Bienerthnek mennie kell

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:51
A Gyárfást váltó Bienerth ideje máris lejárt FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Néhány hónap alatt kiderült, hogy Bienerth Gusztáv nem alkalmas a magyar sikersportág, az úszás vezetésére, ezért még a nyáron távoznia kell a szövetség éléről.

Lapunk több, egymástól független, megbízható forrásból tudja, hogy Bienerth Gusztávnak a vizes világbajnokság befejezése után távoznia kell a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) éléről. Ahogy egykor az MLSZ-ből, majd a kézilabda szövetségből. Januárban lett a MÚSZ elnöke, de hibát hibára halmozott, ráadásul a jogszabályok sem jelentettek számára akadályt.

A MÚSZ alapszabályával ellentétes elbocsátások, igazgatói kinevezések, követhetetlen pénzköltések, kétes autóbeszerzések kísérték útját. Az utolsó csepp a pohárban az origo.hu-n hétfőn megjelent írás volt, amelyben bárminemű konkrétumok említése nélkül megszellőztette, a MÚSZ elnöksége esetlegesen eljárást kezdeményez a Gyárfás Tamás vezette korábbi szövetségi vezetéssel szemben. Ezután dőlt el végérvényesen, hogy változás lesz a MÚSZ vezetésében a vb után.

A Deloitte céggel a MÚSZ korábbi két évét hat hónapon keresztül világíttatta át, mintegy 30 millió forintért. Úgy tudjuk, Gyárfást arról tájékoztatta írásban: az anyagot elsőként vele ismerteti meg, hogy arra – ha szükséges – szakértők bevonásával válaszokat adhasson, ehelyett minden ellenvetést megelőzve a kormányportálon szivárogtatott információkat. Mindez azért is érthetetlen, mert alig egy hónapja, a MÚSZ rendkívüli közgyűlésén Bienerth az elődjét még hosszan méltatta, azt mondta, egy eredményes, sikeres szövetséget örökölt tőle. A Deloitte vizsgálatáról a közgyűlésen annyit mondott, hogy egy érdemi észrevételt tettek, de Gyárfásnak ehhez személyesen nincs köze.

Amikor Bienerthnek meg kellett indokolnia, miért jelent meg az elődjét lejárató írás, nem tudott megfelelő magyarázattal szolgálni.

Minderre azok után került sor, hogy május 16-án a MÚSZ elnöke videóüzenetben kért nyugalmat mindenkitől, kiemelve, hogy minden negatív hír aláássa az úszósportot, és veszélyezteti a július 14-én kezdődő budapesti és balatonfüredi vizes világbajnokság sikeres megrendezését. Bienerth a jelek szerint nem tudta megbocsátani, hogy Gyárfás hívta fel a figyelmet, a MÚSZ elnöke félretájékoztatta a Fővárosi Önkormányzat képviselőit, amikor azt mondta a meghallgatásán, hogy a MÚSZ azért nem jelentkezett korábban a 2024-es rövidpályás világbajnokságra, mert csak most írták ki a pályázatot.

Csurka Gergely, a MÚSZ lemondott sajtófőnöke a FINA lausanne-i irodájából elkérte az onnan a MÚSZ-nak 2017. január 13-án küldött értesítést, amelyből kiderült, hogy azt személyesen Bienerthnek küldték a szövetségi e-mailcímére, a 2016. szeptember 20-án már ismertetett pályázat minden részletéről külön tájékoztatták, először is arról, hogy 2022-re és 2024-re egyszerre lehet pályázni, a határidő: május 23...

Csurka azért fordított hátat a MÚSZ-nak, pontosabban Bienerthnek, mert nem jelölte az újabb négy éves ciklusra a FINA sajtóbizottságba, ahol hetedik éve tag. Nem Csurka a Bienerth-éra egyetlen áldozata: ellehetetlenítette Petrov Ivánt is, aki a FINA úszó-bizottságára kandidált volna, Bienerth azonban az edzőbizottságba jelölte, annak ellenére, hogy ott már négy éve helyett kapott Kemény Dénes a biztos várományos, hiszen egy-egy országból egy bizottságban csak egy képviselő lehet. Ennek ellenére Bienerth a műúszó bizottságba is két magyart jelölt, igaz, abból az egyik kandidáló orosz állampolgár, akinek jelölését ebben a formában tiltja a FINA alapszabálya.

Bienerth a jelek szerint eltaktikázta magát, amikor azt hitte, ha ő váltja Gyárfást, akkor bármit megtehet elődje ellen, mert neki biztosítékot jelent, ha Hosszú Katinkáéknak ezzel hízeleg. Hiába szította a Világkupa szabályzatát módosító FINA ellen a tüzet, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú és edző-férje, Shane Tusup csak levegőnek nézték, ahogy a sportág többi szereplőjével is teszik.

