Matolcsy fia vette meg az Origót

Publikálás dátuma
2017.06.28. 18:32
Fotó: Népszava
 A Matolcsy Ádám vezette Magyar Stratégiai Zrt. vette meg a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítéséből tavasszal létrejött New Wave Media Group Zrt.-t - közölte a New Wave Media Group Zrt.

A közlemény szerint Száraz István, a New Wave Media Group Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a médiacsoportban fennálló 100 százalékos tulajdonrészét értékesítette. Száraz István a tranzakciót követő negyedévben vezérigazgatói tisztségét határozott ideig megtartva biztosítja a zökkenőmentes átadás-átvételi folyamatot, ezt követően pedig stratégiai tanácsadói szerepkörben segíti a menedzsment munkáját - közölték.

Az új tulajdonos a Magyar Stratégiai Zrt., amely egyebek mellett Magyarország egyik legnagyobb múltú bútorgyártó manufaktúrája, a Balaton Bútor Kft. közvetett tulajdonosaként ismert. A Magyar Stratégiai Zrt. közvetlen egyedüli részvényese és egyben vezérigazgatója Matolcsy Ádám - írták.

A közleményben Száraz István tájékoztatott arról, hogy a vállalat történetében először, 2016-ban nyereséges évet zárt, és megnyílt a lehetőség a fenntartható üzleti fejlődés előtt.

Idézi Matolcsy Ádámot is, aki elmondta: a New Wave Media Group Zrt. nemcsak az egyik legnagyobb elérésű hazai online médiaportfólió és a magyar internetes tartalomszolgáltatás úttörője, hanem megújulni képes cégcsoport, amely reményeik szerint a "közeljövőben előremutató technológiai megoldásokkal rázza fel az itthoni online médiapiacot".

Száraz István az általa alapított WeLoveBudapest és WeLoveBalaton turisztikai portálok tulajdonjogát a jövőben is megtartja - jelezték a közleményben. Felidézték: Száraz István cége, a New Wave Media Kft. az Origo Media Zrt. eladására kiírt több hónapos tendereljárás eredményeként 2015 végén kötötte meg az adásvételi szerződést a korábbi tulajdonos Magyar Telekommal, a tranzakció 2016 februárjában, a vételár kifizetésével lezárult.

Az elmúlt mintegy másfél évben megvalósult a médiaportfólió és a hozzá kapcsolódó termékek átfogó újjászervezése. Ez idő alatt további akvizíciók és értékesítési partnerségek megkötése mellett lezajlott a cégcsoport folyamati szintű és technológiai reformja, valamint a korábbi New Wave Media és Origo Media portfólió egyesítése - olvasható a közleményben.

Szerző

Súlyos milliókat fizethet az állam - Pert nyert Kishantos

Publikálás dátuma
2017.06.28. 15:47
Fotó: Népszava
Ma megszületett az elsőfokú döntést megerősítő másodfokú jogerős ítélet a Fővárosi Törvényszéken arról, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek (NFA) ki kell fizetnie a kishantosi ökogazdaság számára az általa 2013-ban elvégzett közel 20 millió forint értékű mezőgazdasági munka árát. A Greenpeace üdvözli a döntést.

A mezei leltár annak az elvégzett munkának a költségeit jelenti, amellyel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ biztosította, hogy a területet ökológiai gazdálkodásra alkalmas állapotban tudja átadni az új bérlőknek. Erre egyébként 2013-ban maga az NFA szólította fel a kishantosiakat.

Ez a gyakorlatban a 2013-as őszi vetést jelentette, amelynek közel 20 millió forintos árát – amelyet a jogszabályok alapján az NFA-nak ki kellett volna fizetnie az ökogazdaság számára, miután a területet átadta az új bérlőknek  – a kishantosi ökogazdaság sosem kapta meg. 
 
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ezért ebben az ügyben is bírósághoz fordult 2014-ben, amely ma, jogerős ítéletével, jogosnak ismerte el az ökogazdaság követelését és a magyar államot képviselő NFA-t közel 20 millió forintos tartozás megfizetésére kötelezte.

