Bojkottálják a civil törvényt - Strasbourgig megy az Amnesty

Publikálás dátuma
2017.06.27. 12:13
Hősök vétója - A civilek első tüntetése az őket ellehetetlenítő törvény ellen a Hősök terén FOTÓ: Tóth Gergő
Az Amnesty International Magyarország nem fog eleget tenni A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvény előírásainak, és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt - jelentette be döntését az egyesület, amit a tegnapi rendkívüli közgyűlésükön hoztak, csatlakozva a TASZ által meghirdetett korábbi bojkotthoz. Közben a Fidesz-frakció sorosozó közleményben figyelmeztetett, hogy ma lépett életbe az Országgyűlés által június 13-án elfogadott törvény, "a magyar emberek elsöprő támogatása mellett". 

Hiába lépett életbe a törvény, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már a parlamenti szavazás után közölte: bojkottálja a civil törvényt, és nem félnek az ellenük várhatóan meginduló eljárásoktól. Ehhez csatlakozott most az Amnesty International is. Mint írják: Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a betartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani.”

A döntés nem volt könnyű, a jelenlegi helyzetben nincs jó vagy rossz választás. Minden civil szervezet más és más, ezért a saját egyéni útját kell követnie. Ha egy szervezet eleget tesz a törvényi előírásoknak, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyet is ért vele. Mi, a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának a támogatásával a hátunk mögött, ezt a lépést tartjuk a legmegfelelőbbnek, mert ez egy olyan szervezet, amely nem lát el egyéni jogi képviseletet, nincsenek közvetlen ügyfelei – így a szolgáltatásnyújtás felelőssége sem köt minket a döntésünkben. Továbbra is részt veszünk a hazai civilek közös kampányában, a Civilizációban, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a magyar civil társadalom komoly veszteségek nélkül élje túl az ellene intézett támadásokat.

Az alapvető emberi jogokat – köztük az egyesüléshez és személyes adatok védelméhez való jogot – sértő törvénnyel szemben alkotmányjogi panasszal élünk az Alkotmánybíróságon, és beadvánnyal fordulunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Egyúttal bejelentjük, hogy kilépünk az Emberi Jogi Munkacsoportból, amelynek 2012 óta voltunk a tagjai. A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejáratókampány idején – amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot – még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a Munkacsoportban. Borzasztóan szomorú, hogy így kellett döntenünk.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Magyarországon maradjunk, és folytassunk a munkánkat, legyen az a mindenkori magyar kormány jogsértéseinek feltárása, nemzetközi ügyek hazai képviselete vagy a magyar diákok számára biztosított emberi jogi oktatási program. A magyar kormánynál nehezebb ellenfelekkel is felvettük már a harcot a világon, biztosak vagyunk benne, hogy a végén győzni fogunkírta közleményében az Amnesty.

Közben a ma hatályba lépett civil törvénnyel kapcsolatos Fidesz-közlemény ismét bebizonyította, mennyire más, a valósággal alig rokon világot próbál kommunikálni (propagálni) a kormánypárt, a szakmai észrevételeket természetesen negligálva. Azt írták: a nemzeti konzultációban válaszadó 1,7 millió ember 99%-a kiállt a törvény mellett, mert a magyar emberek is szeretnék tudni, melyek azok a külföldről pénzelt szervezetek, amelyek befolyásolni akarják a magyar közéletet és a bevándorláspolitikát. A törvényre a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség. Soros György ugyanis nyíltan elismeri, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel. Az USA-ban a Soros-szervezetek soha nem csinálhatnák azt, amit Európában, mert Amerikában sokkal szigorúbb hasonló törvény van érvényben - tudták le a napi sorosozást, azzal kiegészítve, hogy szerintük a jogszabály kapcsán kezdettől egy hazug, dezinformációs kampány zajlik. A hazugságokkal ellentétben, a törvény az egyesülési jogot illetve a civil szervezetek működését semmilyen módon nem veszélyezteti.  

Erről egészen másként vélekedett többek között az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, emyle június elején jelezte, hogy a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba.

A Velencei Bizottság szakértői is arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar jogalkotó ugyan elkerüli a "külföldi ügynök" megbélyegző fogalmát, ám a tervezetben szereplő, az egyes magyar hatóságok által külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteknek nevezett társaságokkal szemben alkalmazott rosszindulatú kampány veszélyeztetheti törvényes tevékenységüket és a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti

A Fidesz egyébként a szakértői véleményeket semmibe véve úgy reagált a civil szervezetek által meghirdetett bojkottra, hogy a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek, amikor azt mondják, hogy nem fogják betartani a törvényt.