Nem tudott bekerülni Bienerth a hazai rendezésű világbajnokság szervezőbizottságába sem, Gyárfás viszont továbbra is bennmaradt, ráadásul a Budapestre érkező külföldi delegációk továbbra is a lemondásra kényszerített vezetővel tárgyaltak.

Ehhez képest már igazán „elenyésző apróság”, hogy amikor Bienerth az elmúlt hétvégén Gyárfás Tamás oldalvizén eljutott a pápához, akkor végtelenül pitiáner módon a látogatásról készült beszámolóból a MÚSZ Facebook-oldalán kihagyta, hogy azon az ő elődje is ott volt, és kiemelt megbecsülésben részesült.

Bukás és hazugság a közgyűlésen
Május 21-én a MÚSZ évi rendes közgyűlésén Bienerth kiütéses vereséget szenvedett, ráadásul még hazudott is. Nem tudta elérni, hogy főállású elnökként a munkájáért fizetést kapjon, nem sikerült saját kezében összpontosítani a hatalmat, és jelöltjei sem kerültek be a MÚSZ elnökségébe, mert a küldöttek nem kevesebb, mint 75 százaléka leszavazta a javaslatait.
A közgyűlésen rendkívül kínos helyzetbe hozta Szalay-Bobrovniczky Alexandrát, Budapest főpolgármester-helyettesét, aki órákig várt arra, hogy Bienerth többszöri megkeresésének eleget téve elnökségi tagnak válasszák, de fel sem került a szavazólistára. Bejutott viszont az elnökségbe Danks Emese, akit Bienerth úgy állított be, hogy ő az UNICEF magyarországi ügyvezető igazgatója, a valóságban azonban a közgyűléskor már a felmondási idejét töltötte.
A közgyűlés végén Bienerth szót kért, a résztvevők többsége biztosra vette, hogy bejelenti lemondását, de nem így történt...Erős filmek versenye Karlovy Varyban

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:45
A Ponyvaregény főszereplője veheti át Az Elnök Díját FORRÁS: SPI
Parádés nyitógálát ígér a Ponyvaregény sztárjával, Uma Thurmannal a ma este nyitó 52. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál.

Tarantino kedvenc színésznője, Uma Thurman veszi át a pályáját elismerő Az Elnök Díját, s ügyesen csinálja. A versenyprogramjai ugyan jobbára alig ismert neveket kínálnak, de melléjük mindig prezentálnak a szervezők szívdobogtató világsztárokat a minden vetítést dugig megtöltő közönségnek. A nyitógála óriási protokolláris körítéssel zajlik: nem csak Havel elnök idején, most sincs nyitás az államelnök és a legmagasabb kulturális vezetők nélkül. Úgy, ahogy illik egy országhoz, ahol nem feltétlenül a szotyiköpködős foci jelenti a milliárdokkal megkent legfőbb értéket.

Az indulást most a Ponyvaregény, és a Kill Bill máig fényes csillaga, Uma Thurman emeli rendkívülivé, de eljön Hollywood legfrissebb sztárja, Az öreg város főszerepéért idén Oscar-díjas Casey Affleck is. Ugyancsak elnöki díjat vesz át, ráadásul bemutatja legújabb filmjét, A Ghost Storyt. (Igazi, fehérlepedős kísértetről van szó!) Eljön a brit film óriása, Ken Loach is, kap egy életműdíjat s személyesen vesz részt néhány filmje vetítésén. A záró gálán Jeremy Renner, Hollywood egyik megbízható akcióhőse lesz az aduász, aki legfrissebb filmjét, a Wind Rivert kíséri, ő is kap egy elnöki díjat.

A három éven át sorozatban sikeres magyar filmesekért idén nincs módunk szurkolni. Szász János A nagy füzet, Pálfi György Szabadesés és Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje a legnagyobb díjakat hozták el Karlovy Varyból, ám idén nincs magyar film versenyben. Egyetlenként Mundruczó Kornél nemrég Cannes-ban indult munkája, a Jupiter holdja képviseli színeinket, egy fesztivál-sikerekből válogatott szekcióban remek nevekkel együtt fut majd a programban. Vele Michael Haneke, Francois Ozon, Fatih Akim, Sofia Coppola legfrissebb rendezése emeli a Horisons szekció fényét.

A 12 filmes versenyprogram legismertebb neve Borisz Hlebnyikov orosz rendezőé, aki nemzetközi ismertségét Koktebel című filmjével vívta ki. Most az Aritmia című munkája egy orvos házaspár kapcsolatának szétesésében a mai orosz élet aritmiás jellegét mutatja fel. George Ovashvili grúz rendező neve nálunk ismerősen cseng, Kukorica sziget című filmjével pár éve Kristály Glóbuszt nyert, s ebben Ragályi Elemér operatőr döbbenetes felvételeinek meghatározó szerepe volt. Khibula című új munkájában a birodalom szétesése után egy újonnan született állam elnökének meghökkentő történetét meséli el.