Szerző

Nő a terrorizmus, csökken a bűnözés

Publikálás dátuma
2017.06.28. 07:36
FOTÓ: Profimedia
FOTÓ: Profimedia

FOTÓ: Profimedia

Az ember mindenre gondolna, csak arra nem, hogy a XXI. században miközben nő a nemzetközi terrorizmus, világszerte csökken a honi „hétköznapi” bűnözés. Márpedig határozottan ezt állítják azok a szakértők, akik az orosz „Expert Online” honlap és a „Russzkij Reporter” című lap megbízásából elemezték a világban tapasztalható tendenciákat és az oroszországi állapotokat.

A szentpétervári nemzetközi kriminológiai klub elnöke, Dimitrij Sesztakov nem az egyetlen, aki azt mondja, az erőszak tendenciája az, hogy állandóan növekszik, ámde az elmúlt két évtizedben mégis folyamatosan csökkent. A múlt század második felének gazdasági virágzásakor is a növekedés volt a jellemző, ám a mostani nehéz években ennek pont a fordítottja történik. Van, aki egyenesen beismeri, hogy fogalma sincs ennek az okairól, mások hajlanak arra, hogy a társadalmakban végbemenő globális strukturális változásokkal magyarázzák a jelenséget. Azzal, hogy legalább is a fejlettebb országokban, kisebb a nélkülözés, több az egy főre jutó kalória. Egyesek arról cikkeznek, hogy az internet világában az ifjúság olyan kalandot lát, amely elvonja a figyelmét a bűnözök világáról. Ugyanakkor a bűnöző hajlamú emberek számításaikat megtalálják a külföldi terrorszervezetekben és hadseregekben. Igazán meggyőző és egyértelmű választ az új jelenségre azonban nem kapunk. Ettől azonban a tény még tény marad: valóban csökken a bűnözés.

Ami az orosz állapotokat illeti az idén napvilágot látott hivatalos moszkvai adatok szerint a bebörtönözöttek száma történelmi mélypontra süllyedt: 630 ezren vannak rács mögött. A viszonyítási alap 1935. Ebben szerepe van a 2010-ben elfogadott korábbinál liberálisabb büntető törvénykönyvnek is. Enyhébb esetekben, amiért korábban börtön, most csak közmunka vagy pénzbírság jár.

1996 és 2000 között több mint egymillió embert tartottak fogva. 2008-tól kezdődött a csökkenés. 2006-ban százezer lakosra még mintegy 2700 bűncselekmény esett, 2016-ban pedig csak 1474. 2001-ben 23 gyilkosságot követtek el, 2016-ban 7,1-t. Ugyanez a helyzet a rablótámadásokkal vagy a szexuális erőszakkal. A börtönben töltött idő a kétezres évek 8 esztendejéről átlagosan 5-re csökkent.

Van néhány terület, ahol viszont emelkedés tapasztalható: míg 2006-ban 65 ezer ember ült kábítószer ügyek miatt, most a számuk közelít a 140 ezerhez. Keményebben lecsapnak a korrupcióra és a megvesztegetésre is. S ami szintén nem elhanyagolható: a politikai természetű ítéletek száma is növekszik a tüntetőkkel, blogerekkel szembeni fellépés szigorodása miatt.

A moszkvai elemzők óvnak attól, hogy az állapotok javulásáért az orosz államot magasztalják. A helyzet ugyanis az, hogy világjelenségről van szó. Ráadásul másutt Európában még kedvezőbbek az állapotok. Ha Észak-Európához vagy az Európai Unió tagállamaihoz mérné valaki az oroszországi helyzetet, akkor 5-10-szer kevesebb bebörtönözöttel kellene számolnia. A börtönben töltött idő tekintetében az európai átlag 1 év és 8 hónap.

Jók a mutatók Kazahsztánban és Fehéroroszországban, és ami a legérdekesebb, a háború szabdalta Ukrajnában is felére csökkent a bebörtönözöttek száma! Igaz ebben szerepet játszott az amnesztia és az is, hogy a korábbi bebörtönözöttek egy része a frontra ment harcolni.

A bebörtönzöttek körülményei Oroszországban ma sem jók. Minden ötödik krónikus betegségtől szenved. Tavaly 3 és félezren haltak meg közülük. Ez a legnagyobb arány Európában. Megoldatlan a büntetés letöltése utáni új életkezdés is.

Szerző