"Nevetséges" - Belesült a Fidesz Botka lejáratásába

Publikálás dátuma
2017.06.27. 13:55
Botka László Orbán Viktor egyetlen kihívója, az MSZP szerint nem véletlenül támadják a szegedi polgármestert Forrás: Facebook/Bo
Mivel Botka Lászlónak nincsenek eltitkolt ügyei, a Fidesz nevetséges módon az ingyenes szegedi parkolás kérdéséből próbál koncepciós kirakatpert csinálni - írta az MSZP közleményében, kifejtve benne, hogy a lejárató akció eléggé félresikerült.

Az „ügy” csupán annyi, hogy a szegedi önkormányzati parkolási cég 1996 óta – tehát már a fideszes városvezetés idején is! – ingyenes parkolási lehetőséget adott a város közéleti szereplőinek, közfeladatot ellátó személyeknek, intézményeknek, alkotmánybírónak, rendőrségi vezetőknek, az önkormányzat munkáját segítőknek és a közgyűlés tagjainak. Az pedig már kész paródia, hogy még a vádat képviselő ügyészség is kért és kapott ilyen parkolási kedvezményt! - írják, felhívva a figyelmet arra, hogy ez a gyakorlat megfelel a magyar törvényeknek, az önkormányzat rendeleteinek, és a többi magyarországi nagyváros parkolási gyakorlatának. Erre próbálja a Fidesz most azt mondani, hogy ez Botka László „bűne”.

"Szánalmas, hogy az a Fidesz emleget hűtlen kezelést, amelynek az emberei nagyüzemben lopják a közpénzt. Az a Fidesz vádaskodik, amely az elmúlt hét évben széthordta és a csókosai között szétosztotta az országot! A Fidesz nem véletlenül fél Botka Lászlótól, hisz ő Orbán Viktor egyedüli kihívója" - vonta le következtetését a szocialista párt, hozzátéve, hogy a Fidesz bukását is Botka László fogja bejelenteni 2018-ban.

Szerző

Marad a hőségriasztás

Publikálás dátuma
2017.06.27. 13:47
Illusztráció: Thinkstock
Szerda éjfélig az ország teljes területén meghosszabbította a másodfokú hőségriasztást Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár.

A nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, így felhívjuk a figyelmet a vezetés közbeni fokozott óvatosságra.

A tiszti főorvos azt is kéri, hogy semmilyen körülmények között ne hagyjon senki bezárt autóban gyermeket, vagy állatokat. Még akkor se ha a kocsi árnyékban áll. Az autó belsejében pár perc alatt is 50-60°C-ra melegszik fel a levegő, és a benn lévők hősokkot kapnak. A vízparton nyaralók napozás után lehetőség szerint hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A felhívásban azt is javasolják, hogy igyanak folyadékot – teát, citromos vizet, ásványvizet. Ajánlják, hogy ezekben a napokban kerüljék a kávé, az alkohol, a cukros üdítők, zsíros ételek fogyasztását.

Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a tűző napon, bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. Azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, elérhető a katasztrófavédelem weboldalán az alábbi linken.

További előrejelzés:

SZERDA
Az időnként megnövekvő felhőzet mellett sok napsütés várható. Zápor, zivatar előfordulhat, olyankor a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/h-t. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 20, a legmagasabb akár 37 fok körül is alakulhat.

CSÜTÖRTÖK
Változóan felhős lesz az ég, többórás napsütéssel, de zápor, zivatar előfordulhat. A délnyugati szél viharossá fokozódik. Hajnalban 21, napközben 33 fok várható.

PÉNTEK
Időnként megnövekszik a felhőzet, sok napsütés várható. Zápor, zivatar előfordulhat. A nyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18, a legmagasabb 32 fok körül alakul.

SZOMBATON és VASÁRNAP is erős lesz a szél. Rövid napos időszakokra lehet számítani, több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. A minimumhőmérséklet szombaton 14-19, vasárnap 13-18 fok között valószínű. Szombaton napközben 24-29, vasárnap 22-28 fokig melegszik a levegő.