Jó pár meglepetés is várható a július 8-i díjkiosztóig. A dokumentumfilmek versenyében például a Daliborka szerint a világ című cseh-szlovák-lengyel-brit koprodukció rajzol kemény képet napjaink egy neonáci figurájáról, aki megtévesztően simul a „rendes, hétköznapi emberek” sorába. Bemutatkozik az első cseh online thriller is – mozivásznon. A filmet és online-tévét házasító (világszerte divatos) műfaj debütáló cseh változata marihuána termesztő bűnözők kalandjait meséli. És igazi szenzációként: a világ filmművészetének japán óriása, Mizogucsi Kendzsi tíz alapfilmje lesz jelen a fesztiválon, többségükben feledhetetlen 35 mm-es formátumban.

Szerző
Témák
Karlovy Vary

Erős filmek versenye Karlovy Varyban

Publikálás dátuma
2017.06.30. 07:45
A Ponyvaregény főszereplője veheti át Az Elnök Díját FORRÁS: SPI
Parádés nyitógálát ígér a Ponyvaregény sztárjával, Uma Thurmannal a ma este nyitó 52. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál.

Tarantino kedvenc színésznője, Uma Thurman veszi át a pályáját elismerő Az Elnök Díját, s ügyesen csinálja. A versenyprogramjai ugyan jobbára alig ismert neveket kínálnak, de melléjük mindig prezentálnak a szervezők szívdobogtató világsztárokat a minden vetítést dugig megtöltő közönségnek. A nyitógála óriási protokolláris körítéssel zajlik: nem csak Havel elnök idején, most sincs nyitás az államelnök és a legmagasabb kulturális vezetők nélkül. Úgy, ahogy illik egy országhoz, ahol nem feltétlenül a szotyiköpködős foci jelenti a milliárdokkal megkent legfőbb értéket.

Az indulást most a Ponyvaregény, és a Kill Bill máig fényes csillaga, Uma Thurman emeli rendkívülivé, de eljön Hollywood legfrissebb sztárja, Az öreg város főszerepéért idén Oscar-díjas Casey Affleck is. Ugyancsak elnöki díjat vesz át, ráadásul bemutatja legújabb filmjét, A Ghost Storyt. (Igazi, fehérlepedős kísértetről van szó!) Eljön a brit film óriása, Ken Loach is, kap egy életműdíjat s személyesen vesz részt néhány filmje vetítésén. A záró gálán Jeremy Renner, Hollywood egyik megbízható akcióhőse lesz az aduász, aki legfrissebb filmjét, a Wind Rivert kíséri, ő is kap egy elnöki díjat.

A három éven át sorozatban sikeres magyar filmesekért idén nincs módunk szurkolni. Szász János A nagy füzet, Pálfi György Szabadesés és Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmje a legnagyobb díjakat hozták el Karlovy Varyból, ám idén nincs magyar film versenyben. Egyetlenként Mundruczó Kornél nemrég Cannes-ban indult munkája, a Jupiter holdja képviseli színeinket, egy fesztivál-sikerekből válogatott szekcióban remek nevekkel együtt fut majd a programban. Vele Michael Haneke, Francois Ozon, Fatih Akim, Sofia Coppola legfrissebb rendezése emeli a Horisons szekció fényét.

A 12 filmes versenyprogram legismertebb neve Borisz Hlebnyikov orosz rendezőé, aki nemzetközi ismertségét Koktebel című filmjével vívta ki. Most az Aritmia című munkája egy orvos házaspár kapcsolatának szétesésében a mai orosz élet aritmiás jellegét mutatja fel. George Ovashvili grúz rendező neve nálunk ismerősen cseng, Kukorica sziget című filmjével pár éve Kristály Glóbuszt nyert, s ebben Ragályi Elemér operatőr döbbenetes felvételeinek meghatározó szerepe volt. Khibula című új munkájában a birodalom szétesése után egy újonnan született állam elnökének meghökkentő történetét meséli el.

Jó pár meglepetés is várható a július 8-i díjkiosztóig. A dokumentumfilmek versenyében például a Daliborka szerint a világ című cseh-szlovák-lengyel-brit koprodukció rajzol kemény képet napjaink egy neonáci figurájáról, aki megtévesztően simul a „rendes, hétköznapi emberek” sorába. Bemutatkozik az első cseh online thriller is – mozivásznon. A filmet és online-tévét házasító (világszerte divatos) műfaj debütáló cseh változata marihuána termesztő bűnözők kalandjait meséli. És igazi szenzációként: a világ filmművészetének japán óriása, Mizogucsi Kendzsi tíz alapfilmje lesz jelen a fesztiválon, többségükben feledhetetlen 35 mm-es formátumban.

Szerző
Témák
Karlovy Vary