Előfizetés

Magyar találmánnyal irtanak vírust a HÉV-en

Publikálás dátuma
2017.06.29. 12:53
FOTÓ: Tóth Gergő
Hazai fejlesztésű bevonatrendszerrel küzd a HÉV-eken a kórokozók terjedése ellen a MÁV. Csütörtöki közleményük szerint a Resysten 90 százalékkal is csökkentheti a vírusok és baktériumok mennyiségét a kapaszkodókon és gyakran megérintett felületeken.

A meleg, fülledt, de akár a hűvös őszi-téli időszakban is könnyen elszaporodnak a különböző baktériumok és vírusok. A MÁV-HÉV Zrt. számára kiemelten fontos, hogy a nagy forgalmat lebonyolító járműveken tiszta, egészséges környezetben utazhassanak az utasok, a vállalat ezért döntött úgy, hogy az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező hazai innovációval látja el a HÉV-szerelvények utasterét - írják.

A tájékoztatás szerint a környezetbarát, a fény energiáját használó rendszert minden HÉV-en alkalmazzák. Ez a megoldás egy éven át megtartja hatékonyságát, így a hagyományos tisztítási megoldások kiegészítéseként képes arra, hogy két takarítás között is meggátolja a kórokozók elszaporodását, terjesztését a sűrűn megérintett felületeken, például a kapaszkodókon.

"Romhalmaz" - Tarlós kiborult a 3-as metró miatt (Videó)

Publikálás dátuma
2017.06.29. 12:31
FOTÓ: Molnár Ádám
Hamarosan újra forgalomba állnak a 3-as metró felújított szerelvényei, a hibát megtalálták, a problémát megoldják - erősítette meg Tarlós István a BKV korábbi közlését a köztévében, ahol a főpolgármester beszélt a Batthyány tér és a Margit híd közötti HÉV-alagútról, és reagált a szocialisták nyilatkozatára is, megkérve őket, "legalább ne rikácsoljanak és fröcsögjenek". A hvg.hu-n viszont még tegnap este megjelent egy videó, amin Tarlós csúnyán elküldte a portál újságíróját, aki a 3-as metróról kérdezte őt.

Tarlós csütörtök reggelre már nyugodtan nyilatkozott a 3-as metróval kapcsolatban, tegnap este azonban igen feldúlt lett, amikor a HVG újságírója arról kérdezte őt, hogy még mindig pletykának tartja-e a 3-as metró hibáit. "Menjen innen!" felkiáltással elküldte a lap munkatársát, miután a főpolgármester a margitszigeti felújított szökőkutat avatta volna fel, de az a vihar miatt elmaradt.

A lap úgy kommentálta Tarlós kiborulását, hogy ízelítőt kaptak a főpolgármester ritka kifinomult stílusából.

Tarlós másnap a köztévében már nyugodtabb hangulatban úgy nyilatkozott a 3-as metróról: a hétvégén húsz orosz mérnök volt Budapesten, és megtalálták a hibát: egy metrókocsiban 15 kilométer optikai kábel van beszerelve, két szálat valahogy rosszul dugtak össze, és ez okozta a metrókocsik álló helyzetben történő ajtónyitási problémáit. Ez egy olyan jellegű hiba a szakma szerint, amely "nagyon nehezen ugrik ki" - jegyezte meg. A főpolgármester elnézést kért a budapestiektől azért, hogy - mint mondta - a 3-as metró felújításával kapcsolatban ennyi probléma adódott és adódik. Ugyanakkor hozzátette: azt is figyelembe kell venni, hogy azt a "romhalmazt", amely itt maradt, megpróbálják rendbe rakni és kijavítani. Ezt már réges-régen meg kellett volna csinálni - hangsúlyozta.

Szerinte a jelenlegi hangulatban megengedhető, hogy az emberek "kibosszankodják" magukat, hiszen nemcsak kellemetlenségekkel találkoztak, hanem lépten-nyomon heccelik is őket. A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy eredetileg a főváros új szerelvényeket szeretett volna, de felújításra kaptak engedélyt és forrást.

