Konföderációs Kupa - Chile büntetőkkel elődöntős

Elsőként Chile labdarúgó-válogatottja jutott az oroszországi Konföderációs Kupa vasárnapi döntőjébe: a dél-amerikai bajnok szerdán az első elődöntőben gól nélküli döntetlent után büntetőkkel győzte le az Európa-bajnok Portugáliát.

Elődöntő:

Chile-Portugália 0-0 - büntetőkkel: 3-0

Kazany, 40 855 néző, v.: Faghani (iráni)
sárga lap: Jara (23.), Hernandez (51.), illetve W. Carvalho (31.), An. Silva (43), Fonte (96.), Bruno Alves (111.), Cedric (114.)

Chile:
Bravo - Isla (Fuenzalida, 121.), Medel, Jara, Beausejour - Aranguiz, Diaz, Hernandez (F. Silva, 112.) - Vidal - Vargas (Rodriguez, 86.) Sanchez

Portugália:
Rui Patricio - Cedric, Fonte, Bruno Alves, Eliseu - B. Silva (Quaresma, 83.), W. Carvalho, Ad. Silva (Moutinho, 102.), Andre Gomes (Martins, 116.) - Ronaldo, An. Silva (Nani, 76.)

Nagy lendülettel kezdett a portugál válogatott, azonban Dél-Amerika legjobbja kihúzta az első negyedórát, majd fokozatosan átvette a játék irányítását.

A fordulást után sokat veszített tempójából az összecsapás, amely így hosszabbításba torkollott. A ráadásban Sanchez fejese csak néhány centivel kerülte el a portugál kaput, ezt leszámítva viszont az Európa-bajnok futballozott fölényben. Érdekesség, hogy a 113. percben Silva rendkívül gyanús körülmények között esett el a portugál 16-oson belül, a játékvezető azonban nem kérte a videóbíró segítségét, hanem azonnal kirúgást mutatott.

A 119. percben elképesztő szerencséjük volt a portugáloknak, előbb Vidal lövése jött le az oldalsó kapufáról, a kipattanót pedig Rodriguez a felső lécre kanalazta.

A büntetőpárbajban Bravo, a chileiek kapusa sorrendben Quaresma, Moutinho, majd Nani 11-esét is hárította, ezzel pedig továbbjuttatta csapatát.

csütörtökön játsszák:
Németország-Mexikó, Szocsi 20.00

Szerző

Menekültek a pokolban - A pápa ismét megszólalt

Publikálás dátuma
2017.06.28. 20:25
FOTÓ: Getty Images, Franco Origlia
Korunk valóságával és szenvedésével való szembenézésre szólította fel egyháza tagjait Ferenc pápa, aki a menedékkérők táborait pokolhoz hasonlította a Szent Péter-bazilikában szerdán tartott szertartáson, amelyen öt új egyházi vezetőt emelt bíborosi rangra, tovább alakítva a pápaválasztó testület földrajzi összetételét.

Ferenc pápa kijelentette, korunk valóságát azok az ártatlanok képviselik, akik a háborúk és a terrorizmus miatt szenvednek és meghalnak, azok, akik még mindig rabszolgasorsban élnek az emberi jogok korában. "A valóság a menedékkérő-táboroké, amelyek időnként inkább a pokolra hasonlítanak mint a tisztítótűzre" - mondta a katolikus egyházfő. Hozzátette, a bíborosoknak az a feladata, hogy lássák a valóságot anélkül, hogy ettől más érdek elvonná a figyelmüket.

Szent Péter és Szent Pál apostolok június 29-i ünnepe előtt Ferenc pápa rendes nyilvános konzisztóriumot tartott, vagyis a Vatikánba hívta egyháza bíborosait, és öt új embert emelt bíborosi rangra. A szertartáson fejükre helyezte a bíborosi fejfedőt (birétum), átadta a bíborosi gyűrűt és kijelölte címtemplomukat.