Szerző

Bojkottálják a civil törvényt - Strasbourgig megy az Amnesty

Publikálás dátuma
2017.06.27. 12:13
Hősök vétója - A civilek első tüntetése az őket ellehetetlenítő törvény ellen a Hősök terén FOTÓ: Tóth Gergő
Az Amnesty International Magyarország nem fog eleget tenni A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról elnevezésű törvény előírásainak, és megtagadja a külföldről támogatott szervezetként való regisztrációt - jelentette be döntését az egyesület, amit a tegnapi rendkívüli közgyűlésükön hoztak, csatlakozva a TASZ által meghirdetett korábbi bojkotthoz. Közben a Fidesz-frakció sorosozó közleményben figyelmeztetett, hogy ma lépett életbe az Országgyűlés által június 13-án elfogadott törvény, "a magyar emberek elsöprő támogatása mellett". 

Hiába lépett életbe a törvény, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) már a parlamenti szavazás után közölte: bojkottálja a civil törvényt, és nem félnek az ellenük várhatóan meginduló eljárásoktól. Ehhez csatlakozott most az Amnesty International is. Mint írják: Nem teszünk eleget a jogsértő törvény előírásainak, és minden lehetséges törvényes lehetőségünket ki fogjuk használni, hogy az igazunknak érvényt szerezzünk. Ellentétben a kormánnyal, mi hiszünk a transzparens és demokratikus döntéshozatalban, ezért a törvény elfogadása után az egyesület elnöksége azonnal összehívott egy rendkívüli közgyűlést, hogy a tagság személyesen dönthessen a kérdésben” - mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

„Az Amnesty International a világ minden táján a hatályos jogszabályoknak megfelelően működik. 1990 óta ez lesz az első törvény Magyarországon, aminek a betartását tudatosan megtagadjuk. Azt gondoljuk, hogy a kormány átlépett egy határt, és nem hagyott más lehetőséget a számunkra, mint a polgári engedetlenséget választani.”

A döntés nem volt könnyű, a jelenlegi helyzetben nincs jó vagy rossz választás. Minden civil szervezet más és más, ezért a saját egyéni útját kell követnie. Ha egy szervezet eleget tesz a törvényi előírásoknak, az még nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyet is ért vele. Mi, a világ legnagyobb emberi jogi mozgalmának a támogatásával a hátunk mögött, ezt a lépést tartjuk a legmegfelelőbbnek, mert ez egy olyan szervezet, amely nem lát el egyéni jogi képviseletet, nincsenek közvetlen ügyfelei – így a szolgáltatásnyújtás felelőssége sem köt minket a döntésünkben. Továbbra is részt veszünk a hazai civilek közös kampányában, a Civilizációban, és minden erőnkkel azon leszünk, hogy a magyar civil társadalom komoly veszteségek nélkül élje túl az ellene intézett támadásokat.

Az alapvető emberi jogokat – köztük az egyesüléshez és személyes adatok védelméhez való jogot – sértő törvénnyel szemben alkotmányjogi panasszal élünk az Alkotmánybíróságon, és beadvánnyal fordulunk az Emberi Jogok Európai Bíróságához is.

Egyúttal bejelentjük, hogy kilépünk az Emberi Jogi Munkacsoportból, amelynek 2012 óta voltunk a tagjai. A Norvég Civil Támogatási Alap körül kialakult kormányzati lejáratókampány idején – amikor több civil szervezet is otthagyta a fórumot – még azon az állásponton voltunk, hogy maradnunk kell, mert minden esélyt meg kell ragadni, hogy egyeztetni tudjunk a döntéshozókkal. Azóta sajnos teljesen világossá vált, hogy a magyar kormány nem kíván normális szakmai párbeszédet fenntartani a független magyar civilekkel, sőt kifejezetten abban érdekelt, hogy ezek a szervezetek eltűnjenek, ezért a továbbiakban nem veszünk részt a Munkacsoportban. Borzasztóan szomorú, hogy így kellett döntenünk.

Elkötelezettek vagyunk abban, hogy Magyarországon maradjunk, és folytassunk a munkánkat, legyen az a mindenkori magyar kormány jogsértéseinek feltárása, nemzetközi ügyek hazai képviselete vagy a magyar diákok számára biztosított emberi jogi oktatási program. A magyar kormánynál nehezebb ellenfelekkel is felvettük már a harcot a világon, biztosak vagyunk benne, hogy a végén győzni fogunkírta közleményében az Amnesty.