A TASZ indította a bojkottot
Miután a parlament 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 - jobbikos - tartózkodó szavazattal elfogadta a fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítványát, a TASZ rögtön jelezte:  a törvény jogsértő, a jogvédők szerint pedig a jogsértés ellen úgy tudnak leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Hangsúlyozták, hogy ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható. A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket. A szervezet jelezte: nincs mit titkolniuk: gazdálkodásuk és tevékenységük teljesen nyilvános, bárki évekre visszamenően megnézheti, kiknek, milyen összegű támogatásával, milyen programokon dolgoznak. 
Orbán Viktor egy korábbi péntek reggeli rádióinterjújában úgy reagált a civilek bojkottjára, hogy polgári engedetlenség márpedig nincs a magyar jogrendszerben. Csakhogy 2007-ben még saját maga használta ezt a fogalmat, amikor kordonbontás közben interjúvolták meg a Kossuth téren. Akkor azt mondta:egyszerű polgári engedetlenségi akciót” hajtottak végre, mert az alkotmányos jogokat sértő, rendőri intézkedésekkel szemben megilleti az embereket az ellenállás joga.Szerző

Kifosztottak egy letelepedési kötvényekkel bizniszelő céget

Publikálás dátuma
2017.06.27. 11:07
Az Arton Capital Ó utcai bejárata Forrás: Google View
Kifosztottak egy telepedési kötényeket forgalmazó céget Budapesten, a Hajós utcában még április elején. A betörők több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek. A 444 szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá a betörésre.

A cég neve Arton Capital. Ez az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A konstrukcióban tehetős külföldiek 300-400 ezer euró (90-120 millió forint) befizetéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak egész Európában, a befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.

A portál információi szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. Ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet.

A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel – vélekedik a 444 egyik forrása. A dolog azért keltett a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg. Volt a testületben, aki egyértelműen a letelepedési kötvényüzlet politikai érzékenységével hozta össze a nyomozásra csoportosított jelentős erőforrásokat, volt, aki az Arton irodájában található érzékeny papíroknak tulajdonította a megkülönböztetett figyelmet. Az ügyben az Arton és a rendőrség is hallgat.

Mint ismert, a letelepedési kötvényprogramot 2013-ban indították el Magyarországon Rogán Antal ötlete alapján, aki akkor az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke volt. A bizottság pályáztatás nélkül választotta ki azokat a jellemzően offshore hátterű cégeket, amik jogot kaptak a kötvények árusítására. Ezek a vállalkozások összességében százmilliárd forintnál is többet kereshettek a kötvényeken, az államot pedig a becsültnél sokkal nagyobb veszteség érte miattuk. A Magyar Nemzet számítása szerint a kötvényekkel az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizethetett ki, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. Az idén március végéig futó kötvényprogram csak az első három hónapban 12 milliárd forintos kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A kormánypártok lényegében hűtlen kezelést valósítottak meg, amikor megszavazták a kötvényprogramot, és törvénybe foglalták a garantált kétszázalékos hozamszintet, ugyanis ha akkor módosítottak volna a jogszabályon, akkor 24 milliárd forintos költségvetési pazarlást állíthattak volna meg - derítette ki a lap.

Korábban már többször, de legutóbb a múlt hétvégén merült fel, hogy újraindítanák a letelepedési kötvények kibocsátását, miután Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet munkatársa azt állította, hogy Orbán Viktor is személyesen erről győzködött egy közvetítőt. A korrupciógyanús üzlet részleteit felgöngyölítő újságíró hozzátette: "mindenhol ugyanazokat a neveket hallottuk vissza: Habony Árpád, Habony Árpád, Rogán Antal, Rogán Antal."

Szerző

SIM-kártya - Hosszabb határidő, zökkenőkkel

Publikálás dátuma
2017.06.27. 07:17
FOTÓ: THINKSTOCK
Egy hetük maradt adategyeztetésre a feltöltőkártyás előfizetőknek, a nem azonosított SIM-kártyák előfizetése július 1-jétől megszűnik. Az azonosítást évente meg kell ismételni.

A Telenor bejelentette, hogy 60 napig lehetőséget biztosít a feltöltőkártyás ügyfeleinek, hogy a Telenor üzletekben új szerződéskötéssel visszakaphassák korábbi hívószámukat, és egyenlegüket, amennyiben elmulasztották az adategyeztetést a június 30-i határidőig. A Magyar Telekom és a Vodafone erre a hétre ígért bővebb tájékoztatást a határidőig nem egyeztetett feltöltőkártyás ügyfelek korábbi hívószámával és egyenlegével kapcsolatban. Két szolgáltató korábban már jelezte, hogy szükség lenne a határidő módosítására: a Vodafone az év végéig, a Telenor pedig októberig vagy legalább szeptemberig javasolta meghosszabbítani az adategyeztetésre nyitva álló időszakot.

