Mi az az okos cipó?! - Forradalmi ötlet a hajdúsági pékektől

Publikálás dátuma
2017.06.28. 10:51
Illusztráció: Thinkstock
„Nemsokára megkezdődik az Okos Élelmiszer (Smart Food) kutatási program alapján készült első speciális élelmiszerek, a Vitajó cipók társadalmasítása” – jelentette be Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék-csoport vezérigazgatója – a Hajdú Online tudósítása szerint.

17 éve folytatnak kutatási programot. Ennek célja olyan alapvető élelmiszerek megalkotása, amelyek nemcsak finomak és teljes gasztronómiai értékűek, hanem tudományosan igazoltan kedvező élettani, egészséget támogató, illetve betegségek kialakulásának a kockázatát csökkentő hatásuk is van, és emellett teljesen biztonságosak.

Szakács Tamás szerint a megismertetés legtermészetesebb módja az, ha nemcsak a tájékoztatókat, hanem magukat a termékeket is az emberek, a fogyasztók kezébe adják. A vezérigazgató bejelentette, hogy az év hátralévő részében tízezer hajdú-bihari családdal ismertetik és kóstoltatják meg ingyenesen az első okos élelmiszereket. A Vitajó brandcsalád első tagjai, a cipók egyedi ásványianyag- és vitamin összetételüknek köszönhetően hozzájárulnak az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fáradtság és kifáradás csökkentéséhez, valamint a csontozat, a haj és a bőr normál állapotának a fenntartásához.

„A dolgunkat nehezíti, hogy a szokásos üzleti aktivitás mellett az okos élelmiszerek speciális tulajdonságai miatt a fogyasztók egyfajta tanítását is meg kell oldanunk. De az emberek csak így tudnak majd egyértelmű döntést hozni termékeink mellett” – mondta Szakács Tamás a haon.hu-nak.

Szerző

Áder "bohócot csinál magából", ha aláírja a törvényt

Publikálás dátuma
2017.06.28. 10:26
Volner János FOTÓ: Népszava
Bohócot csinál magából Áder János, ha aláírja a plakáttörvényt – mondta Volner János az ATV Startban szerda reggel. A Jobbik frakcióvezetője szerint egyértelmű, hogy alkotmányellenes a - módosított - városképvédelmi törvénybe beletett pártfinanszírozási szabályozás, amit múlt hét pénteken a Fidesz erőltetett át az általuk összehívott rendkívüli országgyűlési ülésen.

„Különböző pártállású jogászok egymástól függetlenül állítják, hogy ordít az alaptörvény-ellenségtől ez az elfogadott jogszabály. Ezért Áder János gyakorlatilag bohócot fog csinálni magából, ha képes lesz ezt a törvénymódosítást aláírni” - jelentette ki a jobbikos politikus az ATV műsorában. Szerinte azért kaptak kedvezményt Simicska Lajos cégétől, mert nagy mennyiségben rendeltek plakáthelyet. Volner úgy véli, ezt a kedvezményt bárki megkapná, a szocialisták is. A frakcióvezető figyelmen kívül hagyta, hogy az MSZP korábban leszögezte, ők nem kaptak ilyen kedvezményt.

A Népszava a Jobbik által kiadott adatok alapján kiszámolta, hogy a párt áprilisban és májusban egyaránt mintegy 27-27 millió forintot fizetett az óriásplakátokért, kevesebbet, mint korábban a Fidesz, pedig a piac ismerői szerint az sem fedezte még az önköltséget sem. Lapunk jobbikos forrásból úgy értesült, hogy a párt kéthetente számol el Simicska cégeivel, és az óriásplakátokért háromezer, a city lightokért ezer forintot fizet. Volner szerint rosszak a számításaink, de érdemi információval - ami cáfolhatná állítását - nem szolgált.

A parlament kormánypárti többsége június 23-án szavazta meg a közterületi plakátolást korlátok közé szorító törvényt. Kövér László kedden küldte át a köztársasági elnöknek a múlt pénteki rendkívüli ülésen, botrányos körülmények között elfogadott fideszes plakáttörvényt. Áder Jánosnak öt napja van, hogy szignózza a jogszabályt, vagy normakontrollt kérjen az Alkotmánybíróságtól.

Ha Áder aláírja a törvényt, akkor a közterületi hirdetési piac több meghatározó szereplőjének, például a parlamenti pártoknak és a kormánynak a jövőben lényegesen drágább lesz az óriásplakátokon történő reklámozás. A törvény értelmében ugyanis a „központi költségvetésről szóló törvényben nevesített és támogatásban részesített költségvetési szerv és jogi személy” hamarosan csak listaáron vásárolhat majd óriásplakátot. Márpedig az Országgyűlés pártjai, valamint a minisztériumok olyan közpénzhasználó szervezetek, amelyek közvetlenül a költségvetési törvény alapján jogosultak a nekik járó adófizetői támogatásra.

Bár a listaáron történő beszerzés előírása elviekben átláthatóbbá tenné a közterületi politikai hirdetések világát, az új törvény rendelkezései valójában többet ártanak, mint amennyit használnak - hívta fel a figyelmet a plakáttörvény veszélyeire a Political Capital és a Transparency International Magyarország.

Szerző

A törökök támadása a Fekete-tengeren

Publikálás dátuma
2017.06.28. 10:00

A Kígyó-szigeten lévő ellenséges világítótornyot és szikratávíró-állomást elpusztítottuk

Fekete-tenger: Tengeri haderőink egy része 28—25-ig vállalkozást hajtott, végre az orosz Duna-torkolat ellen. A Kígyó-szigeten lévő ellenséges világítótornyot és szikratávíró-állomást elpusztítottuk.

Partraszálló osztagaink az említett szigeten egy gépfegyvert és nagyobb számú puskát zsákmányoltak, ellenséges hajókat elpusztítottak és 11 fogollyal tértek vissza.

Tengeri haderőnk útját hazautaztában orosz sorhajók és torpedózúzók el akarták vágni. A kifejlődött ütközetben haderőnk nagy távolságban találatot ért el egy ellenséges torpedózúzón.

Egy tengerészeti röpülőgép eredménnyel bombákat dobott egy ellenséges sorhajóra. Tengeri haderőnk és a röpülőgépei kár nélkül visszatért. A Midilli különösen kitűnt.

Népszava 1917. június 28.

Szerző