Közben a ma hatályba lépett civil törvénnyel kapcsolatos Fidesz-közlemény ismét bebizonyította, mennyire más, a valósággal alig rokon világot próbál kommunikálni (propagálni) a kormánypárt, a szakmai észrevételeket természetesen negligálva. Azt írták: a nemzeti konzultációban válaszadó 1,7 millió ember 99%-a kiállt a törvény mellett, mert a magyar emberek is szeretnék tudni, melyek azok a külföldről pénzelt szervezetek, amelyek befolyásolni akarják a magyar közéletet és a bevándorláspolitikát. A törvényre a külföldről pénzelt, tipikusan a migrációt támogató Soros-szervezetek átláthatósága miatt van szükség. Soros György ugyanis nyíltan elismeri, hogy migránsokkal akarja betelepíteni Európát, le akarja bontani a kerítést és ehhez az általa finanszírozott ügynökszervezeteket használja fel. Az USA-ban a Soros-szervezetek soha nem csinálhatnák azt, amit Európában, mert Amerikában sokkal szigorúbb hasonló törvény van érvényben - tudták le a napi sorosozást, azzal kiegészítve, hogy szerintük a jogszabály kapcsán kezdettől egy hazug, dezinformációs kampány zajlik. A hazugságokkal ellentétben, a törvény az egyesülési jogot illetve a civil szervezetek működését semmilyen módon nem veszélyezteti.  

Erről egészen másként vélekedett többek között az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi szakértőkből álló testülete, emyle június elején jelezte, hogy a külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket érintő magyar szabályozás túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat helyez kilátásba.

A Velencei Bizottság szakértői is arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyar jogalkotó ugyan elkerüli a "külföldi ügynök" megbélyegző fogalmát, ám a tervezetben szereplő, az egyes magyar hatóságok által külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteknek nevezett társaságokkal szemben alkalmazott rosszindulatú kampány veszélyeztetheti törvényes tevékenységüket és a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti

A Fidesz egyébként a szakértői véleményeket semmibe véve úgy reagált a civil szervezetek által meghirdetett bojkottra, hogy a Soros-szervezetek nyíltan a magyar emberek akarata ellen mennek, amikor azt mondják, hogy nem fogják betartani a törvényt.

A TASZ indította a bojkottot
Miután a parlament 130 kormánypárti igen, 44 nem és 24 - jobbikos - tartózkodó szavazattal elfogadta a fideszes Kósa Lajos, Gulyás Gergely, Németh Szilárd és Vitányi István által jegyzett indítványát, a TASZ rögtön jelezte:  a törvény jogsértő, a jogvédők szerint pedig a jogsértés ellen úgy tudnak leghatékonyabban fellépni, ha nem tesznek eleget a törvénytelen előírásoknak. Hangsúlyozták, hogy ezzel senkinek a jogát és a transzparencia követelményét sem sértik meg, hiszen gazdálkodásuk már most is teljesen átlátható. A TASZ szerint a jogsértő törvény sérti a szólásszabadságot, az egyesülési szabadságot és megengedhetetlen módon különböztet meg egyes civil szervezeteket. A szervezet jelezte: nincs mit titkolniuk: gazdálkodásuk és tevékenységük teljesen nyilvános, bárki évekre visszamenően megnézheti, kiknek, milyen összegű támogatásával, milyen programokon dolgoznak. 
Orbán Viktor egy korábbi péntek reggeli rádióinterjújában úgy reagált a civilek bojkottjára, hogy polgári engedetlenség márpedig nincs a magyar jogrendszerben. Csakhogy 2007-ben még saját maga használta ezt a fogalmat, amikor kordonbontás közben interjúvolták meg a Kossuth téren. Akkor azt mondta:egyszerű polgári engedetlenségi akciót” hajtottak végre, mert az alkotmányos jogokat sértő, rendőri intézkedésekkel szemben megilleti az embereket az ellenállás joga.Szerző