Kilép a volt miniszterelnök a Szocialista Pártból

Publikálás dátuma
2017.06.27. 14:28
Manuel Valls FOTÓ: Thierry Chesnot/Getty Images
Manuel Valls volt francia miniszterelnök kedden bejelentette, hogy kilép a szétesőben lévő Szocialista Pártból. A politikus a tavaszi elnökválasztáson saját pártja jelöltjével szemben Emmanuel Macront, a májusban elnökké választott volt gazdasági miniszterét támogatta.

"Politikai életem egy része véget ér. Elhagyom a Szocialista Pártot, vagy a Szocialista Párt hagy el engem" - mondta a volt kormányfő az RTL rádióban. A 54 éves Manuel Valls Barcelonában született, gyerekként érkezett a családjával Franciaországba, s 17 éves kora óta a szocialisták soraiban politizált, felnőttként kapta meg a francia állampolgárságot.

A tabudöntögetőnek számító és tekintélyelvű személyiségéről ismert baloldali politikus 2014 és 2016 között volt Francois Hollande államfő kormányának miniszterelnöke. Már ezen időszak alatt is heves vitákban állt saját pártjával, amelynek balszárnya a nemzetgyűlésben megakadályozta a liberális gazdasági reformintézkedések beindítását, s túlságosan rendpártinak tartotta a miniszterelnököt. 

Manuel Valls januárban elindult a baloldal államfőjelölt-állító választásán, ahol alulmaradt Benoit Hamonnal szemben, majd a kampányban Emmanuel Macront támogatta. A júniusi nemzetgyűlési választásokon Valls az "elnöki többségért kampányolt", s Párizshoz közeli választókörzetében, Evry városában, ahol korábban polgármester is volt, újraválasztották képviselőnek. 

A nemzetgyűlésben a volt miniszterelnök egyelőre a kormánytöbbséget támogató független képviselő lesz, de nem kizárt, hogy saját balközép frakciót alakít vagy pedig csatlakozik az elnöki mozgalom, a Köztársaság lendületben (LREM) jelenleg 308 fős csoportjához. 
    Az új nemzetgyűlés, amelyben az LREM abszolút többséggel rendelkezik, délután tartja meg alakuló ülését.

Szerző

Halálos merénylet a fővárosban - Felrobbantottak egy Mercedest

Felrobbant egy személyautó kedden Kijevben, amelyet egy ukrán ezredes vezetett, aki életét vesztette, a gépkocsi egy utasa pedig megsebesült.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium sajtóosztályának vezetője hivatalosan csak annyit erősített meg, hogy a fekete Mercedest egy 1978-as születésű katona vezette. Később több ukrán hírportál azt jelentette, hogy robbantásos merénylet történt, amelyben Makszim Sapoval, az ukrán védelmi minisztérium alá tartozó katonai hírszerzés egyik vezetője vesztette életét. 

A gépkocsi utasa egy idősebb férfi volt, aki megsérült, de nincs életveszélyben. Sevcsenko elmondta, hogy a rendőrség előzetesen terrorcselekménynek minősítette az esetet, de mivel katona az áldozat, az ügyben a katonai ügyészség nyomoz, bevonva az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársait. Azt is megerősítette, hogy a detonációt robbanószerkezet okozta, azt azonban, hogy milyen típusú volt a pokolgép, még nem tudták megállapítani a hatóságok.

A 112.ua ukrán hírtelevízió helyszíni tudósítása és a tévé internetes oldalán közzétett videofelvételek tanúsága szerint az autó teljesen kiégett, darabjai szanaszét repültek a robbanás következtében. A hatóságok a környéket lezárták forgalom elől a helyszínelés idejére.

Szerző

Kirúgtak három újságírót egy hamis történet miatt a CNN-től

Távoznia kellett a CNN amerikai hírtelevíziótól három újságírónak, mert hamis orosz vonatkozású történetet közöltek.

A három munkatárs azt követően távozott, hogy a múlt héten "oknyomozó riportot" közölt Donald Trump amerikai elnök egyik munkatársa, Anthony Scaramucci pénzügyi szakember és egy orosz bankár közötti állítólagos egyeztetésről. A három újságíró: a Pulitzer-díjra javasolt Thomas Frank riporter, a Pulitzer-díjas Eric Lichtblau felelős szerkesztő, aki nemrégiben érkezett a CNN-hez a The New York Times című napilaptól és Lex Harris, az oknyomozó riportokért felelős szerkesztő. 

A sztori - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - arról szólt, hogy a szenátus hírszerzési bizottsága vizsgálatot folytat egy tízmilliárd dolláros orosz befektetési alap vezérigazgatója, Kirill Dmitrijev és Anthony Scaramucci közötti megbeszélés ügyében. A találkozóra a CNN szerint a Trump beiktatási ünnepsége előtti napokban került volna sor. A CNN azt állította: demokrata párti szenátorok tudni szeretnék, hogy a megbeszélésen valóban szó volt-e az Oroszország ellen hozott szankciók feloldásáról, amely az orosz befektetési alapot is érintette volna. 

A híranyag botrányt okozott, és a CNN szóvivője bejelentette: a riportot visszavonták, a televízió honlapján már nem szerepel, és írásban kértek bocsánatot Anthony Scaramuccitól, aki a bocsánatkérést elfogadta. 

Scaramucci még pénteken perrel fenyegette meg a hírtelevíziót, amelynek vezetése ezt követően vonta vissza és törölte honlapjáról a hamis riportot. Az újságírók ezután mondtak le, de az esetet a CNN csak hétfőn este hozta nyilvánosságra. A tévé szóvivője részleteket nem közölt, s elhárított minden érdeklődést. Így nem derült fény arra, hogyan kerülhetett adásba a riport, és miért nem ellenőrizték az újságírók állításait. 

Donald Trumpnak régóta - már a választási kampány idejétől - feszült a viszonya a CNN-nel. A televízió tavaly nyíltan a demokraták elnökjelöltje, Hillary Clinton mellett kampányolt, s bocsánatot is kellett kérnie, amikor kiderült, hogy a választást megelőző egyik elnökjelölti vitában Clinton előre megkapta a műsorvezetői a kérdéseket. Donald Trump a csatornát "hamis hírek" televíziójának minősítette és még soha nem adott interjút neki.

Szerző
Témák
újságíró CNN