Mint ismeretes június 30-i határidőt ír elő a törvény az adategyeztetésre. A telekommunikációs társaságok július 1-jén kötelesek lekapcsolni azokat a feltöltő SIM kártyákat, amelyeknél nem történt meg az adategyeztetés. Ekkortól az ügyfeleknek nem lesz lehetősége bejövő, kimenő hívásra, SMS és adathasználatra (csak a 112-es segélyhívószám hívható).

Ha a Telenornál szeptember 1-jéig felkeresik a szolgáltató üzletét és új szerződést kötnek, a korábbi telefonszámukat és egyenlegüket is visszakapják, de új SIM-kártyájuk lesz. Ez elsősorban az idősek, a betegek számára lehet hasznos megoldás, akik nem tudták a határidőre megtenni az adategyeztetést. A Telenornál az érintett ügyfelek egészen a jövő év elejéig - a 2017. szeptember 1. és 2018. február 28. közötti időszakban - is visszakaphatják korábbi hívószámukat új szerződéskötés esetén, ekkor azonban a korábbi egyenlegük már nem állítható vissza.

Az elmúlt napokban rekordmennyiségű ügyfél kereste fel a Telenor honlapját és üzleteiket. Olvasóink viszont azt jelezték, hogy hiába próbálták a telekommunikációs társaságok online felületén a szükséges adategyeztetést elvégezni, kérésüket a honlap visszautasította. Jánosa Barbara, a Telelenor PR-menedzsere nem zárta ki, hogy ilyesmi előfordulhatott, aminek oka, nem az online felület túlterheltség, hanem az, hogy a Belügyminisztérium (BM) adatbázisa és az ügyfél által közölt adatok között különbség adódhatott. Elsősorban olyankor fordulhatott ilyesmi elő, ha az ügyfélnek régi, még papíralapú személyi igazolványa van. Az sem ritkaság, hogy a BM és a feltöltőkártya-tulajdonos által közölt adatok nem egyeznek. Eltérés adódhat abból is, hogy nem az ügyfél vette a kártyát. Ha az online-felületen való adategyeztetés sikertelennek bizonyult, akkor nincs más megoldás, mint a személyes ügyintézés.

A Magyar Telekom Domino ügyfelei a június 30. után kötött előfizetői szerződésükhöz visszakaphatják korábbi hívószámukat és fennmaradt egyenlegüket, abban az esetben is, ha elmulasztják az adategyeztetést.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az MTI érdeklődésre azt közölte: a határidő esetleges meghosszabbítása a törvényalkotó feladata, de a hatóságnak nincs tudomása arról, hogy ilyen intézkedés készülne.

Ugyanakkor közölték, a helyzet értékelésénél figyelembe kell venni azt is, hogy a rég nem aktív, feleslegessé vált SIM-kártyájuk adatait sokan valószínűleg szándékosan nem egyeztetik, mert már nem kívánják tovább használni – ahogyan ez feltételezhető volt. 

A hatóság a törvény hatályba lépésétől fogva folyamatosan figyelemmel kíséri és jogértelmezéssel segíti a szolgáltatók adategyeztetési gyakorlatát. Az NMHH a határidő lejárta után ellenőrzi majd, hogy a szolgáltatók az előírásoknak megfelelően hajtották-e végre az adategyeztetést.

Nemzetközi kitekintés
Az adategyeztetést más európai uniós országok is bevezették. Az NMHH tudomása szerint például Belgiumban és Hollandiában – ahol eddig jogszerűen lehetett anonim SIM-kártyákat használni – tavaly év végén kezdeményeztek olyan törvénymódosítást, amely kötelezővé teszi a személyes adatok rögzítését a feltöltőkártyás előfizetések esetében. Belgiumban el is fogadták a törvényt, Hollandiában még nem.
Belgiumban az érintett előfizetők – 3,4 millió prepaid SIM-kártya tulajdonosai – hat hónapot kaptak a személyazonosságuk igazolására, amelynek határideje 2017. június 7-én járt le. Ott a szolgáltatók végül az érintett kártyák közel 12 százalékát, 400 ezer SIM-kártyát blokkoltak, de ott is igaz az, hogy aki az igazolási kötelezettségének eleget tesz, visszakaphatja hívószámát és egyenlegét.Szerző
Frissítve: 2017.06.27. 16:29