Pedofil vádak a Vatikánban

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:33
Pell bíboros a Vatikánban a 2015-ös családszinódus idején. FOTÓ: GETTY IMAGES/FRANCO ORIGLIA
Eljárást indít az ausztrál igazságszolgáltatás a Szentszék egyik legbefolyásosabb személyisége ellen, szexuális visszaélések miatt.

Ferenc pápa egyik legfontosabb munkatársa, George Pell került rendkívül kellemetlen helyzetbe. A Szentszék harmadik legbefolyásosabb személyiségéről van szó, aki a Vatikán pénzügyeinek új alapokra helyezéséért felel. Három éve nevezte ki az egyházfő a Gazdasági Titkárság prefektusának, azaz a Szentszék pénzügyminiszterének. Emellett tagja annak a kilenctagú testületnek, amely a Vatikán teljes reformját tűzte ki célként.

Korábban sosem volt példa arra, hogy a Kúria ilyen magas rangú személyisége ellen indítottak volna eljárást. Pellnek július 18-án kell megjelennie egy melbourne-i bíróság előtt. „Már alig várom, hogy tisztázhassam magam a vádak alól” – közölte a főpap. Ennek azért némileg ellentmond, hogy korábban nem sok hajlandóságot mutatott a hazájába való hazatérésre, azt állította, túl beteg ahhoz, hogy megtegye a hosszú repülőutat. Pell azt is elmondta, felfüggeszti minden vatikáni pozícióját, hogy védekezésére koncentrálhasson. Greg Burke szentszéki szóvivő pedig úgy foglalt állást, hogy az ausztrál bíboros egyetlen nyilvános liturgián sem tűnik fel. Már tegnap sem láthatták a hívek a Szent Péter téren, amikor Ferenc pápa Péter és Pál apostol ünnepe alkalmából mutatott be szentmisét.

Pell személye eddig is számos találgatásra adott alkalmat. Sokan nem értették, hogyan kerülhetett a „bölcsek tanácsa” nevű reformbizottságba, holott nézeteit tekintve igen konzervatív. Mások azt vitatták, hogy ő irányítja a Szentszék pénzügyeit. A pápa által 2014 végén, a papok által elkövetett szexuális bűncselekmények feltárására létrehozott bizottság egyik tagja, Peter Saunders 2015-ben elfogadhatatlannak nevezte az ausztrál személyét, szerinte egykor Melbourne érsekeként „szociopata” módon intézte a papok által elkövetett bűntényeket.

Az ausztrál rendőrség ugyan nem részletezte a Pell ellen felhozott vádakat, az ausztrál média azonban emlékeztetett arra, hogy nem egy személy illette már szexuális bűncselekmény vádjával. Ketten azt állították, hogy a hetvenes évek végén egy ballarati fürdőben molesztálta őket, hárman pedig azt, hogy a nyolcvanas években meztelenül mutogatta magát. Pell minden vádat visszautasított, szerinte lejárató hadjáratot indítottak vele szemben. Az ausztrál Victoria állam rendőrfőnök-helyettese, Shane Patton azt közölte, hogy még egyetlen bíróság sem vizsgálta a bíborossal szemben felhozott vádakat. Az eset azért is felettébb kellemetlen Pell számára, mert amikor 2016 márciusában, video-összeköttetés során tett tanúvallomást egy ausztrál bizottság előtt, maga is elismerte, hogy az egyház nem kezelte megfelelően a szexuális visszaélések ügyét a múltban. Azt is elmondta, az egyház „hatalmas hibákat követett el” és azon dolgozik, hogy orvosolja ezeket. Ausztráliában „elrontottak dolgokat, és csalódást okozott az embereknek” – hangsúlyozta akkor Pell bíboros.

A pápának is komoly fejtörést okoznak a történések, már csak azért is, mert számos olyan intézkedést hozott, amellyel igazolni kívánta, hogy az egyház ma már keményen fellép a szexuális bűncselekményeket elkövetett főpapok ellen. A reformjait bíráló őskonzervatív főpapok számára komoly támadási alap lehet, ha az egyházfő egy közvetlen munkatársáról bizonyosodnának be a rendkívül súlyos vádak.

Elszállt a drónrendelet

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:17
A kép illusztráció. FOTÓ: Thinkstock
Az ígéret ellenére július 1-jén nem lép életbe a drónröptetésre vonatkozó új rendelet. A változtatásra azért lenne szükség, mert jelenleg a szabályozás rendkívül bürokratikus, ami szinte betarthatatlan elvárásokat állít a hobbi felhasználók elé.

Bár az év elején nagy lendületet kapott a drónrepülések életszerűbb - azaz a piac változásait szem előtt tartó - szabályozásának kialakítása, a jelek szerint ebből semmi sem lesz július elejétől. Mint ismert, az elmúlt év végén a pilóta nélküli légijárművek repülésére vonatkozó rendelet pontjai - ezek egyes elemei tisztázták volna a drónok használatának szabályait – ismertté váltak, amelyeknek a közigazgatási és társadalmi egyeztetése el is kezdődött. Az akkori tervek szerint július 1-jétől lépett volna hatályba a rendelet. Ám a mai napig a Magyar Közlönyben híre-hamva sincs ilyesminek. Ráadásul az említett egyeztetésekről sincs érdemi információ, így arról sem, hogy a felelős tárca, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az érkező javaslatokból mit és hogyan épít be a szabályzásba. Ezzel, valamint a lehetséges hatályba lépéssel kapcsolatban kerestük a tárcát is, ám nem kaptunk választ kérdéseinkre.