Az új bíborosok a világ különböző kontinenseit képviselik, ketten európaiak: Juan José Omella, Barcelona érseke és Anders Arborelius stockholmi érsek. A másik három Louis Marie-Ling Mangkhanekhoun címzetes püspök, a laoszi Paksé apostoli helynöke, Gregorio Rosa Chávez címzetes püspök, a San Salvador-i főegyházmegye segédpüspöke és Jean Zerbo bamakói érsek az afrikai Maliból.

Ferenc pápa 2013 óta negyedik alkalommal emel bíborosi rangra egyházi vezetőket. XVI. Benedek nyolc éves pápasága alatt öt, II. János Pál pápa 27 éve alatt kilenc ilyen konzisztóriumot hívott össze.

Az új bíborosokkal 225-re nő a teljes bíborosi testület létszáma, és közöttük 121-re emelkedik a pápaválasztó bíborosok száma, vagyis azoké, akik 80 évnél fiatalabbak és részt vesznek a következő egyházfőt megválasztó konklávén.

Elődjeihez hasonlóan a bíborosi kinevezésekkel az argentin Ferenc pápa is folyamatosan átalakítja az utódját megválasztó bíborosi csoport földrajzi összetételét, és az általuk képviselt térségek súlyát. Az utóbbi négy év alatt Ferenc pápa hatvan bíborost kreált, közöttük 49 a pápaválasztó.

A Ferenc pápát megválasztó 2013. márciusi konklávén még 60 európai, 20 észak-amerikai, 13 latin-amerikai, 11 afrikai, 10 ázsiai, és 1 óceániai bíboros vett részt. Jelenleg a pápaválasztó bíborosok között 53 európai, 17 észak-amerikai, 17 latin-amerikai, 15 afrikai, 15 ázsiai, és 4 óceániai bíboros van. Olaszország továbbra is vezet a bíborosok számában, 24 pápaválasztóval. Az utána következő legnépesebb csoportok: Egyesült Államok 10, Franciaország 5, Brazília, Mexikó, Spanyolország, Lengyelország és India pedig egyaránt 4-4 bíborossal bírnak a pápaválasztó korúak között. A vatikáni konzisztóriumon jelen van Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek is.

Szerző

Bukaresti kormányalakítás - Az RMDSZ megszavazza

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy valószínűséggel megszavazza a Mihai Tudose vezette új román kormány beiktatását, hacsak a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása nem hoz "kellemetlen meglepetéseket" - jelentette be Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke szerdán.

A magyar szövetség azt követően döntött erről, hogy Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke és Mihai Tudose kormányfő-jelölt az új kormány összetételéről és a kormányprogramban tervezett módosításokról tájékoztatta az RMDSZ képviselőit és szenátorait.

Kelemen Hunor elmondta: az új kormány beiktatásának támogatása nem jelenti azt, hogy az RMDSZ a Tudose-kormány valamennyi intézkedését támogatni fogja, és nem kötelezi az RMDSZ törvényhozóit arra, hogy a parlamenti szakbizottságokban feltétlenül kedvező véleményezést szavazzanak meg a meghallgatásra jelentkező miniszter-jelölteknek.

Az RMDSZ tavaly decemberben négy évre szóló parlamenti együttműködési megállapodást kötött a szociálliberális kormánykoalíció pártjaival, amelyben a felek vállalták, hogy kölcsönösen támogatják egymás előre egyeztetett törvénytervezeteit, ahogy az például kedden is történt, amikor a koalíció támogatta a szenátusban az oktatási törvény RMDSZ által javasolt módosításait - magyarázta az RMDSZ elnöke. Az együttműködés eddigi eredményeit a június 30-án lejáró tavaszi ülésszak végén értékelik ki a felek.

A PSD-ALDE koalíció szerdán összeállította az új kormány névsorát, amelyben a bizalmatlansági indítvánnyal múlt héten megbuktatott Grindeanu-kabinet minisztereinek többsége helyén marad. Az új kormány miniszterjelöltjeit csütörtökön délelőtt hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok.

A Tudose-kormány csütörtökön délután jelentkezik bizalmi szavazásra a kétkamarás román parlament együttes ülésén.

Szerző