Per indult Fukusima miatt

Nem bűnösnek vallották magukat a tokiói energiaszolgáltató cég, a TEPCO korábbi vezetői, akiket azzal vádolnak, hogy gondatlanságuk hozzájárult a fukusimai nukleáris tragédiához. A 77 éves Kacumata Csunehisza volt vezérigazgató, és két alelnöke, a 66 éves Szakae Muto és a 71 éves Takekuro Icsiro állt tegnap a bíróság elé. Ez az első alkalom, hogy a 9-es erejű földrengés és 14 méter magasságú cunami nyomán 2011 márciusában bekövetkezett atombalesettel kapcsolatban büntetőper indult Japánban. A volt vezérigazgató bocsánatot kért a tokiói bíróság előtt, de közölte: „lehetetlen volt előre jelezni a balesetet”. A nyomozás azonban kiderítette, hogy már egy 2008-as belső tanulmányban jelezték: akár 15,7 méteres szökőár is fenyegethet Fukusimában, de a cég nem tett semmit a tengerparton fekvő atomerőmű védőfalának megemelésére. A katasztrófa nyomán több mint 200 ezer embert kellett kitelepíteni, egy idősotthon 40 lakója az evakuálás után életét veszítette, közvetlenül az ő haláluk miatt teszik felelőssé a TEPCO vezetőit, öt év börtönt kaphatnak.

Szerző

7-en a 7-ről - Ön kinek a módján sikeres?

Arató András Klubrádió

Ab ovo sikeres vagyok, hiszen egy büszke és erős európai ország polgára vagyok, ahol az egészségügy, a futball, az életszínvonal, valamint a sajtószabadság példamutató az egész világ számára. De nem elégszem meg ennyivel! Például soha senkit nem küldök laborvizsgálatra. Igaz, lenne pár jelölt, akiknél viszont félő, hogy összekeveredne a páciens a mintával.

Avar János újságíró

Orbán módján. Vagyis csak az számít, amit én mondok magamról, a pokolba a mások véleményével. S én, mit mondjak, hozzá hasonlóan rém sikeresnek tartom magamat. Erősnek és büszkének. Nem sereghajtó, hanem a sereget hajtó. S ugye, utolsókból lesznek az elsők, ezért jó, ha Tuskó Hopkinsként mi állítjuk össze a listát.

Bolgár György rádiós újságíró

Nem vagyok én egy Mészáros Lőrinc, hogy Orbán módján legyek sikeres. Ez egyébként a bankszámláinkon sajnos meg is látszik. De ha már bankszámla: lehet, hogy Orbán - akinek mindössze 745 ezer forintja van, valamint pár milliós tartozása - a saját maga módján nem is sikeres? Nem engedhetjük, hogy Soros nevessen a végén!

Farkasházy Tivadar Hócipő

Mi a magunk magyar módján vagyunk sikeresek - mondta Orbán és ez teljesen igaz. Ez azt jelenti, hogy nem hitelesíthető, mint számos világcsúcs amelynek tanúja voltam, mert nagy volt a hátszél. Orbánnak háromszor volt hátszele, 2008-tól a nemzetközi pénzügyi válság segítette az első kétharmadhoz, aztán jöttek pár éve a migránsok, s hét éve önti az Unió a pénzt a haverjai zsebébe. Kéne már egy ellenszél, bár ezen az egymással acsarkodó ellenzéken már az se segítene.

Friss Róbert újságíró

Én a magam erejéből vittem semmire.

Horváth Zoltán újságíró

Így kell járni. Úgy kell járni. Sári, Kati tudja, hogy kell járni. Szóval Zoli nem tudja. Legfeljebb pórul járni...

Veress Jenő a Népszava főmunkatársa

Nem éppen Orbánén, mert az a régi viccre emlékeztet. Az agresszív kismalac biciklizik. Épp arra sétál a kisnyúl, amikor a malac a sárban hatalmasat bukik. - Jaj, kismalac, nem ütötted meg magad? - Kuss! Én így szállok le. Szóval én más módon képzelem el a sikert.

Szerző
Témák
siker

Jobbikos tévedés Horthyról

Publikálás dátuma
2017.07.01. 07:07

A jobbikos Pörzse Sándor szerint a jeruzsálemi Jad Vasem intézetben embermentőként tisztelik Horthy Miklós kormányzót. Rosszul tudja.

A Hír TV Szabadfogás című vitaműsorában téma volt, hogy Orbán Viktor „kivételes államférfiúnak” minősítette Horthy Miklóst. A műsorban idézték Köves Slomó rabbi – a Népszavának adott – véleményét is. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője lapunknak azt nyilatkozta, hogy a kormányzót nehéz lenne megfeleltetni egy igazi államférfi kívánalmainak. Hisz Horthy „három millió koldus Magyarországának" kormányzója volt, a teljességgel irracionális németbarát politika végrehajtója, a háborúba való belépés támogatója, a Don-kanyari katasztrófa felelőse, nem utolsósorban pedig „nagy- és dédszüleim jogfosztásának, majd családjaik megsemmisítésének – legkevesebb – passzív szemlélője”.

A műsorban Pörzse ingerülten üzent Köves Slomónak. Közölte, hogy a „Jad Vasemben, az igazak Falán Horthy Miklós fel van írva”. Az egyik résztvevő, Perjés Zoltán újságíró próbált korrigálni, de közbevetését elsodorta Pörzse szóáradata.

A holokauszt történetét kutató jeruzsálemi Jad Vasem emléket állít a Világ Igazainak, azoknak, akik a vészkorszakban igazolhatóan, életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. A jobbikos Pörzse Sándor szerint Izraelben közéjük sorolják Horthy Miklóst is.

Még mielőtt a Jobbik, netán a Fidesz a Horthy-kultusz részévé tenné a tévéműsorban elhangzottakat, szeretnénk rögzíteni: Pörzse Sándor téved.

A biztonság kedvéért megkérdeztük Karsai László történészt, a Jad Vasem archívuma magyarországi kutatócsoportjának vezetőjét. Karsai lapunknak megerősítette, hogy Horthy Miklós nem szerepel a Világ Igazai között. Éppen ellenkezőleg. A jeruzsálemi intézet kiállításának Magyarországgal foglalkozó része azt mutatja be, mennyire zsidóellenes politikát folytatott a Horthy-rendszer: az antiszemita törvényektől a munkaszolgálatig, a gettósításoktól a deportálások kivitelezéséig. (Ugyanerről számolt be a Világ Igaza elismerésről döntő bizottság egyik magyar származású tagja is.)

Kellő bizonyítékok csatolásával elvileg Pörzse Sándornak is lehetősége van kezdeményezni, hogy Horthy Miklós bekerüljön a Világ Igazai közé. Karsai László azonban nem javasolja, hogy ezt tegye: nincs semmi esélye.

Szerző