A változtatásra azért lenne szükség, mert jelenleg a drónok röptetésének szabályai rendkívül bürokratikusak, ami szinte betarthatatlan elvárásokat állít a hobbi felhasználók elé. Márpedig ők vannak többen, hiszen az utóbbi időben lényegében bárki, szabadon, mindenféle engedélyek nélkül hozzájuthat ilyen eszközökhöz. Olyannyira, hogy számuk itthon már több tízezerre tehető, sőt lehet, eléri a százezret is – mondta a Népszavának Török Ágnes, a legter.hu szakértője. Pontos adatot sajnos nem lehet mondani, mert senki nem gyűjti a megvásárolt drónok számát.

A szabályos repülés azért roppant problémás egy hobbi pilóta számára - teszi hozzá -, mert a drónok használatára az eseti légtérhasználati szabályok vonatkoznak. Éppen azok, amelyek például a hétvégi Red Bull Air Race esetében is hatályosak. Ebben pedig az áll, hogy a repülést 30 nappal előre be kell jelenteni, majd a hatóságok jelölik ki a használható légteret. Ráadásul a jelenlegi szabályozás nem különböztet meg olyan kategóriát, hogy „játék”, így ezt a bejelentést elméletileg minden olyan drónrepülésre meg kellene tenni, amelyet szabadban végeznek. Ez életszerűtlen szabályozás, így alighanem csak nagyon kevesen teszik meg, leginkább csak azok, akik üzleti alapon, vagyis valamilyen munka elvégzéséhez – például filmek elkészítéséhez, vagy mezőgazdaságban termésbecslés céljából – repülnek ezekkel az eszközökkel.

A télen köröztetett új rendelet egyébként több kategóriát hozna létre. Már megjelennének a „játékok”, azok a drónok, amelyek 250 gramm alattiak. Ezekre semmilyen engedélyt nem kellene kérni. Ezen felül további három kategóriát hoznának létre. Az elsőbe a 250 gramm és a 2 kilogramm alatti eszközöket sorolnák. A másodikba a 2-25 kilogramm, míg a harmadikba a 25 kilogramm feletti drónok kerülnének. Minél nagyobb gépről lenne szó, a szükséges tanfolyamok annál komolyabbak lennének. Olyannyira, hogy a legnagyobb gépek esetében már szakszolgálati engedélyre, sőt a gépre szóló légi alkalmassági vizsgára is szükség lesz. Az üzemeltetők számára kötelezővé tennék a felelősségbiztosítást is, arra az esetre, ha a drón valamilyen balesetet okoz.

Amerikai tények és adatok
- 2020-ra 7 millióra növekedhet a kereskedelmi és civil használatú drónok száma. 2016 végén mintegy 2,5 millió drón volt nyilvántartásban.
- Az amerikaiak 47 százaléka örülne annak, ha a drónok nagyobb teret nyernének a kereskedelemben (például a csomagszállítás területén).
- A drónos csomagszállítás esetében az emberek többsége (72 százalék) attól tart, hogy a csomagok könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek.
- Szakmai oldalról a legtöbb drónt a fotóipar és az ingatlanirodák használják.Közösen sportolhatnak

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:16
Kanyó Zsolt paralimpikon, paraatléta bemutatót tartott az ország első integrált tornaparkjában FOTÓ: TÓTH GERGŐ
A főváros XXI. kerületében ezentúl fogyatékosok, valamint egészséges gyermekek és felnőttek együtt sportolhatnak és játszhatnak Budapest első integrált parkjában.

,,Nem a fogyatékommal élek, hanem a férjemmel" – jelentette ki lapunknak a Csepeli Mozgássérültek Egyesületének egyik képviselője. A kerekesszékes nő szerint fontos, hogy az egészséges emberek odafigyeljenek a helyes szóhasználatra, de „túl feszülve” a kérdést csak rosszat tesznek. Judittal Budapest első integrált tornaparkjának és játszóterének átadása előtt beszélgettünk. A főváros XXI. kerületében ezentúl fogyatékosok, valamint egészséges gyermekek és felnőttek együtt sportolhatnak és játszhatnak.

„Jó helyre került a park, a kerület eddig is sokat tett a fogyatékosokért. Az önkormányzat például több, mint egy éve úgy döntött: minden járdaépítésnél feltételül szabta, hogy akadálymentes legyen a lejáratuk” - fogalmazott Borbély Lénárd. A kerület fideszes polgármestere kiemelte, minden egyes döntésük „a gyermekeinkről, a gyermekeinknek, a gyermekeink jövőjéről” szól. Ezen az úton akarnak továbbhaladni, a játszótér pedig a polgármester szerint ebben nagy segítség.

A 8 millió forintból megvalósult projektet két évig tartó tervezőmunka előzte meg. „Egy kis irodában találtuk ki, hogy integrált játszóteret kellene építeni. Soha nem csináltunk még ilyet, rengeteg segítséget kaptunk fogyatékos sportolóktól” - mesélte Erdélyi Tamás. A vezető tervező szerint példaértékű a park, reménykedik abban, hogy más kerületekben is létrehozhatnak hasonlót. Valószínűleg igény lenne rá, hiszen a tornapark már az első napján megtelt. A beszédek után ugyanis a sport vette át a főszerepet, négy fiatal Street Workout bemutatót tartott. A hazánkban is egyre népszerűbb a szabad (saját) testsúlyos edzés, extrém torna gyakorlatok, szabadtéri parkokban. Már a látványos, lélegzetelállító bemutatók is szépen „bemelegítették” az új tornaparkot, a fő műsorszám csak ezután következett. Az egészséges sportolók után Kanyó Zsolt paralimpikon, paraatléta mutatta meg, hogy is kell használni egy ilyen parkot.

„A legfontosabb, hogy tanuljuk meg tisztelni egymást és sokkal boldogabbak leszünk!” - vélekedett a megnyitó után egy anyuka, aki a kisfiával együtt vette birtokba a tornaparkot.

Szerző