Pintér nem tudja, hogy lehallgatták-e Majtényiékat

Publikálás dátuma
2017.06.29. 16:41
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Pintér Sándor belügyminiszter arról tájékoztatta az Eötvös Károly Intézetet: nincs tudomása arról, hogy az intézetet, illetve annak bármely munkatársát megfigyelték volna a felügyelete alá tartozó szolgálatok - számolt be Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet (EKINT) elnöke csütörtökön Budapesten.

Felidézte: 2016 szeptemberében Németh Szilárd (Fidesz), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke a Pesti Srácok hírportálnak nyilatkozott arról, hogy kérte a bizottságot és a titkosszolgálatokat "a Soros-hálózattal együttműködő szervezetek" - köztük az EKINT tevékenységének átvilágítására. Idén márciusban pedig a Mandiner portálnak azt mondta, több pénzt kaptak bizonyos szervezetek, mint amit bevallottak beszámolóikban. Arra a kérdésre, mire alapozza állítását, azt mondta: "amit a szolgálatoktól meghallgathattam a nemzetbiztonsági bizottságban, arra. Aki ott volt, és vannak ott ellenzékiek is, annak számára világos, hogy itt sokkal, de sokkal nagyobb lóvé van a háttérben".

Majtényi László ennek kapcsán azt mondta: az intézet szerény forrásokból gazdálkodik. Szerinte ez egy a civil szervezetek elleni lejárató kampány része, másrészt az érintettek megfélemlítését célozza. A titkosszolgálat feladata az állampolgárok jogainak megvédése, nem a békés állampolgárok zaklatása vagy rossz hírbe keverése - jelentette ki az intézet vezetője.

Tájékoztatása szerint az EKINT elsőként az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő belügyminiszterhez fordult, hogy az intézetet vagy munkatársát megfigyelték-e. Pintér Sándor belügyminiszter azt válaszolta: nem tud az EKINT-et érintő megfigyelésről, de hozzátette azt is, hogy a felügyelete alá tartozó szervek is önálló adatkezelők, így neki sincs teljes rálátása a titkosszolgálatok döntéseire, intézkedéseire.

Majtényi László elmondta: ezért az intézet valamennyi titkos információgyűjtést végző szolgálat vezetőjéhez, az azokat felügyelő másik két miniszterhez (a Miniszterelnökséget felügyelő miniszterhez és a honvédelmi miniszterhez), továbbá az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy megtudják, voltak-e megfigyelés alanyai.

Szerző

Római-part - Egy fatörzs is elsodorhatná a mobilgátat?

Publikálás dátuma
2017.06.29. 16:19
Pataki Márton sajtótájékoztatója a mobilgáton MTI Fotó: Kovács Attila
Az Együtt - a Korszakválók Pártja szerint nem a római-parti mobilgáttal, hanem "egyel beljebb", a Király út és a Nánási út mentén kiépítendő állandó gáttal kellene megoldani a terület árvízvédelmét - jelentette ki a párt budapesti elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten. Pataki Márton arra is felhívta a figyelmet, hogy a mobilgát nem is jelent biztonságot, szerinte akár egy fatörzs is elsodorhatja az építményt.

Pataki Márton ez alkalomból bemutatta az eredeti tervek alapján készült mobilgát egyik elemét, amely értékelése szerint teljesen tönkretenné a Római-part környezetét, hagyományos kiránduló jellegét.   Mint elmondta: a kezdeményezés egy helyi lakostól ered, aki arra kérte a fővárost, illetve a tervező céget, hogy állítsanak ki a Római-parton egy méretarányos gátelemet. Mivel ezt nem teljesítették, ezt követően fordult az Együtthöz, a párt pedig közadakozásból, 250 ezer forint felhasználásával elkészítette a tereptárgyat. Ez megmutatja, hogy a monstrum miként tenné tönkre a Római-part eredeti jellegét - fűzte hozzá.

Közlése szerint a Római-part mindig is árvízi terület volt, ezért az igazán égető feladat a beljebb található lakóterületek megvédése, ami egy állandó, a településképbe sokkal inkább beleillő állandó gáttal megoldható. Annál is inkább, mert a 20 milliárd forint tervezett beruházási értékű mobilgát nem is jelent biztonságot, azt egy elszabadult hajó, vagy nagyobb úszó fatörzs bármikor elsodorhatja - vélekedett Pataki Márton.

Szerző

Nagy a dugó a röszkei határátkelőnél

Publikálás dátuma
2017.06.29. 16:18

Nőtt a várakozási idő a röszkei autópálya-határátkelőhely kilépőoldalán a személyforgalomban, az utazóknak csütörtök délben két órát kellett várakozniuk - tájékoztatott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Huber Krisztián közölte: Szerbia felé célszerű másik határátkelőt választani. A magyar és a szerb állampolgárok használhatják a röszkei közúti átkelőt, valamint az ásotthalmi, a tiszaszigeti vagy a bácsalmási közúti határátkelőhelyet. Ezek naponta 7 és 19 óra között tartanak nyitva. A hercegszántói és a tompai átkelő folyamatosan működik - tudatta a főhadnagy. A határátkelőhelyek nyitva tartásáról és az ott várható várakozási időkről a www.police.hu oldal határinfó rovatában, valamint a rendőrségi útinformációs rendszer (Rutin) mobilapplikáció segítségével tájékozódhatnak az utazók. 

Szerző