A szocialisták ez ügyben tett nyilatkozatával kapcsolatban azt mondta: ha már itt hagytak 80 milliárd forintos adósságot meg egy 35 éves metrót, továbbá a jelenlegi kormány és a városvezetés minden egymás közötti vita ellenére rendbe teszi azt, amit korábban senki, akkor "legalább ne rikácsoljanak és fröcsögjenek". "Ha már nem segítenek, legalább viselkedjenek egy kicsit szerényebben és ne kárörvendő módon reagálják le, hogy itt mi valóban kellemetlen nehézségekkel küszködünk és kétségtelen átmeneti kudarcok árán jutunk el a végeredményig" - fogalmazott Tarlós.

A Batthyány tér és a Margit híd közötti HÉV-alagútról szóló cikk kapcsán azt közölte: ott már jó két éve elrendelték a lassítást, és ennek - a MÁV nyilatkozata szerint - semmi köze nincs a fonódó villamoshálózathoz. Hajszálrepedések voltak, ezek nem terjedtek tovább és nem lettek nagyobbak a fonódó villamoshálózat üzembe helyezése után - mondta Tarlós István.

A főpolgármester közölte azt is, hogy a csillaghegyi öblözet védművének építése valószínűleg a jövő évben, kora tavasszal kezdődhet el. Megjegyezte azt is, nem fogják a Római-partot tönkretenni; ha a védmű megépül, akkor mindenki megnyugszik majd.

Magyar tagok az amerikai Filmakadémián

Publikálás dátuma
2017.06.29. 12:04
Enyedi Ildikó az Arany Medve-díjjal - Őt is a filmakadémiába hívták FOTÓ: Getty Images
Azt hittem először, hogy egy rossz tréfa, amikor reggel megnéztem az e-mailemet és elolvastam a személyre szóló díszes értesítést - mesélte lapunknak a 71 éves Rófusz Ferenc, aki A légy című három perces animációs filmjéért 36 évvel ezelőtt, 1981-ben érdemelte ki az Oscar-díjat. A filmrendező szerint a Filmakadémia tagjai közé bekerülni óriási szakmai és erkölcsi megtiszteltetés. „Ez a gesztus, hogy heten is bekerültünk azt jelenti, hogy ismét olyan pozícióba került a magyar film, hogy számolnak velünk, újra meghatározóak lettünk. Annak is örülök, hogy láthatom az új filmeket és szavazhatok róluk. Felemelő érzés, nagyon örülök neki."

Hét magyar művészt is soraiba választott az Oscar-díjakról döntő Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia.

Az előző évhez hasonlóan ismét rekordnak számító, 774 meghívott szerepel a 17 kategóriában. Enyedi Ildikót és Mészáros Mártát rendezőként és íróként is meghívták, nekik dönteniük kell majd melyik kategória ajánlatát fogadják el. Meghívást kapott még M. Tóth Géza filmrendező, Rófusz Ferenc animációsfilm-rendező, Deák Kristóf filmrendező, Udvardy Anna producer és Pataki Éva író is. Az Akadémiába kizárólag meghívással lehet bekerülni: a tagság feltétele a korábbi Oscar-jelölés, vagy az Akadémia két tagjának ajánlása, abból a kategóriából ahová a jelölt felvételét kérik.

Mivel az akadémiai tagság nem évül el, így januárban már 6687 szavazó tag volt; ők azok, akik évről évre kiválasztják az Oscar-jelölteket. A korábbi „túl fehér az Oscar” (#OscarsSoWhite) botrány okán – két egymást követő évben sem kaptak nem fehér színészek Oscar-jelölést – új szabályokat vezettek be, hogy megduplázzák a nők és az etnikai kisebbségek, nemzetközi művészek számát. Már tavaly is jelentős növekedés volt látható, idén pedig hét kategóriában van több női, mint férfi meghívott. Az ötvenhét országból meghívott művészek 39 százaléka nő és 30 százaléka színesbőrű. Az idén a legfiatalabb jelölt tizenkilenc, a legidősebb kilencvenöt éves.

Tavaly a meghívottak között volt a Saul fia stábja is: Nemes Jeles László, Zányi Tamás, Erdély Mátyás és Clara Royer is. Akadémiai tagságot élvez továbbá Szabó István, Koltai Lajos és Andy Vajna is.