Kifosztottak egy letelepedési kötvényekkel bizniszelő céget

Publikálás dátuma
2017.06.27 11:07
Az Arton Capital Ó utcai bejárata Forrás: Google View
Fotó: /
Kifosztottak egy telepedési kötényeket forgalmazó céget Budapesten, a Hajós utcában még április elején. A betörők több millió euró készpénzt vittek el, és a letelepedési üzlettel összefüggő bizalmas dokumentumokhoz is hozzáférhettek. A 444 szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá a betörésre.

A cég neve Arton Capital. Ez az egyik vállalkozás, ami magyar letelepedései kötvényeket forgalmaz külföldön. A konstrukcióban tehetős külföldiek 300-400 ezer euró (90-120 millió forint) befizetéséért cserébe magyar letelepedési engedélyhez jutnak, amivel aztán szabadon mozoghatnak egész Európában, a befizetett pénzt pedig öt év után visszakapják. Az Arton többek között az arab országokban, Afrikában, és Ázsia egyes részein árulta a magyar értékpapírokat.

A portál információi szerint a rendőrség hatalmas erővel mozdult rá az ügyre. Nagyon sok tanút hallgattak meg, mindenkit megpróbáltak behívni a Teve utcába, aki a mobil cellainformációk alapján a betörés idején a környéken volt. Ez a belvárosi helyszín miatt akár ezernél is több embert jelenthet.

A politikai nyomás miatt zajlik a nyomozás ilyen nagy hévvel – vélekedik a 444 egyik forrása. A dolog azért keltett a rendőrségen belül is ellenérzéseket, mert erőszakkal nem járó vagyon elleni bűncselekmények esetén szokatlan, hogy ekkora erő mozduljon meg. Volt a testületben, aki egyértelműen a letelepedési kötvényüzlet politikai érzékenységével hozta össze a nyomozásra csoportosított jelentős erőforrásokat, volt, aki az Arton irodájában található érzékeny papíroknak tulajdonította a megkülönböztetett figyelmet. Az ügyben az Arton és a rendőrség is hallgat.

Mint ismert, a letelepedési kötvényprogramot 2013-ban indították el Magyarországon Rogán Antal ötlete alapján, aki akkor az országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke volt. A bizottság pályáztatás nélkül választotta ki azokat a jellemzően offshore hátterű cégeket, amik jogot kaptak a kötvények árusítására. Ezek a vállalkozások összességében százmilliárd forintnál is többet kereshettek a kötvényeken, az államot pedig a becsültnél sokkal nagyobb veszteség érte miattuk. A Magyar Nemzet számítása szerint a kötvényekkel az állam akár 13 milliárd forinttal is több kamatot fizethetett ki, mintha a szokásos piaci finanszírozást választotta volna. Az idén március végéig futó kötvényprogram csak az első három hónapban 12 milliárd forintos kárt okozott a magyar adófizetőknek.

A kormánypártok lényegében hűtlen kezelést valósítottak meg, amikor megszavazták a kötvényprogramot, és törvénybe foglalták a garantált kétszázalékos hozamszintet, ugyanis ha akkor módosítottak volna a jogszabályon, akkor 24 milliárd forintos költségvetési pazarlást állíthattak volna meg - derítette ki a lap.

Korábban már többször, de legutóbb a múlt hétvégén merült fel, hogy újraindítanák a letelepedési kötvények kibocsátását, miután Wiedemann Tamás, a Magyar Nemzet munkatársa azt állította, hogy Orbán Viktor is személyesen erről győzködött egy közvetítőt. A korrupciógyanús üzlet részleteit felgöngyölítő újságíró hozzátette: "mindenhol ugyanazokat a neveket hallottuk vissza: Habony Árpád, Habony Árpád, Rogán Antal, Rogán Antal."

Szerző
2017.06.27 11:07

Elő a szelvényt! Itt vannak az ötöslottó nyerőszámai

Publikálás dátuma
2018.08.18 19:41
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az ötöslottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 7 (hét) 27 (huszonhét) 42 (negyvenkettő) 66 (hatvanhat) 80 (nyolcvan) Joker: 462929 A tét: 1,25 milliárd forint
Szerző
2018.08.18 19:41
Frissítve: 2018.08.18 19:46

Soros: A világ elvesztett egy nagy embert

Publikálás dátuma
2018.08.18 17:25

Fotó: AFP/ OLIVIER HOSLET
„A világ elvesztett egy nagy embert Kofi Annan halálával. Hiányozni fog.” - búcsúzott Twitter-oldalán az egykori ENSZ-főtitkártól az üzletember.
Kofi Annan szombaton, rövid betegség után hunyt el. A Nobel-békedíjas diplomata 80 éves volt.
hvg.hu visszaidézte: 2017 áprilisában Kofi Annan levélben állt ki a CEU mellett. Ebben úgy fogalmazott, az egyetem nagyban hozzájárul a demokrácia további fejlődéséhez, főleg "Európa azon részén, amelyet már sokszor fertőztek meg ártalmas ideológiák". Hozzátette, az intézmény vitathatatlanul hozzájárul ahhoz, hogy a szólás- és véleményszabadság alapvető értékeit a jövő generáció számára is átadja. Annan végül reményét fejezi ki a levélben, hogy a CEU folytathatja működését.
2018.08.18 17:25