Czeglédy-ügy - Az LMP Fidesz-MSZP nagykoalícióról beszél

Az LMP szerint "a Fidesz és az MSZP nagykoalícióban hagyta", hogy a szombathelyi szocialista Czeglédy Csaba folytathassa zavaros ügyeit. 

Kanász-Nagy Máté, az LMP ifjúsági szakszóvivője szerdai sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a diákmunkások ezreit kifizetetlenül hagyó Czeglédy Csaba korábban már számos zavaros ügybe keveredett. Bár 2002-ben még felfüggesztett börtöntüntetést is kapott, mégis úgy tűnik, ott folytathatta, ahol abbahagyta, zavaros céghálózatát az elmúlt tizenöt évben is működtethette - jegyezte meg. 

A szóvivő feltette a kérdést: a kormányzat miért hagyta, hogy Czeglédy folytathassa ezen ügyeit? Szerinte sem a Fideszt, sem az MSZP-t nem érdekli, hogy adócsaló vállalkozások működnek-e az országban. Úgy ítélte meg: most a választási kampány közeledtével indult csupán egy leszámolás. 

Az LMP ezrét felszólítja a kormányt, hogy rendkívüli intézkedés keretében nyissa meg a bérgarancia-alapot a diákok számára. Az ellenzéki párt arra is választ vár Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, és az adóhatóságot felügyelő Tállai András államtitkártól: vizsgálták-e az elmúlt években Czeglédy Csaba cégeit, és milyen eredményre jutottak? Kanász-Nagy Máté úgy ítélte meg: a vállalkozó a kormányzati hatóságok hallgatólagos asszisztenciája mellett folytatta ügyeit.

Czeglédy Csaba ügyvéd, a baloldal szombathelyi városi képviselője két hete került előzetes letartóztatásba, miután a megyei NAV igazgatóság nyomozói több helyszínen tartottak házkutatást és hat embert őrizetbe vettek, majd költségvetési csalás miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket. Czeglédy Csaba MSZP-s képviselő szombathelyi irodáját kedden ügyész jelenlétében feltörték, majd a baloldali politikust a rendőrök társaival együtt a szegedi NAV épületébe vitték kihallgatásra, ahol őrizetbe vették őket. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje közleményben jelezte, hogy amennyiben ez is egy a korábbi évek és a közelmúlt politikailag megrendelt rendőrségi akciói közül, akkor azoknak kell felelniük, akik ebben részt vettek. Botka mindazonáltal felkérte az MSZP Etikai Bizottságát, hogy vizsgálja ki a vádakat, a párt vezetését pedig arra kérte, hogy függessze fel az ügyvédi irodával kötött keretszerződését, amíg az ügy nem rendeződik.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke az ATV műsorában bár helyesnek nevezte Botka döntését, azt állította, hogy Czeglédyt azért vitte el a NAV, mert "legkeményebb, leghatározottabb szocialista ügyvéd", aki perek százait nyerte a Fidesz ellen.  A szombathelyi közgyűlés MSZP-DK-Együtt-Éljen Szombathely! alkotta frakciója kiáll Czeglédy Csaba frakcióvezető mellett, bízik az ártatlanságában és alaptalannak tartja meggyanúsítását - jelentette ki Ipkovich György. 

Szerző

Így közlekedjünk kánikulában!

Publikálás dátuma
2017.06.28. 13:33
Illusztráció: Thinkstock
A kánikula közlekedésbiztonsági kockázataira hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága. A forróság miatt gyengül az autósok koncentráció képessége, tompul a figyelme, több a koccanás, a baleset.

A nyári tartós hőség megviseli a szervezetet és közlekedésbiztonsági szempontból is kockázatokat rejt. A járművezetők általában kevésbé tudnak koncentrálni, valamint a megszokottnál figyelmetlenebbek, mely egy közlekedési helyzetben megnöveli a reakcióidőt is. A közlekedés résztvevői között jelentősen emelkedik a rosszullétek száma, a hőség gyengíti a szellemi erőkifejtést, egyeseknél tompaságot, másoknál pedig fokozódó ingerlékenységet, türelmetlenséget válthat ki. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Ezen kockázatok ismeretével és néhány jó tanács megtartásával a nyári közúti balesetek megelőzhetők.

A legjobb prevenció minden esetben a közlekedési szabályok megtartása, azonban a megváltozott időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás is kiemelten fontos. Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé! Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessen mindig kipihenten és gyakrabban álljon meg felfrissülni, s előre tervezze meg az útvonalat! 

Fogyasszon kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen a gépkocsiban hűtött ásványvíz, vagy üdítőital!

Legyen türelmes, vezessen kissé lassabban, tartson nagyobb követési távolságot!

Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja. Soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek! - írja a rendőrség a police.hu-n.

Szerző

Tordai: hazudott az államtitkár

Publikálás dátuma
2017.06.28. 13:04
A Heim Pál Gyermekkórház főbejárata Forrás: Google View
Másfél éve kihasználatlanul áll a Heim Pál Gyermekkórház egyik épülete – erről a Párbeszéd szóvivője számolt be, lakossági bejelentésre hivatkozva.

Tordai Bence szerint Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára valótlanságot állít azzal, hogy írásbeli kérdésükre úgy reagált: napi használatban van az épület – számolt be róla a Hír Tv.

„Az államtitkár a válaszában az mondta, hogy itt folyamatos munka zajlik, mindennapos használatban van az épület. Hogyha megnézzük, akkor látjuk, hogy berozsdált az ajtó, felveri a gaz az utakat. A helyi lakók is mondják, hogy nemhogy napi szinten, de hétszámra nem bukkan elő senki. Tehát az államtitkár a válaszában egyszerűen hazudott” – jelentette ki Tordai Bence.

Reagált a kórház
A Heim Pál Gyermekkórház, Gyermek tér 2. szám alatti telephelyén lévő épületben az elmúlt évtizedekben sem folyt gyógyítás, nem volt közvetlen betegellátás, mert az épület évek óta a Kórház kisegítő műszaki épületeként üzemelt - írja a Heim Pál Gyermekkórház közleményében. Az épület jelenleg is kiszolgáló műszaki feladatokat lát el - elsősorban raktározási tevékenységet - tekintettel arra, hogy a Gyermekkórház központi, Üllői úti telephelyén a Műszaki Osztályt és az egyéb kiszolgáló egységeket, elsősorban raktárakat magába foglaló régi épület lebontásra került és helyette modern, új épület épül.
Az Üllői úti központi telephelyen megépítendő műszaki épület átadását követően a Heim Pál Gyermekkórház hosszú távú célja a Gyermek téri telephely hasznosítására az, hogy végleges funkcióként egy fővárosi, központi Gyermekfogászati Prevenciós -, és Módszertani Oktatási Központot hozzon létre és üzemeltessen, amelyben az elmúlt évek során megnövekedett prevenciós feladat mennyisége és igénye szervezettebb formában valósulhat meg. Az ehhez szükséges előkészületeket az Intézmény megkezdte - írják.

Szerző
Frissítve: 2017.06.29. 12:23