből egy tematikus történelmi hajóbemutatót alakítanak ki. A tematikus túra indulópontja a Vigadó téren található Kossuth Múzeumhajó, és a Parlament előtt megtalálható Lajta monitor hajó. A túra útvonalának folytatásaként a további hajók kiállításához az Olimpiai parknál, a Margitszigeten és a Dagály-beruházásnál létesülő kikötők fognak helyszínül szolgálni.

Szerző

Erdei Zsolt: Szívvel bokszolni

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:52
Fotó: Szalmás Péter
A Magyar Ökölvívó Szövetség (MÖSZ) elnöke dinamikus szereplést várt az idei Európa-bajnokságtól, mely szerinte részben meg is valósult.

“Voltak hiányosságaink, melyeket szerencsére észrevettünk, így lehet és kell is bennük fejlődni a továbbiakban. Úgy gondolom, nem szerepeltünk annyira rosszul, hiszen két 5. helyezettel és egy bronzéremmel tértünk vissza Harkivból. Hámori Ádám és Kovács Richárd is úgy lett ötödik, hogy a későbbi bajnoktól kapott ki” - kezdte nyilatkozatát lapunk megkeresésére Erdei Zsolt, aki a hozzáállások terén látott némi hiányosságot, reálisan tekint vissza az Eb-re.

“A srácok kicsit többet is megtehettek volna a győzelem érdekében, van még hova fejlődni. Szeretném, hogy az utolsó pillanatig, akár -az életem árán is küzdve, mindent megteszek a sikerért- hozzáállással lépjenek a ringbe” - tette hozzá a korábbi, félnehézsúlyú világbajnok profi ökölvívó. Az áprilisban megválasztott elnök a helyszínen végig figyelemmel kísérte a fiatalok szereplését, úgy fogalmazott, legszívesebben bement volna a ringbe, új tisztségéből adódóan azonban csak kívülről figyelhette az eseményeket.

Az augusztusi hamburgi világbajnokságot illetően Erdeinek egyetlen elvárása van, mégpedig a mostani hiányosságok kiküszöbölése, és a minél nagyobb motiváció. “Szeretném, hogy a gyerekek mindent tegyenek meg a győzelemért, hogy tényleg áldozatokat hozva próbáljanak győzni. Szerintem ma csak úgy szabad kikapni, -ami nem szégyen-, hogyha jobb az ellenfél. Büszke vagyok a csapatra, mert szépen, tisztességgel helytállt, a versenyzők egymást húzták-vonták, támogatták, miközben egy egyéni sportágról beszélünk.”

A harkivi Eb-n bronzérmet szerző Harcsa Zoltán is a jó összhangot emelte ki első sorban. Elmondása szerint, a fiatal versenyzők közötti kapcsolat is remek, de külön jót tesz nekik, hogy Erdei Zsolt, illetve a szövetségi kapitány, ifj. Balzsay Károly is fiatal, motivált és jó mentalitással próbálják őket a még jobb eredmény elérése érdekében felkészíteni. “Nagyon jó társaság volt a mienk, végig a felkészülés, és az Európa-bajnokság alatt is. Erdei személyében olyan emberről beszélünk, aki szintén bokszoló volt, illetve továbbra is aktív résztvevője a sportágnak. Alapvetően már a jelenlétével is adott egy plusz löketet, mindenki szeretett volna bizonyítani neki” - mondta a londoni és riói olimpiát is megjárt ökölvívó, aki elmondása szerint jobban is teljesíthetett volna, de részben elégedett eredményével. Harcsa szerint ugyan kis lépésekkel, de szépen haladva tartanak előre a világ élmezőnye felé, hiszen a kontinensviadalon is egyenrangú ellenfelei voltak a többieknek. Erdeihez hasonlóan azonban ő is úgy véli, van még min dolgozniuk, jó csapattal szerepeltek az Eb-n, s hasonlóan szeretnék folytatni ezt, az augusztusi világbajnokságon is.

“Két hét pihenőt kaptunk, természetesen mindenkinek, aki már kvalifikálta magát, van elképzelése arról, nagyjából mit akar majd elérni. Személy szerint én szeretnék ismét nagyon jó ökölvívást bemutatni az ottani közönségnek is, ha ez sikerül, akkor bármilyen eredmény születhet.”

Szentpétervár szégyene

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:51
Kattintson a képre a nagyításért!
A legtöbb városban a tervezettnél többe került a stadionok építése vagy felújítása a jövő nyári oroszországi labdarúgó-világbajnokságra.

Gyorsított ütemben zajlik a stadionok előkészítése a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra. Az idén elkészült szentpétervári Zenit Aréna tizenegy évig húzódó építkezését azonban számos botrány, finanszírozási nehézségek, korrupciós vádak, illegális foglalkoztatás, határidő-tologatás és egymásra mutogatás kísérte. Ráadásul az építkezésen dolgozóknak nemcsak az időjárással kellett megküzdeniük, hanem a saját butaságukkal is.

A Zenit csapata számára épülő Kresztovszkij Stadion – ismertebb nevén Zenit Aréna vagy Szentpétervár Aréna – körüli visszásságok mára közröhej tárgyává váltak. 2008-tól kezdve évről évre kitolták a befejezés várható dátumát, és csak idén, még éppen a Konföderációs Kupa kezdete előtt adták át a tervezettnél több mint hatszor drágábban, 200 milliárd forint feletti összegért épült stadiont.

