Előfizetés

Gyurcsány megegyezett az Orbán elleni bizonyítékokról

Publikálás dátuma
2017.06.28. 15:24
FOTÓ: Népszava
Megint találkozott titkos tárgyalópartnerével Gyurcsány Ferenc – ezt maga a DK elnöke árulta el az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. 

Emlékezetes, hogy Gyurcsány Ferenc először áprilisban beszélt arról, azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök "legfőbb pártfogója", mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált. Elmondása szerint erről egy titkos informátor tájékoztatta, aki dokumentumokat is mutatott. 

A DK elnöke ezután sokáig hallgatott arról, hogy pontosan milyen bizonyítékai is vannak Orbán ellen, most azonban azt elmondta, hogy a kormányfő svájci bankszámláinak létezését bizonyító dokumentumok áráról már megállapodtak. Szerinte tárgyalópartnerei nem csak pénzügyi alkut akarnak kötni vele.

„Engem kutyául izgat, hogy kivel ülök szemben, és ő meg kit szolgál. Ebben nem jutunk egyről a kettőre” – fogalmazott a korábbi kormányfő. Egyelőre optimista és rendíthetetlen, de óvatos is az ügyben. Azt is tudja, sokan azt gondolják, hogy csak blöfföl, de ennél szerinte veszélyesebb, ha ugyan látja a dokumentumokat, de nem beszél róluk. „Ha ez kiderül, akkor van politikailag végem” – mondta az ATV műsorában.

Orbán és Simicska háborúját fejtette meg a Politico

Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi szövetségese, Simicska Lajos viszonyáról közölt terjedelmes cikket szerdán a Politico brüsszeli híroldal, amely szerint a jövő évi parlamenti választások előtt a kormányfő legnagyobb aggodalmát nem a demokráciapárti tüntetések vagy az európai uniós bírálatok jelentik, hanem az őt szinte mindenkinél jobban ismerő "milliárdos oligarcha" befolyása.

A cikk szerint a Fidesz számára "létfontosságú" a harc az ellen az az üzletember ellen, aki az "Orbán-Simicska háború" 2015-ös kirobbanása óta a Jobbikot támogatja. Mint írták, az utóbbi időben az uniós menekültkvóták elleni küzdelem került Orbán stratégiájának középpontjába, ami segített megelőzni a baloldali és liberális ellenzék megerősödését, de ez a politika hatástalan a szintén menekültellenes szélsőjobboldali párttal szemben. 

"A korrupciós botrányokkal sújtott, hét éve kormányon lévő Fidesz sebezhető a magukat kívülállóként bemutató erők számára" - hangsúlyozták. A szerző szerint "vannak jelei Orbán nyugtalanságának", minthogy a Fidesz népszerűsége csökkent a felmérések szerint, a Jobbik pedig a kormánypárt hitelességét támadja. Bár a Fidesz ma még nagy valószínűséggel nyerne a választásokon, a miniszterelnök tisztában van vele, hogy a bizonytalan szavazók aránya nagy, mintegy 30 százalék.

A Politico bemutatta Orbán és Simicska korábbi szoros kapcsolatát is, amely a cikk szerint azért romlott meg, mert a kormányfő számára kezdett kényelmetlenné válni a milliárdos befolyása. A hírportál szerint azonban sokan úgy vélik, nem egyszerű konfliktusról van szó, a szembenállás azt a kockázatot hordozza magában, hogy kölcsönösen "megsemmisítik" egymást.

Tűzvész a Fertő tónál - 11 ház már leégett

A 21 nádfedeles ház közül 11 már leégett a Fertő tó partján Fertőrákosnál, a többit a tűzoltók próbálják megvédeni.

Az oltásban 60 hivatásos és 15 önkéntes tűzoltó vesz részt, előbbiek például Kapuvárról, Csornáról, Győrből, Sárvárról, Szombathelyről és Lébényből, az utóbbiak a környező településekről - Fertőrákosról, Harkáról, Nagycenkről - érkeztek. A füstöt észlelve az osztrák tartományi tűzoltók egy hajóval érkeztek a helyszínre, ők is segítenek a tűz elfojtásában.

Korábban Ruskáné Takács Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy oltás közben egy embert találtak a vízben, őt kimentették, nem sérült meg.