Hiányzó szakmai előírások, akadozó kommunikáció, mindent ellepő bürokrácia, egymás hibáztatása, lomhaság és elővigyázatlanság jellemezte a Zenit Aréna építését, nem is beszélve a nyilvánvaló korrupciós ügyekről, amelyeket azonban lehetetlen visszafejteni. A stadion generálkivitelezője tíz év alatt háromszor cserélődött, és a tervezési folyamat nem tudta követni az építkezés ütemét. 2010-ben Oroszország elnyerte a labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát, és a már félig kész stadiont a FIFA előírásainak megfelelően újra kellett tervezni, a munkálatok majdnem két évre leálltak. Ráadásul a tíz-húsz alvállalkozó tervei és dokumentációi folyamatosan változtak, az eredeti szerződések nem voltak publikusak, és az épp hatalmon lévő hivatalnokok más-más módon képzelték el a tervek szerint űrhajóra emlékeztető objektumot.

Úgy tűnik azonban, hogy a létesítmény az üzembe helyezést követően is hagy kívánnivalót maga után. A májusi tesztmeccseken ugyanis repkedtek a gyepdarabok – már ahol egyáltalán kinőtt a fű –, és az első félidő után nemcsak a labda, de a játékosok lába is meg-megakadt a mélyülő gödröcskékben. Annyira minősíthetetlen volt a pálya állapota, hogy két mérkőzés után a harmadikat át kellett szervezni a Zenit régi stadionjába. Mivel így a Konföderációs Kupa nyitómeccsének rendezése is veszélybe került, ezért több mint negyven millió forintnak megfelelő rubelért rögtön új gyepszőnyeg-tekercseket fektettek le, valamint tartalékba helyeztek még két pályányi tekercset arra az esetre, ha az első széria nem válna be. Ezt követően Vitalij Mutko miniszterelnök-helyettes, a vb szervezőbizottságának elnöke kijelentette, hogy történjék bármi, a Konföderációs Kupa mérkőzéseit tökéletes gyepen fogják tartani.

Több mint egy évtized erőfeszítéseit azonban nem csak a gyep minősége kérdőjelezte meg. Az első, Zenit–Ural mérkőzésen a váratlanul leszakadó hó miatt lehetőség volt élesben tesztelni a tetőt. Az eredmény: becsöpögő víz és műanyag vízgyűjtő vödrök. A következő, Zenit–Tyerek Groznij mérkőzésen már az volt a baj, hogy nem vonták fel a tetőt, és a nézőknek a stadionba bezúduló jeges szélben kellett végig ülniük a meccset.

De mintha a sors sem akarta volna, hogy a Zenit Arénában valaha is futballmeccseket rendezzenek. 2015. szeptemberben húsz méteres magasságban repedéseket találtak a C szektorban. Ezeket utóbb apránként betömték, azzal a megnyugtató eredménnyel, hogy a repedések nem fognak tovább nyílni.

2016. júniusban a 34 milliárd rubelbe kerülő tető egy részét lefújta a szél. Vis major helyzetet emlegettek, mert senki sem számított orkán erejű szélre, a szerkezet pedig még nem volt rögzítve. A stadion generálkivitelezője az alvállalkozóra hárított minden felelősséget, és kártérítés fizetésére kötelezte, igaz, néhány hét múlva a generálkivitelezőt is leváltották.

Öt nappal a tetőszerkezet sérülése után kigyulladt az egyik lelátó, mert a hegesztési munkálatok során nem tartották be a biztonsági előírásokat.

2016 nyarán „elmosták” az esőzések a stadiont. A nyolcadik emeletről a harmadikra folyt le a víz, elárasztva minden helyiséget, hatalmas, falakkal körülvett pocsolyává alakítva a leendő arénát. Az új kivitelező mindenért a régit okolta, és az sem segítette az építkezést, hogy a beázások miatt több helyen penészesek lettek a falak.

2016. augusztusában kiderült, hogy a mozgatható gyepszőnyeg sínjeit ferdén rakták le, a fűtésrendszer tesztelésekor pedig az egyik helyiséget forró víz lepte el.

2016. szeptemberében rádőlt az egyik autódaru a stadionhoz bevezető hídra. A balesetben senki nem sérült meg, de több példa akadt elővigyázatlanságból fakadó halálesetre, elszakadó kötelek és figyelmen kívül hagyott biztonsági előírások miatt.

Nem utolsósorban komoly emberjogi aggályokat vetett fel az a tény is, hogy az építkezésen észak-koreai munkásokat foglalkoztattak, akiket szögesdróttal körülvett, zsúfolt konténerekben szállásoltak el, és állandó megfigyelés alatt, szabadnap nélkül dolgoztattak nevetséges összegekért.

Mindennek ellenére úgy látszik, Varszonofij szentpétervári és ladogai metropolita egy évvel ezelőtti, a stadion sikeres felépüléséért szóló imái meghallgattattak. A Zenit Aréna elkészült, és a Konföderációs Kupa megnyílt. Akadnak azonban még hiányosságok és javítanivalók. A Portugália-Új-Zéland mérkőzés után például Cristiano Ronaldo már meg is jegyezte, hogy „nem volt túl jó a gyep”.

Kattintson a képre a nagyításért!

Kattintson a képre a nagyításért!